X
Forum

Forum

Pizza pec Ooni, dal...

Notifications
Clear all

Pizza pec Ooni, další věc, kterou zřejmě potřebuju 🙂

35 Posts
6 Users
6 Reactions
870 Views
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

Už delší dobu pokukuju po nějaké Pizza peci, pracoval jsem s ruznýma variantama od peletek přes plyn po elektriku, a vypadá to, že nakonec vezmu letos asi tuto u Pipa 🙂

Tak sem se chtěl optat, jestli to už náhodou někdo nemáte, a pokud jo, tak jestli je to tak kulervoucí jako Kamado Joe 🙂

Zatim ze všech recenzí mám pocit, že tak jako je "gril", pak dlouhodlouho nic a pak "KamadoJoe", tak že je to zřejmě i v případě těhle pizza pecí, kdy Ooni je na pomyslném vrcholu žebříčku.

https://www.pipmaster.cz/ooni-volt-12-elektricka-pizza-pec

Dejte pls vědět, jestli s nějakou máte zkušenosti. A pokud ne, tak předpokládám, že Vás s tim zas budu nějakou dobu srát, až si to koupím a budu z toho nadšený a že to tím pádem  pak budete potřebovat i vy :))))

kobra23
(@kobra23)
Member

Rovnou vyrid nejaky Referral program.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

@kobra23 :-))). To by nebylo spatny no, pripadne jich vzit rovnou vic a zkusit srazit cenu 🙂

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Dostaval si pergolu tak sa zacinas nudit?

V com je rozdiel voci tomu jebnut to v kuchyni do trouby?

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

@dusanmsk to si právě musíš pustit ty videa abys viděl ten rozdíl. Podle všeho je to fskt brutální rozdíl.

Něco právě jako mrzí Weber kotlík vs kamado. Je to prostě jiné a lepší, cely ten výsledek je díky vysoké teplotě a způsobu přípravy víc nadýchaný, lépe udělaný, méně buchtovity. 

Ale chtěl sem idelane někoho, kdo by to měl, a potvrdil by mi to 😉 

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Ahoj,

máme doma už několik let trochu levnější variantu https://www.vseprogril.cz/pizza-pec-piana-na-drevene-pelety-cerna-ziipa/. Jak začít? Je to prostě bomba. Pizza z toho je úplně jiný level, než z trouby... Je hotová opravu v rámci málo jednotek minut - záleží jak se povede udržovat oheň. S tím souvisí taky nevýhoda této pece - má malé topeniště, tzn. je nutné se o oheň starat v podstatě nonstop. Z toho vyplývá, že pečení pizzy je v podstatě taková malá zahradní párty. Vzhledem k rychlosti pečení je třeba nonstop zásobovat pec novou pizzou (takže potřebuješ tak 2 lidi na přípravu), pak jeden "topenář" a u tohoto modelu jeden, co s pizzou točí. A pak tu bandu lidí, co jsou schopni to sníst 🙂 Jnými slovy - je to parádní bavenice na letní zahradní akci (i když naposledy jsme dělali pizzu před měsícem, takže i to je možnost - jen to pivo pro "topenáře" neteplá, ale chladne :-)).

Dlouho jsme zvažovali, jestli vzít elektrickou, plynovou, nebo pec na dřevo. Vyhrálo dřevo a vůbec toho nelitujeme (i když gril máme plynový). Pizza, na které jsou kousky popela a je tak pěkně zhora opečená má fakt svoje kouzlo. Není nutné tam topit peletami, úspěšně v peci pálíme zbytky pro prostřihu stromů, malé větvičky jsou ideální. Pelety mají stabilnější hoření a teplotu, ale s větvičkami je prostě více legrace...

Když jsme se rozhodovali, také jsme Ooni zvažovali. Ale odradila mě cena a sice elektřina je praktická (udrží celou dobu teplotu, je mnohem lépe říditelná), ale za mě pizza z pece na dřevo je prostě chutnější...

Takře resumé - je to super věc pokud máte rádi pizzu. Na pizzu si dá každý co chce (dokonce i ananas je možnost!), užijete si při přípravě a hlavně - dá se to dělat když na ni dostanete chuť. Výhoda elektřiny je to, že se dá dělat i doma, je lépe řiditelná, takže je to asi rozumově lepší volba. Ale nevoní 🙂 Jsem zvědavý na výběr a pak na to, jak budeš spokojený...

L reacted
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

S ananasem je nejlepší 🤣 

msk reacted
ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

Parada, dekuju za review. O te chuti z pece na drevo jsem presne premyslel a prochazel hromadu reviews, ale nikde sem nenarazil na nikoho, kdo by rekl, ze ta chut je jina, ackoli mi to taky prislo logicky. Presne z toho duvodu mam rad Kamado, protoze je tam ta chut koure.

Na druhou stranu presne jak rikas, to udrzovani ohne bude vic slozite, k tomu to, ze tu pizza pec budu mit pod pergolou aby se dalo delat i v desti, takze mne zatim vychazi lepe ta elektricka, ale uvidime.

Kazdopadne sem rad za tvou recenzi, jen me to utvrzuje v tom, ze nejakou pizza pec proste potrebujem 🙂

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Není vůbec zač. Rozhodně je to výborná věc pro nadšence do kulinářství. Ofiko v tom jde péct spousta věcí (bagety, focaccia apod.), ale na to bude 100% lepší elekřina - náš pokus s bagetami skončil oškrabováním ohořelého vršku baget 😀 A pokud to chceš provozovat na tvojí pergole, tak oheň není téma. Ten je pouze do otevřených prostor - i to zimní pečení bylo mimo terasové zastřešení, které by jinak bylo od sazí dost špinavé...

Ještě bych se být tebou mrknul, kde jsou ty topné spirály - jestli jsou po celé ploše pečení. S dřevem se to totiž má tak (a předpokládám, že stejný problém má plyn), že zdroj tepla máš na jedné straně. Pak musíš tu pizzu v průběhu pečení otáčet - jako to dělají profíci v dřevěných pecích lopatou... V té naší (a to byl jeden z důvodů její koupě) je pizza kámen otočný, tzn. i když je zdroj tepla vzadu, tak otáčení pizzy je nonstop a postupně se upeče všude stejně. Když se zapomene točit, tak se spálí na jedné straně a na protější je nedopečená... A samozřejmě každé otevření dveří drasticky snižuje teplotu uvnitř, takže se snažíš to v podstatě vůbec neotvírat - ta Ooni je super, že má sklo, takže je dovnitř hezky vidět, ale pokud by se pizza musela otáčet, budeš tím přicházet o drahocenné teplo (a to se nebavím o spotřebě elektřiny, ale o tom, že při pečení pizzy fakt potřebuješ mít uvnitř dost teplo)...

PS: přiznám se, že tvoje zkušenosti s Kamadem mě taky dost nahlodali (jak jsem psal, mám plynový gril), ale k jeho pořízení chybí terasa se zastřešením a to už se celá akce s grilováním dost prodražuje 😀 Takže zatím to bude v rovině teorií a plánování...

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

Z toho co jsem koukal na vida, tak mi prijde, ze Ooni ma topnou spiralu po celem boku, pak nahore nad i dole pod, a cele je to regulovatelne ze si muzes nastavit kde to ma kolik topit ;-). 

Ad ty bagety/focaccia, to je presne dalsi duvod proc to koupit. Stejne tak i treba indicky placky nebo dalsi veci, ktere v tom podle me budou bozi 🙂

No po tomto tvem postu sem si uz skoro temer jisty, ze to potrebuju, takze ted uz na to jen vyclenit penize :-).  Na jare mam narozeniny, tak si to pak asi udelam pekny 🙂

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  
chrome 2025 01 20 22 06 44
chrome 2025 01 20 22 07 35

tak ona ma asi jen nahore a dole a v bocich je nejaka cirkulace vzduchu. jeste to zkusim najit presnejc

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Ahoj, pokud je to nahoře a dole a ještě k tomu regulovatelný, tak je to pecka. Ta Ziipa co máme na dřevo technicky peče jen shora - plamen je za pizzou, případně nad pizzou (a když se daří dobře, tak šlehá i z komína 😀 ), ale teplo jde rozhodně nad pizzou vrchem do komína (je tam ještě takový plech, který horký vzduch před komínem posílá směrem dolů). Tzn. zespodu "peče" jen rozehřátý pizza kámen. Takže pokud si to budeš moct regulovat (a z boku regulace třeba podle mého vůbec potřeba není), tak to je paráda a budeš to pečení mít krásně pod kontrolou... Blbý je, že čím víc o tom píšu, tak začínám mít pocit, že to taky potřebujeme doma mít... No nic, počkám na tvoje narozky a pak uvidíme 🙂

Díky za inspiraci!

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Cim viac to tu popisujete, tim viac mi to pripomina elektricku troubu co mame v kuchyni 😀

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Máš v podstatě pravdu, je to přenosná elektrická trouba - máš tam ale několik zásadních rozdílů - je přenosná. Má ve spod pizza kámen, což je kus keramiky, která když se rozehřeje, tak pokud na ni dáš pizzu, tak tak rychle nevychladne. Je mnohem menší, tzn. potřebuješ méně energie. Ale hlavně - max. teplota je 450°C - a na to ti normální trouba nestačí. Takže pokud chceš pizzu jako v pizzerii, tak ti nic jiného než pořídit pizza pec nezbývá... Pokud ti stačí pizza z trouby, tak je to určitě zbytná věc 👍 

Ale je to jako s grilem - taky se to dá udělat v troubě, nebo na pánvi... Ale není to ono... Anebo s chlebem - můžeš si jít do supermarketu koupit uni-chleba, nebo si doma upéct svůj... Život je otázkou priorit a pokud máš kulinářské choutky, je třeba do této "bavenice" investovat jak čas, tak i materiální vybavení 😀 

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Jo, tych 450 stC a kamen zospodu je samozrejme argument. Ja mam dobru pizzu rad, ale doma sa mi s tym prcat nechce. Par krat u nas prebehlo obsypanie zamrznuteho prefabrikovaneho cesta sunkou, syrom atd... Mozno nie som uplna cielovka, asi som este nedozrel do stavu prejst z grilovaciek na pizzovacky.

ReplyQuote
Page 1 / 3
Share: