Forum

Forum

Propojení kotle s L...

Notifications
Clear all

Propojení kotle s LOXONE

79 Posts
18 Users
4 Reactions
12.7 K Views
(@xmasin)
Active Member

Řešil jsem stejný problém a nakonec zkouším převodník Opentherm-Modbus od AMITu. Propojil jsem ho se zatím nenamontovýmym kotlem ThermEL 9 a daří se mně vyčítat údaje z kotle včetně chyb. Během září budu ještě stejný převodník zkoušet i s plynovým kotlem Therm 18KDC, tak když tak napíšu výsledek.

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

Posted by: @xmasin

Řešil jsem stejný problém a nakonec zkouším převodník Opentherm-Modbus od AMITu. Propojil jsem ho se zatím nenamontovýmym kotlem ThermEL 9 a daří se mně vyčítat údaje z kotle včetně chyb. Během září budu ještě stejný převodník zkoušet i s plynovým kotlem Therm 18KDC, tak když tak napíšu výsledek.

Ahoj jak si dopadnul? Funguje to? Uvazuju ze to koupim k tomu memu Geminox kotli.

ReplyQuote
(@xmasin)
Active Member

Zatím nemám kotel nainstalovaný, ale co jsem testoval s elektrokotlem, tak požadavek na topení přijal, ale vrátil chybu, že nemá tlak v systému, což je korektní chování. K plynovému kotli ho připojím asi tak během 14 dnů.

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

Ahoj,

spojil sem se s firmou AMIT a zapujcili mi prevodnik a DM-OT2 a vnitrni cidlo teplota/vlhkost/co2 AMR-OP75RHRC/01.

Komunikace funguje dari se mi vycitat data u cidla i resit rele.

Opentherm data vycitam (Kotel Geminox THRi) jeste jsem nezkousel zapisovat protoze se mi nedari rozumne vyparsovat statusovy registr kotle takze treba jeste nevim jak zjistit jestli hori plamen a tak.

Domluvili jsme se, ze kdyz se povede udelam Loxone sablony pro tyhle dve zarizeni.

Kdyby to nekoho zajimalo a chtel mi s tim pomoci budu moc rad. Pry bude pro lidi co pomuzou sleva na zakoupeni

ReplyQuote
(@stanleyk)
Eminent Member

@cijoml ja by som sa pridal.. s mojim prevodnikom som vdaka @smotek7 dokazal vycitat hodnoty, no zapis sa mi nepodarilo spravit.

S domom som pokrocil, mam zateplene a nahodene vypinace s cidlami teploty, tiez hlavice na radiatoroch, takze by sa mi hodilo keby som vedel nastavovat teplotu vody v kotli. 

Vyzera to ze ked som na kotli zapol ekvitermiku, tak funguje iba v pripade ze necham pripojeny ten opentherm termostat, co mi vsak kazi ovladanie kotla, kedze ho riadi iba teplotou tej miestnosti a neberie do uvahy 0/1 kontakt na spustenie kotla. Aktualne mam nastavenu stabilnu teplotu vody a teploty so spustenim kotla/cerpadla riadi loxone. Niekedy vsak je teplota vody zbytocne vysoka a bez manualneho zasahu to neupravim 🙁

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

@stanleyk ahoj tak ja umim uz pres ten AMITi "termostat" vycitat i zapisovat data do kotle takze to fungu. Timhle chci podekovat hlavne @xmasin ze mi s tim pomohl.

ReplyQuote
(@stanleyk)
Eminent Member

@cijoml prezradis pls cenu toho strojceka ? pripadne aj sposob ako sa k tomu dostat bez partnerskej registracie ?

ReplyQuote
(@xmasin)
Active Member

@stanleyk Mně stál 4500 Kč bez DPH, láce to teda není.

ReplyQuote
(@stanleyk)
Eminent Member

@xmasin to je veru dost penazi.. ci sa uz neoplati radsej kupit masinku co ma aj loxone kniznicu a je po problemoch : modbus gatewa 1chanel

ReplyQuote
 iDC
(@idc)
New Member

Mám tento převodník https://www.nodo-shop.nl/en/our-products/327-opentherm-gateway-builder-utp.html a vyčítám veškerá dostupná data z kotle BAXI přes tcp server. V Loxone se mi to nepodařilo přímo převést, tak používám HomeAssistant a přes virtuální porty zapisuji do Loxone. Je to vcelku jednoduché a za 50€ je to i přijatelné. Bohužel můj kotel není mezi těmi, do kterých se dá i zapisovat. Asi by to neuměl ani ten Amit.

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Ahojte, právě začínám vybírat plynový kondenzační kotel... jaký směrem se vydat s ohledem na komunikaci s Loxone? Kotel nechám žít svým životem, ale bylo by fajn umět základně spínat/vypínat a číst nějaké hodnoty.. díky.

ReplyQuote
(@xmasin)
Active Member

Posted by: @georgio

Ahojte, právě začínám vybírat plynový kondenzační kotel... jaký směrem se vydat s ohledem na komunikaci s Loxone? Kotel nechám žít svým životem, ale bylo by fajn umět základně spínat/vypínat a číst nějaké hodnoty.. díky.

To jsou protichůdné požadavky. Dnes je standard v ovládání kotlů protokol OpenTherm, běžné kondenzační kotel ho mají, ale někteří výrobci mají raději svůj protokol. Opentherm je sběrnice Master/Slave, takže na ní mohou být pouze dva prvky. Teoreticky by šel udělat nějaký odposlech (už jsem ho někde viděl), ale je otázka zda není jednodušší ovládat kotel přímo z Loxone. Osobně mám kotel Thermova Premium Condens 18 kW i s ohřevem TUV a ovládám ho právě převodníkem od Amitu. https://www.thermona.cz/plynove-kotle/plynove-kondenzacni-kotle/s-prutokovym-ohrevem/therm-18-kdc a https://amitomation.cz/produkt/komunikacni-prevodniky/dm-ot2/

Georgio reacted
ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

@georgio dnes bych sel do bosch condens ktery ma i loxone sablonu https://library.loxone.com/detail/bosch-control-8000-1448/overview

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Posted by: @xmasin

To jsou protichůdné požadavky.

Díky za tip.. Jsem se špatně vyjádřil... Myslel jsem na mysli žít vlastním životem ve smyslu ekvitermy a vnitřní logiky řízení vytápění, připojení senzorů teplot atd.. ale rád bych měl možnost zapnout/vypnout topení dle nadřazené logiky v Loxone.. a jako bonus by bylo fajn vyčítání stavů z kotle (teplotní čidla, případné alarmy apod abych v Loxone měl přehled zda je kotel cajk..)

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Posted by: @cijoml

@georgio dnes bych sel do bosch condens ktery ma i loxone sablonu https://library.loxone.com/detail/bosch-control-8000-1448/overview

Díky za tip, prostuduju.

ReplyQuote
Page 5 / 6
Share: