Forum
Ahoj,
požádal jsem ženu a připravila elektronickou verzi našeho receptu:
SUROVINY
- 500 ml vlažné vody
- 10 g čerstvého droždí
- 10 g cukru krupice
- 50 ml olivového oleje + na potření
- 1 kg hladké mouky a hladká mouka na podsypání těsta
- 30 g soli
POSTUP
- V 500 ml vlažné vody důkladně rozmícháme droždí, cukr a olivový olej. Do mísy robotu nasypeme mouku, přilijeme vodu s droždím a olejem a začneme pomalu míchat hnětacím hákem. Jakmile se mouka spojí s tekutou směsí, přidáme sůl.
- Těsto mícháme při středních otáčkách 10 minut, poté ho vyklopíme na pomoučený vál, vytvarujeme z něj kouli a potřeme ji lžičkou olivového oleje, aby neoschla. Necháme 10 minut odpočívat.
- Odpočinuté těsto rozdělíme na stejných 6 porcí, které „naboulujeme“, tedy vytvoříme z nich bochánky. Bochánky položíme na plech, přikryjeme je potravinářskou fólií a necháme kynout 1 hodinu, nebo než zdvojnásobí svůj objem. Poté je dáme do lednice a necháme do druhého dne vyzrát. Druhý den vyndáme bochánky z lednice 1 hodinu předtím, než budeme pizzu připravovat.
Je to trochu pracnější a vyžaduje to plánování (den dopředu), ale nám chutná a to i jen jako těsto. Recept vychází z knihy Poklady klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka (PRAKUL).
Jinak naan vypadá krásně, věřím že tak i chutnal 👍
@ondy Super, diky moc. Predavam zene, ktera ma rovnez na starosti pripravu testa :-). Mam skoro pocit, ze to dela nejak podobne, uz jsme resili i nejaky recept bez lednicky i s lednickou, tak schvalne pridame i tento.
Poslu pak vysledek 🙂 Diky
Jinak o vikendu jsme zkouseli jeste rychlo-pizza bread, prave z testa, ktere jsme zkouseli kynout venku. Nakonec dojelo o den drive nez jsme mysleli, tak jsme ho museli narychlo zpracovat jeste pred ochodem k navsteve.
Udelali jsme si mensi, ale tlustsi zaklad nez pro pizzu, a zapichali do nej nakrajene olivy, susena rajcata a pancettu. To pak delali normalne jako pizzu, a vysledek potreli olivovym olejem s cesnekem a k tomu cesnekovy dip.
No bylo to opet luxusni :-).
Nemam bohuzel moc fotek, byla to fakt rychlo akce, abychom to zpracovali pred ochodem (brali jsme to sebou na akci), ale neco malo mam:
Celkove to bylo o neco mene pracne nez klasicka pizza a pritom jako lehci obcerstveni pro navstevu uplne bozi 🙂
PS: Jen stale ladim dost teplotu/cas, vzdycky to vypada jeste bile bile bile a najednou spalene. Ty Naan placky jsem v peci i otacel, protoze i kdyz to ma hrat celoplosne stejne, tak preci jen vzadu je o neco vyssi teplota nez vepredu (logicky)
po dlouhe dobe jsem na foru, pekny prirustek! Bude pizza party nekdy? 🙂
Tady jsou moje pokusy v Kamado
Testo delam podle appky https://play.google.com/store/apps/details?id=fisico.pizzapp&pcampaignid=web_share
Vetsinou 12-24h dopredu, ale neapolska to neni 🙁
Co se mi nedari je dostat testo na lopatu a pak do grilu. Proste nejde. Tak pouzivam pecici papir. Mate na to nejakou fintu? (hlinikova z Makro)
Nekdy se mi to podari rozpalit vic, jiny mene. Zacatky byly tragicke. Ted se nebojim tam poradne dat uhli a nechat to rozjet na max. Termokamerou to chce sledovat teplotu kamene, protoze se nahriva >30minut minimalne. Taky jsem to vzdy zbytecne uspechal, neznaly teplot uvnit.
Pouzivam deflektory, jinak je kamen rozpaleny moc a spali se testo.
Pizza party jsou super, letos zase budou.
@smotek7 tak ted mam slzy v ocich od smichu 😀
...mel zajebanou kuchyn, lopatu a pak i sebe od rajcat 😀 Kdyz uz to bylo na lopate a ta uz byla nad grilem, tak porodni bolest teprve zacaly! Myslim ze to dopadlo jako slozeny pytel testa s necim uprostred 😀
@richard v kamadu je pizza taky super, jen je to spis na takovy delsi ritual a plus se nici to tesneni no.
Vyhoda te peci je, ze fakt jen zapnes, za cca 10min uz delas pizzu nebo pizza bread, klidne jen 2-3 kousky a zas vypnes.
s kamadem mi pak bylo vzdycky lito toho mraky uhli a chtelo to delat vic najednou.
Jinak s tou lopatou, podle me to a lopatu dostat nemusis. Mozna profici jo, ale ja to delam tak, z mame takove drevene prkynka s rukojeti, tam si nasypem mouku, na tom si pripravim celou pizzu/bread/anything a rovnou z toho to davam do pece. A lopatu pouzivam az na vyndani nebo otaceni.
@richard jj, ale musis to lehce posypat moukou, staci jakakoli nejlevnejsi. Defakto sypat vsechno moukou je zaklad, jinak se testo prilepi a konecna
@l od toho mam tu semolinovou mouku, kterou to podsypavam kdyz tvaruju
uz jsem premyslel i nad stolem na terasu, bud nerez, nebo kamen, abych to lepe z plochy mohl predat na lopatu. Mel jsem za to ze prave drevena plocha je kamen urazu. Tak neni 😉
S uhlim a plytvanim mas pravdu.
@richard jo to je možný, že to dělá to drevo. Ale podle mě, kor do toho Kanada, tam to můžeš dát klidně z te dřevěné podložky.
@richard no kdyz dobre tak nekdy v lete ;-). Ted jsem na tom furt strasne zle s casem a porad pred sebou tlacim mraky veci co musim doresit.
Ale muzu ti pak nekdy natocit video at to vidis, az budem delat nejakou veceri.