Forum
Do te doby jsem se trapil s Mikrotikem a apple AP produkty.
Není úplně jasné jestli trápení bylo jen na wifi nebo i na drátech.
Přijde mi, že se tu mluví o dokonalém řešení bez toho, že by byly zřejmé požadavky a znalosti toho, kdo to ve finále nastaví a případně bude i spravovat. Ale srovnání UDM s Mikrotikem by mě zajímalo, takže i důvody toho trápení.
Minimálně co se týká uživatelského nastavení, tak Unifi celý systém je velmi přívětivý i pro ty, kteří se síťařinou nebaví každý den. Jde tam nastavit opravdu velká hromada věcí způsobem, který pochopí i laik, který trochu tuší...
Co se týká stability, tak já mám stejnou zkušenost jako Kobra23 - od té doby, co jsem to doma nasadil "o tom nevím". Jediné co, tak po několika letech odešel starý router (Security gateway), tak jsem to celé upgradoval na rack řešení (UDM+USW-24-PoE, 3 kamery a 2 malé Switch Flex mini) a od té doby opět bez starostí...
Má otázka směřovala k tomu co se zlepšilo oproti starému řešení a jestli za tím jsou opravdu rozdíly v kvalitě a nebo třeba pomohly novější technologie, jako třeba WiFi6. U Unifi wifi se mi v rozsáhlejším objektu občas stane, že začnou problémy s pokrytím, i když to delší dobu fungovalo, nebo je AP offline a musí se zrestartovat. Někdy pomůže ruční nastavení kanálů, pak je lepší automatika... Doma, kde je minimální zarušení od jiných wifi, se taky najednou změní kvalita. Není to časté, ale neoznačil bych to tak, že je to bez starostí. Jinde mám AP Mikrotik a tam bych to i tak označil, ale jsou to menší instalace.
Ahoj, aktuálně máme doma AP U6-LR a velká spokojenost. Mívali jsme starší AP LR a tam býval občas problém s výpadky signálu, ale s tímto novým je vše stabilní a bez problémů. Stejně tak i ostatní zařízení, vše funguje spolehlivě a bez zádrhelů. Jen pro doplnění, vše máme zálohované pomocí UPS aby případné výpadky napájení nedělali problémy.
Cau, navazu na tuto diskuzi. V tydnu sem pridaval nejake zarizeni do site a muj staricky Unify cloud key (gen1) byl v nejakym divny vytuhlym stavu, kdy bylo nakonec potreba ho restartnout (slo to pres management pristup, ale do te hlavni spravy zarizeni v controlleruatd se dostat nedalo).
Celkove mam ale pocit, ze ten cloud key gen1 moc nestiha a ze UI je pomale, k tomu to, ze mi nejede stale VPN a nejak nejsem schopny se dokopat to rozbehat jinde.
Takze premyslim, ze bych udelal upgrade. Kdyz sem ale ted koukal na web, je tam spoustu novych zarizeni nez co bylo kdysi ;-).
Tak se chci zeptat, jak je to ted s gen2 CloudKey VS DreamRouter vs ty nove CloudGateway Max/Ultra?
Ve srovnani na webu sem uz cloudKey gen2 vubec nenasel, je tam jen ten dream router vs gateway max/ultra/express (ten vypada dost orezanej a pritom ne o moc levnejsi).
Zatim mi vychazi, ze asi jako upgrade vzit tu GatewayUltra, protoze Max ma navic jen ten disk, ktery (zatim? 😉 ) nepotrebuju. Je to tak?
A je to tak, ze ten GatewayUltra nahrazuje nejen key, ale i USG, ze?
Ahoj,
UCG (Unifi CloudGateway) ma @Richard a co jsem s nim resil, tak to v sobe nema plnohodnotny controller (nebo tomu rikaji konzole), ale musi se to nastavovat pres ui.com web nebo mobilni appku.
Jestli tomu nekdo rozumi vice, tak at to potvrdi/vyvrati.
Ja mel pro starou USG (Unifi Security Gateway) CloudKey gen2, takze mi prislo skoda se ho zbavovat, takze jsem sel cestou UXG (Unifi Gateway).
