Forum

Forum

Boiler - logika FVE...

Notifications
Clear all

Boiler - logika FVE + plyn

27 Posts
8 Users
0 Reactions
4,838 Views
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: @gorgar91
Posted by: @kubrt_cz
Posted by: @kobra23

Pak už logikou nastavíš, že nejdříve jede 1 ssr, až otevře do plna, začne otevírat druhé a tak dále. 

Zapomněl jsi zmínit svou vychytávku, že když SSR jede naplno, přemostíš ho klasickým relé a moduluješ výkon dalšího SSR v kaskádě. Docela elegantní řešení! Otázka je, jaký ztrátový výkon je na plně otevřeném SSR a jaký na klasickém relé (tam cca od 0,4W dle typu). Máš změřeno nebo to máš přemostěno jen proto, aby se SSR "netrápilo"?

fiha a realne je to na co dobre ? Vsak to ssr by malo byt schopne trapit sa, nie .. ja som si to predstavoval ze kupim 3ks a nic viac neriesim .. premostenie ???

@kobra23 Dakujem za rychle info a mas original chladice k tomu, alebo neake len z ali na din listu ? vykonovo tie malicke , ci nieco extra velke .. tie co su podla vykonu k tomu mi pridu celkom male ...  vies povedat aj cosi viac o tom ako to mas .. ako pise @kubrt_cz , to je asi uz overkill , ci ?

dakujem.

Tak nějakou dobu by to vydrželo, ale proč ho trápit. Nestojí to 5 Kč. Chladiče používám originální na DIN přímo určené  na tento typ. Jsou dost vysoké, tak jsem musel upravit DIN lištu, aby se do rozvaděče vlezly.

E57D8763 38D7 457C B32A E26185E74073
1B205F4C B388 4F49 BA40 B27DB3F5A956

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Šlo by to udělat s polovinou SSR a využít   zapojení s postupnou komutací, ale nechtěl jsem si to komplikovat.

Principiálně to mám takto:

Blok Loxone manažer umí dát na výstup jaký máš navíc volný výkon a tím ovládám otevření toho SSR na požadované %. Ty bloky používám 3, protože mám 3F FVE a každá fáze má jiný výkon navíc. A napájím celkem 6 spirál o příkonu 2000 W. Proto 6 SSR.

Popíšu chování 1F s 2 SSR a 2 spirálama:

Nejdříve se otevírá a zavírá 1 SSR a když dosáhne 100%, tak začne otevírat to druhé zase v rozsahu 0-100%. Jakmile to první dosáhlo 100%, sepne stykač a premostí ho po celou dobu co je na 100% otevřené. Když i druhé relé otevře na 100%, tak sepne i druhý stykač a přemostí i to druhé SSR. Jakmile klesá výkon FVE, tak nejdříve rozepne ten stykač druhého SSR, protože na něm již není 100% a to druhé SSR moduluje v rozsahu 0-100%. Až je na nule, tak předává funkci prvnímu SSR. Když na něm není 100%, tak rozepne první stykač a běží to jen přes SSR. A tento děj se opakuje třeba 1000x za den. Záleží jak lítají mraky.

This post was modified 3 years ago by kobra23

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

@kobra23 S malou dusickou sa spytam 🙂 nahlad na ten loxone config by si sem prosim nedal ? relatka su doma, chladic tiez, fv na streche, je cas to zrealizovat a nie celkom mi je jasny ten prepocet na % pre ssr, aky blok si tam pouzil  .. dakujem vopred !

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

Posted by: @kobra23

Šlo by to udělat s polovinou SSR a využít   zapojení s postupnou komutací, ale nechtěl jsem si to komplikovat.

Principiálně to mám takto:

Blok Loxone manažer umí dát na výstup jaký máš navíc volný výkon a tím ovládám otevření toho SSR na požadované %. Ty bloky používám 3, protože mám 3F FVE a každá fáze má jiný výkon navíc. A napájím celkem 6 spirál o příkonu 2000 W. Proto 6 SSR.

