Forum
Ahoj,
tak mi nějak dosluhuje NAS-ka od Synology ale když jsem se podíval co stojí jen "krabice" bez disků tak mne skoro trefilo 🙁
Na netu je celkem zajímavý článek co by odpovídal tomu čeho "jsem amatérsky schopen" :Stavíme vlastní NAS jenže ten není celý a je bez odkazů ne komponenty.
Můžete mi s tím někdo poradit jak na to "step-by-step" prosím ??7
P.S. jen mne trápí že jsem byl zvyklý na podporu a app pro NAS od Synology a o tohle asi tedy přijdu ...
Díky moc a snad se uvidíme v hospodě 🙂
Dalibor
Cena krabice Synology je jedna věc, druhá je, že u pro modely 2025 musíš použít jejich disky.
Takže se doporučuje kdo chce Synology a nemít vendor lock, tak se pokusit sehnat 2024.
Resilo se tu drive, hledej Xpenology. Je to Synology software na vlastnim hardwaru.
Zalezi, jak chces cenove a co od toho cekas.
Muzes treba koupit HP mikroserver gen10, doplnit iLO modul, disky, nahodit Xpenology a frcis.
pokud Ti ale nebude vadit, ze nektere funkce nebudou fungovat (vzdaleny pristup napr). Ja jsem to po par mesicich vzdy prehodnotil a sel do NASu. Pak jsem myslel, ze to nebude tak strasne, opet koupil druhy HP a Xpenology a zase zpet NAS. Ale sel jsem do QNAP https://www.qnap.com/en/product/ts-453e
Ma osm licenci na kamery, dva SSD sloty, rychlejsi sitovku
A spotrebu bych si hlidal, ten HP miniserver bral tusim 30W bez disku sam.
Za mne nejlepsi NAS je Turris Omnia. A jako pridavek mas k tomu i namakany router, VPN, vstupy pro chytre rizeni a mnoho dalsiho 😀
Ahoj,
tak jsem našel tohle :
a teď "blbá otázka" bude to fungovat spolu a je to "dobrá cena " ?
A jaké disky do toho koupit prosím ...?
Díky za každou radu i kdyby byla taková, že mi to rozmluvíte 🙂
Dalibor
Kolko mas na to miesta? Ja mam Fractal Design Node 304, lebo som to chcel narvat na policu v 19" racku. Ale je to mini itx a este k tomu ma uplne debilne riesene sachty na disky (a hlavne nove disky maju uplne inu roztec pre srouby, takze som uz 3x vrtal vrtackou nove diery). Uz by som do toho znovu nesiel. Chcem upgrade, skor ale server na proxmox nez len blby NAS - a asi pojdem do klasickej ATX skrine a niekde jej najdem miesto.
Zamysli sa ako casto menis/pridavas disky a ci potrebujes krabicu ako si posielal s vytahovacimi sachtami na disky. Moja skusenost je, ze na disky hrabem raz za 2-3 roky, to mi uz nevadi si ten nas odniest do pracovne na stol. U tvojej krabice je otazka, aky je tam zdroj, aby casom nejebol a nevzal so sebou disky. Takisto v recenziach citam ze je s tym prcanie nez to clovek osadi a uspokojivo dokonci. Je to ale mini-itx, takze s doskou co si poslal to asi kompatibilne bude. Mozno budes musiet kupit nejake srouby na primonontovanie dosky a tak. A zaroven si overit kompatibilitu tej dosky so software riesenim ktore na tom chces prevadzkovat (na linux-based rieseniach asi ok, otazka je ako na tom budu bsd-ckove nas-y)
Dalej sa zamysli co po strane sotfware. Rieseni je plna rit, strasne zavisi ake mas skusenosti, kombinaciu diskov a co od toho chces. Explicitne spominam tie disky, pretoze pokial by si chcel raid, tak u niektorych rieseni (postavenych na ZFS) budes potrebovat rovnako velke disky, inak raid nezlozis. Pokial mas mix diskov, tak je lepsi bud btrfs raid1, alebo pripadne plateny (nemam skusenost, ale vyzera to zaujimavo) Unraid. Veciam ako xpenology by som sa asi radsej vyhol, zaprve je to pololegalny ohack s neistou buducnostou a zadruhe ani ten origo os synology mi nijak neprirastol k srdcu a spatne hodnotim ako velku chybu ze som par znamym doporucil synology kvoli tomu, ze "to tam proste just works" - a ono hovno a hromadu veci, hlavne co sa tyka zaloh, riesim vlastnou cestou (a este poriadne trnitou, pretoze zrovna synology ten linux dokurvilo k nepoznaniu).
Za mne nejlepsi NAS je Turris Omnia. A jako pridavek mas k tomu i namakany router, VPN, vstupy pro chytre rizeni a mnoho dalsiho 😀
Jak mas k tej omnii pripojene disky? Je tam esata? Ja s omniou nemam skusenost, ale pripada mi blbost stavat NAS na routeri. To skor router na NAS-e (v proxmoxe).
@dusanmsk normalne pres sata redukci. turris je od zacatku urceny i jako router i jako nas i jako rizeni baraku i jako....
Zrovna True/FreeNAS su ZFS, nie?
@dusanmsk tak pri velikosti disku dnes ve velikosti az desitek terabajtu je to uz jedno ale ja teda mam redukci na mpcie na normalni pci a v nem sata redukci na mnoho disku 😀 protoze nemam ty terabajtove. A kdo nechce takovou zhuverilost ty sloty ma omnie 3 😉
Cena krabice Synology je jedna věc, druhá je, že u pro modely 2025 musíš použít jejich disky.
Takže se doporučuje kdo chce Synology a nemít vendor lock, tak se pokusit sehnat 2024.
zahledl jsem, ze to prehodnotili.