A zatim spokojenost. Vlastne vsechny problemy, ktere jsem na USG resil se zmenou vyresily samy. Navic uz integrovana VPN WireGuard je taky obrovske zjednoduseni.
EDIT: Tak, protoze ma Richard UXG, tak vyse zminene neplati.
V tvem pripade, kdy uz nechces controller bokem, je UCG idealni volba.
mam https://store.ui.com/us/en/products/uxg-max
duvod - 2,5GBit pro spojeni pocitac a NAS, zbytek site je 1GBit.
Na NAS mi bezi Unifi program a tam jsem nastavoval. Appka v telefonu a kdyz zadam IP routeru, presmeruje me to na nejaky cloud.
Pokud budou dotazy, muzeme resit v hospode. Neovladam odbornou terminologii
@Richard, kdyz jsem to resili, tak jsi mi psal, ze mas UCG Max. A s tim jsem celou dobu pracoval.
Pokud mas opravdu UXG, tak to co jsem psal Ludkovi ohledne UCG beru zpet.
Richarde mas gateway s tim malym modrym displejem nebo bez displeje?
UXG Max mam ja a k tomu musim mit externi controller.
Diky.
Jo, toto bude dobre tema do hospody ;-). Tesim se 😉
Ahoj hraju si poslední měsíc s Cloud Gateway Ultra a má v sobě Unifi Controler přes který jsem talíř+venkovního paroháče nastavil stejně jako bych měl CloudKey. Zatím se mi to líbí, takže na to nejspíš přejdu.
@pa-v-el Tak to je super jestli to umi i ta ultra. to presne mi z tech srovnani nebylo jasne, jeslti to fakt umi i tenhle kousek. Protoze za ty prachy (cca 2500 nebo kolik sem to videl) je to naprosto bozi
A jestli to chapu dobre, tak to nahrazuje jak CloudKey, tak i USG ne?
A pochopil si pak pls rozdil mezi tou Ultra a Max, proc tam maji ty ikonky a u te Ultra ne?
Ikonky znamenají, co vše umí Network Controller ovládat
Jinak pro základní síť je Unifi asi fajn, pro WiFi je to dobrý řešení, ale při pokročilejším nastavení to má své mouchy. Když si člověk neopatrně odřízne controller, tak má téměř smolíka. Dá se sice použít SSH, ale musíš mít někde uložené heslo, které jinak najdeš v controlleru a hlavně dokumentace CLI veškerá žádná (nebo jsem špatně hledal). Jako velkou vadu vidím problémy s ipv6 ve spojení s 802.1x a přiřazením do VLAN. Na WiFi to funguje, ale na portech klient dostane ipv6 ze všech vlan. Kdyby někdo věděl jak to vyřešit, tak by to bylo fajn, ale předpokládám, že doma to asi nikdo mít nebude.
@Kobra tu zmiňoval trápení s Mikrotikem. Mě přijde MT jako router lepší řešení. Jak z pohledu možností konfigurace, tak i třeba z důvodu Safe Módu, kde si můžu měnit nastavení a ověřit funkčnost. Kdybych ztratil v tomto režimu přístup, tak se za chvíli změny odvolají a vše funguje při starém.
@_petr_ Diky, ty ikonky projdu.
Jinak co se tyka nastaveni zakladni vs pokrocilejsi, nevim no. Mel sem za zivot par routeru a reseni, a unifi mi prijde super. Jasne, ma to svoje mouchy, obcas je potreba editovat primo ty cfg soubory protoze to nejde pres UI, ale jinak sem s tim i po 8mi letech spokojeny.
Vse vetsinou funguje napoprve jak ma, nastaveni je intutivni a i na vetsi siti s nekolika wifi taliri/switchy to jede dobre.
Verim,ze mikrotik nabizi pokrocilejsi nastaveni, ale to naopak nechci. Mam sve prace dost na to, abych si jeste musel hrat a ladit slozite celou sit ;-). Takze ja cele unifi fakt vitam.
Asi resit podnik s tisice pocitacema, vlanama atd, tak uz by to nestacilo (nevim, mozna jo), ale na bezny barak pro rodinu + pracovnu/praci + pracovni server to fakt staci luxusne
nemyslel jsem, že jsem unifi tak pomluvil 🙂