Popíšu chování 1F s 2 SSR a 2 spirálama:

Nejdříve se otevírá a zavírá 1 SSR a když dosáhne 100%, tak začne otevírat to druhé zase v rozsahu 0-100%. Jakmile to první dosáhlo 100%, sepne stykač a premostí ho po celou dobu co je na 100% otevřené. Když i druhé relé otevře na 100%, tak sepne i druhý stykač a přemostí i to druhé SSR. Jakmile klesá výkon FVE, tak nejdříve rozepne ten stykač druhého SSR, protože na něm již není 100% a to druhé SSR moduluje v rozsahu 0-100%. Až je na nule, tak předává funkci prvnímu SSR. Když na něm není 100%, tak rozepne první stykač a běží to jen přes SSR. A tento děj se opakuje třeba 1000x za den. Záleží jak lítají mraky.

"Blok Loxone manažer" = energy manazer ? ak ano, tak na to aby my vystup Re zacal ist , musim dat na Ps nieco, ale po pravde netusim co .. dokumentacia mi mooc nepovedala ..na P dam prebytky FV /// potom uz len Re cez analogovy scaller prevediem na 0-10V

neako tomu neviem prist na zub 🙂 skusam tam dat rozne hodnoty cez test ale hadze to cisla divne ..

ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member
Topic starter  

@gorgar91 pokud máš FVE jako ostrov nebude to fungovat 

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

@dalibor momentalne mam ongrid ..

aj som to neako rozbehal , ale je to malo pruzne na moj vkus ..

dopytujem 1x za 10s prebytky z FV .. ak su vacsie ako 100W , zvysim 0-10V o 0.1V ak mensie , znizim o 0.1 .. blbe je ked pustim cerpadlo co ma 1KW prikon .. potom prebytky klesnu skokovo .. ale mne to za 10 s klesne o 1V na jednom rele .. takze je to malo pruzne .. a start trva 5 minut do maxima ... celkom dlho ..

budem sa musiet asi pohrat s tym statusom , skusal som aj PID regularor , ale tam som strateny ..

cez ten energy manazer viem tiez relativne fungovat , ale kedze je tam limit na 12 vystupov a mam 3 relatka .. mozem modulovat po 25% co je 400 W a to uz by som nenazval modulaciou ... 

ani tak ani tak 🙂 preto snad @kobra23 da tip ako na to ...

bojler loxone

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: @dalibor

@gorgar91 pokud máš FVE jako ostrov nebude to fungovat 

Funguje to i s ostrovem.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: @gorgar91

@kobra23 S malou dusickou sa spytam 🙂 nahlad na ten loxone config by si sem prosim nedal ? relatka su doma, chladic tiez, fv na streche, je cas to zrealizovat a nie celkom mi je jasny ten prepocet na % pre ssr, aky blok si tam pouzil  .. dakujem vopred !

Až budu u PC, tak se ti na to podívám a pošlu.

ReplyQuote
(@gorgar91)
Eminent Member

@kobra23 mala pripomienka 🙂 ak si na mna zabudol, dakujem vopred !

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

@gorgar91 

Nezapomněl. 

ReplyQuote
(@zdenekp)
Eminent Member

Ahoj, zeptam se asi jako uplnej ... . Ale muzu dat SSR rele s plynulou regulaci za backup? Jsem totiz skoro permenantne v ostrovu a tudiz to nemuzu dat na nezalohovanou cast, ta je totiz odpojena. A zase je mi skoda nechavat energii zbytecne lezet na strese. Jinak menic mam Victron MultiPlus II 5000. 

A pokud to muzu dat za backup, tak jakej typ? SSR rele totiz umi bud ty jednotlivy vlny orezavat a nebo posila cely vlny, ale nekdy nejakou vynecha. Z principu mi vychazi ze je asi lepsi ty vlny orezavat, protoze to nebude menit vykon jako u tech celejch vln, ale..

Dekuju za odpoved

ReplyQuote
(@maros2s)
Active Member

Vytazovak

mozno takto

This post was modified 10 months ago by maros2s

ReplyQuote
Page 2 / 2
Share: