Forum

Forum

Notifications
Clear all

HFVE - zkušenosti

10 Posts
7 Users
1 Reactions
2,088 Views
(@skadra)
Estimable Member
Topic starter  

Ahoj, nenašel jsem o tomto zařízení topic tak zakládám, zajímaly by mě zkušenosti těch co už mají, případně co plánují. Jakou máte sestavu, co provoz a tak. Chtěl bych v letošním nebo příštím roce pořídit. Chtěl bych na ní provozovat Rekuperaci(600w kompresor) + cca 250w zdroje, oběhová čerpadla a lednice s mrazákem. Nepředpokládám že by to utáhlo rekuperaci i v zimě, ale od jara do podzimu.

Pavel
(@pa-v-el)
Member

FVE mám, zatím klasika, baterky určitě plánuji, ale až na ně bude vhodnější doba, tvrdím že je to dnes pořád ekonomická sebevražda. 

ReplyQuote
(@siebencz)
Trusted Member

@Pavel: Jaký máš instalovaný výkon a kolik ti to dává v reálu?

Počítal sis nějak ekonomickou návratnost?

Kolik peněz (kWh) ušetříš za měsíc/rok...?

Máš nějaké statistiky a porovnání výkonu FVE a spotřeby v čase?

Šel bys do toho znovu, případně co bys udělal jinak?

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Tohle by mne taky zajimalo.

Puvodne jsem pro to byl hodne naklonen, ale s odstupem casu mi to proste ekonomicky nevychazi. Jakmile mam TC a tim padem tarfi d65d, tak i kdyz mi tu nonstop bezi servery a pocitace pri praci z domova, tak pri vypoctech to melo navratnost zhruba v dobe, kdy uz budou panely za udavanou zivotnosti (a samozrejme bez baterek, tam to nevychazelo vubec).

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

FVE mám 3,18kWp (265kWp panely, 1F střídač Fronius) v reálném provozu teprve od půlky listopadu 2018, takže dat moc není. FVE jsem "musel" pořídit abych prošel NZÚ (měrná primární neobnovitelná energie). Stavěl jsem si jí sám za razítkové podpory kamaráda, náklady necelých 100k. U nás máme ČEZ, jsem mikrozdroj s povolenými přebytky do DS. Od ČEZu mám přístup do portálu měřených dat, kde lze vyčíst nějaká data. Kdo chce dodávat do DS dostane čtyřkvadrantní elektroměr u kterýho je GSM modem a naměřená data se posílají do ČEZu.

Snímek obrazovky 2019 02 03 v 17.22.45

Nejdřív jsem řešil komu prodávat, ale nakonec jsem zvolil bezstarostný produk virtuální baterie. Co se týká výroby teď je to bída za leden vyrobeno 103kWh:

Snímek obrazovky 2019 02 03 v 17.04.55

Co nejdřív chci zprovoznit komunikaci Froniusu s Loxonem a co nejvíc vyrobené energie si spotřebovávat, to je jediná rozumná cesta. Jinak v případě prodeje je výkupní cena kWh cca. 0,5Kč no a vedle sousedovi jí ČEZ prodá třeba za tři kačky  ? 

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

Posted by: SiebenCZ

Návratnost jsem si nepočítal, protože jsem FVE "musel" mít, tak mě nezajímala -raději 🙂

Šel bych do toho znovu.

Kdyby byl na trhu dostupný asynchronní střídač o kterém psal kobra, tak bych místo 1fázového zvolil 3F asynchronní, lépe by se s ním zužitkovávaly přebytky.

ReplyQuote
 Ivo
(@ivo)
Active Member

Tady pro ilustraci FVE 8,6kW peak.

3f Fronius připojený k Loxone přes lan.

Řízení přebytků mám řešeno přes Wattrouter spínáním spotřebičů (tepelných).

FVE

ReplyQuote
(@skadra)
Estimable Member
Topic starter  

Nemáte někdo zkušenost s tímhle střídačem od Meanwellu

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: Pavel
Posted by: SiebenCZ

Návratnost jsem si nepočítal, protože jsem FVE "musel" mít, tak mě nezajímala -raději 🙂

Šel bych do toho znovu.

Kdyby byl na trhu dostupný asynchronní střídač o kterém psal kobra, tak bych místo 1fázového zvolil 3F asynchronní, lépe by se s ním zužitkovávaly přebytky.

Tak to je on. 3F asynchronní, 6 kW, připravuje se 10 kW.

Vladiczek reacted
ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

@kobra23 : v com to ma vyhodu napr Oproti Victor EasySolar alebo InfiniSolar 10kw 3f?

ReplyQuote
Share: