Forum
Pak už logikou nastavíš, že nejdříve jede 1 ssr, až otevře do plna, začne otevírat druhé a tak dále.
Zapomněl jsi zmínit svou vychytávku, že když SSR jede naplno, přemostíš ho klasickým relé a moduluješ výkon dalšího SSR v kaskádě. Docela elegantní řešení! Otázka je, jaký ztrátový výkon je na plně otevřeném SSR a jaký na klasickém relé (tam cca od 0,4W dle typu). Máš změřeno nebo to máš přemostěno jen proto, aby se SSR "netrápilo"?
fiha a realne je to na co dobre ? Vsak to ssr by malo byt schopne trapit sa, nie .. ja som si to predstavoval ze kupim 3ks a nic viac neriesim .. premostenie ???
@kobra23 Dakujem za rychle info a mas original chladice k tomu, alebo neake len z ali na din listu ? vykonovo tie malicke , ci nieco extra velke .. tie co su podla vykonu k tomu mi pridu celkom male ... vies povedat aj cosi viac o tom ako to mas .. ako pise @kubrt_cz , to je asi uz overkill , ci ?
dakujem.
Tak nějakou dobu by to vydrželo, ale proč ho trápit. Nestojí to 5 Kč. Chladiče používám originální na DIN přímo určené na tento typ. Jsou dost vysoké, tak jsem musel upravit DIN lištu, aby se do rozvaděče vlezly.
Šlo by to udělat s polovinou SSR a využít zapojení s postupnou komutací, ale nechtěl jsem si to komplikovat.
Principiálně to mám takto:
Blok Loxone manažer umí dát na výstup jaký máš navíc volný výkon a tím ovládám otevření toho SSR na požadované %. Ty bloky používám 3, protože mám 3F FVE a každá fáze má jiný výkon navíc. A napájím celkem 6 spirál o příkonu 2000 W. Proto 6 SSR.
Popíšu chování 1F s 2 SSR a 2 spirálama:
Nejdříve se otevírá a zavírá 1 SSR a když dosáhne 100%, tak začne otevírat to druhé zase v rozsahu 0-100%. Jakmile to první dosáhlo 100%, sepne stykač a premostí ho po celou dobu co je na 100% otevřené. Když i druhé relé otevře na 100%, tak sepne i druhý stykač a přemostí i to druhé SSR. Jakmile klesá výkon FVE, tak nejdříve rozepne ten stykač druhého SSR, protože na něm již není 100% a to druhé SSR moduluje v rozsahu 0-100%. Až je na nule, tak předává funkci prvnímu SSR. Když na něm není 100%, tak rozepne první stykač a běží to jen přes SSR. A tento děj se opakuje třeba 1000x za den. Záleží jak lítají mraky.
@kobra23 S malou dusickou sa spytam 🙂 nahlad na ten loxone config by si sem prosim nedal ? relatka su doma, chladic tiez, fv na streche, je cas to zrealizovat a nie celkom mi je jasny ten prepocet na % pre ssr, aky blok si tam pouzil .. dakujem vopred !
Šlo by to udělat s polovinou SSR a využít zapojení s postupnou komutací, ale nechtěl jsem si to komplikovat.
Principiálně to mám takto:
Blok Loxone manažer umí dát na výstup jaký máš navíc volný výkon a tím ovládám otevření toho SSR na požadované %. Ty bloky používám 3, protože mám 3F FVE a každá fáze má jiný výkon navíc. A napájím celkem 6 spirál o příkonu 2000 W. Proto 6 SSR.
Popíšu chování 1F s 2 SSR a 2 spirálama:
Nejdříve se otevírá a zavírá 1 SSR a když dosáhne 100%, tak začne otevírat to druhé zase v rozsahu 0-100%. Jakmile to první dosáhlo 100%, sepne stykač a premostí ho po celou dobu co je na 100% otevřené. Když i druhé relé otevře na 100%, tak sepne i druhý stykač a přemostí i to druhé SSR. Jakmile klesá výkon FVE, tak nejdříve rozepne ten stykač druhého SSR, protože na něm již není 100% a to druhé SSR moduluje v rozsahu 0-100%. Až je na nule, tak předává funkci prvnímu SSR. Když na něm není 100%, tak rozepne první stykač a běží to jen přes SSR. A tento děj se opakuje třeba 1000x za den. Záleží jak lítají mraky.
"Blok Loxone manažer" = energy manazer ? ak ano, tak na to aby my vystup Re zacal ist , musim dat na Ps nieco, ale po pravde netusim co .. dokumentacia mi mooc nepovedala ..na P dam prebytky FV /// potom uz len Re cez analogovy scaller prevediem na 0-10V
neako tomu neviem prist na zub 🙂 skusam tam dat rozne hodnoty cez test ale hadze to cisla divne ..
@gorgar91 pokud máš FVE jako ostrov nebude to fungovat
@dalibor momentalne mam ongrid ..
aj som to neako rozbehal , ale je to malo pruzne na moj vkus ..
dopytujem 1x za 10s prebytky z FV .. ak su vacsie ako 100W , zvysim 0-10V o 0.1V ak mensie , znizim o 0.1 .. blbe je ked pustim cerpadlo co ma 1KW prikon .. potom prebytky klesnu skokovo .. ale mne to za 10 s klesne o 1V na jednom rele .. takze je to malo pruzne .. a start trva 5 minut do maxima ... celkom dlho ..
budem sa musiet asi pohrat s tym statusom , skusal som aj PID regularor , ale tam som strateny ..
cez ten energy manazer viem tiez relativne fungovat , ale kedze je tam limit na 12 vystupov a mam 3 relatka .. mozem modulovat po 25% co je 400 W a to uz by som nenazval modulaciou ...
ani tak ani tak 🙂 preto snad @kobra23 da tip ako na to ...
@gorgar91 pokud máš FVE jako ostrov nebude to fungovat
Funguje to i s ostrovem.
@kobra23 S malou dusickou sa spytam 🙂 nahlad na ten loxone config by si sem prosim nedal ? relatka su doma, chladic tiez, fv na streche, je cas to zrealizovat a nie celkom mi je jasny ten prepocet na % pre ssr, aky blok si tam pouzil .. dakujem vopred !
Až budu u PC, tak se ti na to podívám a pošlu.
Ahoj, zeptam se asi jako uplnej ... . Ale muzu dat SSR rele s plynulou regulaci za backup? Jsem totiz skoro permenantne v ostrovu a tudiz to nemuzu dat na nezalohovanou cast, ta je totiz odpojena. A zase je mi skoda nechavat energii zbytecne lezet na strese. Jinak menic mam Victron MultiPlus II 5000.
A pokud to muzu dat za backup, tak jakej typ? SSR rele totiz umi bud ty jednotlivy vlny orezavat a nebo posila cely vlny, ale nekdy nejakou vynecha. Z principu mi vychazi ze je asi lepsi ty vlny orezavat, protoze to nebude menit vykon jako u tech celejch vln, ale..
Dekuju za odpoved