X
Forum

Forum

Alexa - google - Lo...

Notifications
Clear all

Alexa - google - Loxone

26 Posts
9 Users
0 Reactions
8,876 Views
 zip
(@zip)
Active Member

Nejsem právě moc apple friendly 😀

Jdu akorát testovat https://flows.nodered.org/node/node-red-contrib-nora , zatím se mi to líbí. Přidám si tam co chci aby to umělo v noderedu, kde už to mám stejně natahané z loxone kvůli dashboardu.

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

ja jsem s voxiorem skoncil... prislo mi to fajn dokud, jsem nevyzkousel Homebridge ZDARMA, ze kterej chce Voxior extra priplatek :)) to me fakt malinko nasralo

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

Zdravím, zkusím tady než budu dělat nové vlákno.

zacal jsem si hrat s myslenkou hlasového ovladani. po procteni Loxone stranek je implicitne podporováno pouze pro Apple. ja mam Android. Jde ovladani udelat pres Google nest + Google assisten (home) v telefonu ci tabletu s androidem? Případně jak to zprovoznit bez každoměsíčních (každoročních) paušálních poplatků? úplně se mi nechce kvuli tomu kupovat ovladani ( https://www.alza.cz//apple-homepod-mini-vesmirne-seda-d6217272.htm?kampan=adwsma_smart_pla_all_smart_smart-home_c_1003708___JA041_709548043164_~161240281650~&gclid=Cj0KCQjwmOm3BhC8ARIsAOSbapVbRZwD-hUdKHZKyhHYeT5CkAgftEscOXpABE9ra_8UQg8d71UgehwaAuMZEALw_wcB) + telefon od Applu a doma by musel asi byt i tablet, aby to fungovalo i bez pritomnosti meho mobilu. diky za postrehy

ReplyQuote
(@kynio)
Estimable Member

@kostalkarel tak cos vymyslel?

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@kynio že to má Loxone pěkne na ho..... . Google - načítá Matter podle mě neznámého klíče. Načte 25 bloků, pokud některé vyřadím nebo přesunu do místnostní, tak za ně do centrálního bodu načte jiné do počtu 25 a tak dále. Hlasové ovládání samo o sobě na prd. Všechny bloky musíš přejmenovat do AJ. Telefon musí být také převedene do AJ prostředí. Ovládání žaluzií s možností nahoru, dolů a náklon lamel. Nakonec byl vrácen.

Apple - musí být jak chytrý repráček, tak i další zařízení s možností nainstalování apky od Loxone (telefon nebo tablet). Tudíž počáteční investice nad 10k a přejití na jiný systém telefonu. Po aktivaci propojení apky s HomeKit je na možnost výběr ze všech podporovaných bloků. možnost aktivovat, deaktivovat... . Po vyzkoušení a propočtení cenového nákladu oproti tomu, co chci ovládat bylo ve zkušební době vráceno. Až dojde na lámání chleba s novým telefonem, tak to znovu promyslím, jelikož se mi u Applu něco líbilo a něco zase ne a cena nového (i zánovního) telefonu je násobně vyšší než jsem doposud kupoval. Na druhou stranu se mi u Applu začalo líbit, že když aktualizují software, tak je to u většiny telefonů ne u těch nejnovější. Takto mám Android s několik let starým zabezpečím atd, jelikož je tento model již nezajímá.

Alexa - načtení Matter také do množství 25 bloků bez možnosti výběru jak v apce, tak v Loxoně config. Po přejmenování a přesunutí do místností se další nenačetli. Naštěstí navedla všechny žalutie a světla v obýváku, co chci hlavně ovládat. Pro první nastavení tefon převeden do AJ, následně je již jen v CZ a fungují i úpravy. Se žaluziemi se s ní stále hádám, jelikož při příkazu zatáhnout je zatáhne a naklopí na stínění. Nikde nelze upravit. Je možné v ní přehrát mé oblíbené rádio a většinou ho na slovní příkaz i zapne. Jelikož je cenově nejlevnější, tak jsme u ní zatím zůstal.

Celkově Loxone podporuje ovládání u méně užíváného operačního systému a u Androidu to ani zatím neplánuje, ani podpora pro Matter není.

Pak jsou tu další možnosti přes napojení na zařízení třetích stran přes Modbus nebo DMX, ale tam je cena 15 a více tisíc, což je napováženou.

ReplyQuote
(@kynio)
Estimable Member

Díky za vyčerpávající odpověď 😀 takže s mým miniserverem 1.gen koupím 1home. Teď bez daně asi 13tis, což není tak hrozný. No a svou zkušenost sem zkusím pak napsat. 

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@kynio Diky za vlakno borci. az diky nemu sem zjistil, ze je tu neco dalsiho ala zigbee jmenem matter. do ted jsem to neregistroval.

Pokud mohu poprosit, hod sem pak zkusenosti s 1home. docela by me zajimalo, jak to cele bude fugnovat pohromade. Osobne jsem ze svetel zigbee fakt zoufaly, stale to ruzne zlobi.

Pokud by existovala nejaka lepsi/stabilnejsi varianta, bylo by to super, jen kupovat hned modul za 12k se mi na test nechce.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Jinak pokud by nekdo tapal mezi Matter a Zigbee, tak tady mam celkem pekne shrnuti od AI:

Protokol Matter (dříve známý jako Project CHIP – Connected Home over IP) a Zigbee jsou oba zaměřeny na chytré domácnosti, ale nejsou přímo kompatibilní. Nicméně existují určité vazby mezi těmito technologiemi.

Zigbee a Thread (další protokol používaný pro komunikaci v síti Matter) jsou oba postaveny na podobném základu, konkrétně na IEEE 802.15.4, což je bezdrátový standard. Proto některá zařízení, která používají Zigbee, mohou být hardwarově schopná podporovat i Thread, což umožňuje jejich integraci do Matter sítě, ale to vyžaduje softwarovou aktualizaci nebo speciální most (bridge).

Důležité body:

1. Matter nepodporuje Zigbee přímo, protože jsou to dva různé komunikační protokoly.
  2. Některé huby (jako například od společnosti Philips Hue nebo Aqara) mohou fungovat jako mosty mezi Zigbee a Matter, což umožňuje existujícím Zigbee zařízením fungovat v ekosystému Matter.
  3. Zigbee Aliance, nyní známá jako CSA (Connectivity Standards Alliance), která vyvinula Zigbee, je rovněž zodpovědná za vývoj protokolu Matter.

Shrnutí: Zigbee a Matter nejsou přímo kompatibilní, ale existují způsoby, jak Zigbee zařízení do Matter ekosystému integrovat prostřednictvím mostů nebo aktualizací softwaru.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Tak si jeste procitam cely ten 1home, ale vlastne ono to neni integrace do loxone, ale integrace loxone k nim. Takze se pak ta logika musi udelat u nich, ale zpet do loxone to zrejme pres to KNX rozhrani neprojde soude dle docs (kde popisuji jen ten jeden smer):

https://www.1home.io/docs/en/server/1home-server-loxone-bridge

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

toto neni tak uplne pravda... do konce roku ma vyjit FW do 1home, ktery dokaze ovladat matter zarizeni z loxone kam se budou "automatizovane" pridavat jako z virutalni vstupy/vystupy smerem na 1home.

ja koupil 1home v predprodeji za asi 5k, je v rozvadeci a ceka na ten FW, ktery mel byt k dispozici uz v lete. ted rikaji do konce 2024

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@elpaso no tak to by byla pecka, protoze to je to co jsem od toho ocekaval.

5k je velmi pekna cena. tak to si pockam na zkusenosti. Protoze pak by to bylo presne to, co jsem hledal. Ze by se dalo zahodit NodeRED na toto a primo to ovladat a integrovat v prostredi Loxone

ReplyQuote
Page 2 / 2
Share: