Forum
Je to mozne. Dokazem si predstavit ze by to slo doladit na remote u teba keby si to chcel rozchodit.
jj mozeme niekedy ked budes mat cas/chut + tie MQTT zasuvky 😀
tak si to zatial niekde rozbehaj nech to ososava aspon xtm-ka. a to vs-ko doladime.
Co to je za mikroklima?
klasicka jednotka, jen cast je ji nad rackem. Jinde misto nebylo 🙂 V obyvaku je taky jedna jednotka.
Teplota baterii je ted cca o 7st nizsi
Ahoj, ti kteří mají napojenou FVE do Loxone, máte tam vymyšlenou nějakou logiku pro ovládání střídače?
Máte někdo propojení střídač-spot-budoucí výroba (počasí) .... tak aby Loxone samostatně a inteligentně odesílal ovládal střídač - nuceně nabíjel/vybíjel .. choval se tak, aby co nejvíce využil aktuální výrobu a cenu
Víceméně funkční řešení má Protheus deltagreen, bohužel automatiku lze zapnout pouze když je člověk u nich ja výrobě i spotřebě.
Máte někdo něco? Díky
PS: z testování nejlepší výsledky dává PV Solcast, má někdo rozjetej plugin do Loxberry?
PS: vím, že například @koty007 řídí Solax skrze loxone a má tam s lokálním počasím nějakou chytristu ... mohl by prosím k tomu něco napsat ? Děkuji
@vary Ahoj, já jsem si v Loxone naprogramoval celé to řízení. Je to docela hodně logiky a tak nějak jsem to popsal v téhle mini-serii na Youtube. Mám to napojené na střídače Victron. Dneska to mám zas o ždibec vychytanější, možná o tom něco zas natočím.
Obecně to ale umí všechny ty srandy:
- nabíjet baterku když je zápor
- nabíjet baterku když je levně aby ji to pak využilo přes den
- prodávat když je špička a já vím, že budu mít elektřiny ten den nadbytek
- prodávat z baterky když je moc nabitá a je draho
- nakupovat ze sítě když je tak levně, že amortizace baterky je dražší
Je to ale dost takové na míru našemu domu. Proteus nebo nějaká krabička jako je Cube bude asi fungovat líp. Tohle co mám já je fakt takový, že jsem si chtěl hrát.
a resisv tom teda nejaké pocasi, budoucí výrobu, neco chytrého ?...
@vary Ano,
- řeším predikci výroby na další den (stahuju z Victron API, ale jsou i jiné zroje, například https://forecast.solar/) není to moc přesné, ale to je prostě proto, že obecně předpověď počasí (přesně na danou lokalitu) není moc přesná
- predikci spotřeby jsem měl dřív tak, že jsem měl prostě konstantu - teď jí řeším tak, že beru spotřebu ze včerejška
- a pak pracuji s cenou na trhu a dělám nějaké věci (kdy prodat, kdy koupit)
Všechno je to dopodrobna v těch videiích na Youtube.
@vary Solcast potvrzuji jako nejlepší. Vyzkoušel jsem jich víc a Solcast funguje nejlíp. Což je docela sranda, protože to jsou Australani 🙂
Mám to podobně jako @barak-chytrak, ale ne v Loxone. Celou logiku mám v HA a do Loxone jen posílám aktuální data ze střídače.
Vzhledem k tomu jak složitá logika to je a jak často to člověk ladí (trvalo mi to víc než půl roku dostat do nějakého stabilního stavu a občas pořád ještě ladím), tak jsem to nechtěl mít v Loxone. V HA to jsem schopnej poladit klidně i z mobilu, když mě zrovna napadne, jak něco opravit, nebo vylepšit...
Také potvrzuji, že solcast předpověď je asi nepřesnější. Zkoušel jsem asi 4 co jsou vHA.
Tady můžete vidět dnešek. Včerejšek byl přesnější. Většinou jsou tam i zuby před pokládané výroby a +- to odpovídá.
Já integrace v loxone už nepoužívám. Vše mám v HA, protože ty možnosti jsou tam úplně někde jinde. Hlavně rozšíření Sunsynk Power Flow je přesně to co jsem hledal a chci. Všechny důležité údaje v jednom obrázku.