Forum

Forum

Srovnani Loxone vs ...

Notifications
Clear all

Srovnani Loxone vs Unipi

69 Posts
23 Users
16 Reactions
17 K Views
 k@.
(@k)
Active Member

Ahoj,

narazil jsem v diskuzi na toto téma. Bohužel nemohu srovat Loxone, neb jej nevlastním. Ale blíží se dva roky co používám Unipi v domě, tak se mohu podělit o zkušenosti.

Pro představu jako cíl řízení je domek o 6 obytných místnostech + nějaké příslušenství (koupelny, technická místnost, špajz, půda, sklep....).

Unipi řídí v domě osvětlení, topení, cirkulaci TUV, žaluzie*.

Jako rozhraní pro programování používám dodávaný Mervis.

HW, který používám je UniPi Neuron L203 + 2x extensions xS40. Tedy HW hlavně hlavní jednotka je ještě starší verze postavená na RPi.

Pro měření teplot používám 1W sběrnici, kde mám v každé místnosti snímač teploty a vlhkosti. Dle naměřených hodnot ovládám spínání kotle a otevírání termoelektrických hlavic v podlahovém topení. Dále mám do zařízení zaintegrováno snímání otevřených oken ze zabezpečovačky (Satel Integra) pro případné zastavování topení v místnostech, kde je otevřeno.

Problémy a nedostatky:

1. V Mervisu mi hodně chybí nějaké jednoduché integrační rozhraní (např. virtuální vstupy/výstupy přes UDP). Mervis se staví do pozice natolik průmyslového rozhraní, že něco tak obyčejného neuznává. Tak je potřeba integraci řešit přes Modbus TCP. Ano opravdu tím pádem není integrační část pro každého.....

2. Periodicky se mi zasekává měření spotřeby. Vždy jsem to řešil tak, že jsem se připojil do vývojového prostředí a tam to napravil. Nyní v korona době mám trochu času, tak jsem si připravil nějaký debugging a čakám až se to znovu vyskytne.

Průšvih - nastal pouze jeden a úplně za něj nemůže unipi (jenom malinko :). Do baráku mi minulý rok uděřil blesk a z důvodu nezapojeného uzemění v datovém racku se tento uzemnil přostřelením ethernetu. Bohužel se uzemnil přes mého neurona. Uzemění moje chyba. V neuronu odešla jedna řídící deska a RPi. V tuto chvíli se stalo to, že je to postavené na RPi trochu výhodou, protože jsem jednotku rozebral, dal tam jiné RPi z domázích záloh a 2/3 Neurona fungovaly dále. Mám podezření, že zde došlo k přeskoku mezi elektronikou a zemí v místě, kde jsou šrouby upevňující držák na DIN. Šrouby jsou přesně pod tou deskou co odešla. Uvnitř je sice izolační folie, ale prostě ty šroubky zkrátily přeskokovou vzdálenost... Ale jak jsem psal příčina byla v uzemění datového racku.

Další plány

1. Výše jsem psal, že tím ovládám i žaluzie, což je v tuto chvíli ve stavu, že mi držením vypínače jezdí nahoru a dolů. Ještě je nemáme zcela namontované (dodatečná montáž, původně na domě nebyly). Chybí jim vodící lišty, takže si s nimi nejde moc hrát. Ale nepředpokládám, zde žádný problém.

2. Chtěl bych vytvořit nějaký můstek k propojení na mqtt, bude to muset běhat přes modbus. Taky zde nečekám žádný problém, jen se budu muset poprat s mqtt, které jsem ještě nikdy nikde prakticky nepoužil....

Další bižuterie - k systému mám připojené 2x HMI v domě a lze ovládat i přes mobil, počítač... Celé HMI je navrženo ve vývojovém prostředí Mervis a přezentuje se HTML stránka.

ReplyQuote
(@keby49)
New Member

@k Ahoj. Já mám taky unipi, ale zatím jsem se ani moc nedostal přes Mervis. V každém případě mám v plánu napsat právě rozhraní mezi TCP modbus a mqtt. V zásadě by to mělo být univerzální, tenhle příkaz znamená tohle, a oboustranné. Pokud by jsi mi pomohl udělat nějaký základ, naprogramovat v Mervis tlačítko, teploměr, a možná později relatko, měl bych na čem začít.

Ale bude to trvat... ale zase by byla nějaká inspirace. A umím to napsat v .Net Core, to by snáď na rhasberry mohli jít... Když tak pisni.

ReplyQuote
ptr.dvorak
(@ptr-dvorak)
Estimable Member

Ahoj, taky se hlasim k Unipi mensine. Nasazene produkcne od leta 2017 a zatim musim zaklepat, ze bez problemu. Zacal jsem jenom na zakladnim rizeni svetel atp, postupne jsem pridal monitorovani spotreby, rizeni retencky atp. Ale porad je spousta veci, ktera je jenom v urovni planu...

Aktualne jsem asi rok zaseknuty na tom, ze se nemuzu dostat k napsani kodu pro detekci dvojkliku a dlouheho drzeni tlacitka...

ReplyQuote
(@radovan)
Active Member

Ahoj, používá obojí. Je to tady někde výš v příspěvcích. Aktuálně jsem na UniPi běžící u otce tak dva roky nesáhl. Je to tím, že RexControl vydal novou verzi a tu prostě nelze jen tak nahrát na Raspberry, protože se musí na Linuxu pustit aktualizace RexControlu, Raspbianu a ve vývojovém prostředí nejsou mezi verzemi kompatibilní HMI prvky, takže se musí změnit i prostředí. Pro update tedy musím nejlépe k němu a celé to zase víkend ladit, aby ty HMI prvky byly ok. Proto to standardně pořád odkládám. To je dost nevýhoda proti Loxonu, ale zase výhodou je ta vizualizace. UniPi běží u otce, tak ten je rád, že vidí názorně, kde jsou jaké teploty a co je otevřeno. Tohle mi u Loxone dost chybí. Jinak jak UniPi, tak Loxone stabilní. Ani nevím, že to běží. Loxone má lepší programování. Oba mají stejný typ (drátování prvků), ale RecControl je spíše pro nadšence, co jim nevadí se probírat i v konfiguračních souborech a grafika vyžaduje přesné postupy, jinak se celá rozhasí. Uživatelské to moc není. Každopádně UniPi má už v základu 1-wire a I2C a je celkově na třetině ceny Loxone. I2C jsem použil pro expander na další reléové výstupy s MCP23017. Ten má 16 IO signálů a dá se použít 8 obvodů díky adresaci, takže si vybudujete 96 IO signálů a za to by jste si u Loxone pěkně připlatili. Obojí má své pro a proti. Záleží, jak jste zruční, kolik času tomu chcete obětovat a k čemu to chcete použít. Unipí je rozhodně levnější, Loxone uživatelsky více přívětivý. 

ReplyQuote
vita_k
(@vita_k)
Trusted Member

@keby49 ahoj tak jak se ti axon osvedcil? Dik

ReplyQuote
vita_k
(@vita_k)
Trusted Member

Možná by si to zasloužilo svoje téma, moderátoři případně doporučte:

Na fb jsem narazil na názor, že do chytré domácnosti se mnohem lépe než unipi hodí tecomat foxtrot. 

o Unipi:

V nějaké kotelně, výměníkové stanici atd. klidně, tam je to směřováno, ale za mne je to pro instalace "smart" home ve smyslu světla, žaluzie, atd. dost nepraktické. Ne, že by to nešlo, ale proč si komplikovat život? A není to jenom o HW, skoro bych řekl, že dnes je to nejméně z 50, možná až ze 70 % otázka SW - u PLC by měla být podpora některého, ideálně všech jazyků podle normy IEC 61131-3. Pokud ale výrobce nenabízí vhodné knihovny pro určitou oblast aplikací, znamená to, že si vše budete muset doprogramovat sám. Teoreticky sice můžete použít třeba open source knihovnu OSCAT, která může a nemusí na konkrétním HW fungovat, ale stejně není nad kvalitní podporu přímo od výrobce. Třeba u zmiňovaných foxtrotů řeší knihovna iControlLib prakticky všechny potřeby obsluhy "domácí" automatizace (RGB, stmívání, zásuvky, vypínače, termostaty, žaluzie, scény, webkamery, PIR, teploměry atd.) i s podporou webu a hlasového ovládání.

Je to tak, jak píše pan Miloš? 

IEC 61131-3 nejak unipi podporovany je, otazka zda jsou nejake knihovny pro unipi.

Co se Vám jeví jako vhodnější? Loxone/unipi/Teco

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Za mne Loxone.

Unipi znám jen HW a vím, že to je jen hezký obal na něčem co do domu nechci.

Foxtrot jsem viděl v akci na několika instalacích a děkuji nechci. Můj čas je drahý na to, abych ho trávil tvořením něčeho co ani zdaleka nemá kvalitu UI Loxonu.

I když tady občas zazní kritika Loxonu, tak pokud se používá k tomu, k čemu je určený, tak mu není co vytknout.

L, zefe and vita_k reacted
ReplyQuote
 k@.
(@k)
Active Member

No tohle by byl námět na velké testování pro časopis Domácí automatizace (pokud by takový existoval). Já jsem jako naprostý neznalec sáhl po UniPi. A jsem spokojený. Co jsem vytvořil s poměrně levným UniPi má obrovský WAF. Ale s ničím jiným jsem nepracoval, takže nedokáži posoudit. Bylo by opravdu zajímavé posoudit co má jaké funkce a jak je to krásné.

A hlavně proč jsem vybral UniPi. V době kdy jsem řešil domácí automatizaci (začátek roku 2018) se tady množily informace o problémech s neoriginálním loxone příslušenstvím, že to skoro vypadá, jako by to Loxone začínal uměle blokovat atd... U UniPi se mi zalíbilo, že jsem si mohl stahnout prostředí (používám Mervis) a pak si toto prostředí pomocí virtuálního RT odzkoušet. Po prvotním testu jsem zakoupil jako běžný spotřebitel jednotku a měla 14 dnů na to aby prokázala, že je hodna u mě zůstat...

Ale je pravda, že Mervis by si zasloužil nějaká vylepšení aby byl více pro domácí užití... Sice se tam něco tu a tam objevuje, ale je chtělo by to víc. Nebo alespoň otevřít interface, kde by někdo externě mohl dopisovat další funkce propojené s IDE...

vita_k reacted
ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@kobra23 Je to tak, i kdyz na zelenou nadavame, ve finale vse funguej jak ma. Obcas sice neco zazlobi, ale ted sem na to uz skoro 2 roky nesahl a vse dobre (az na SD kartu co odelsla, ale nastesti se ze zalohy povedlo vse rozchodit).

Stejne bych ale kvuli tomu nemenil za Unipi nebo Foxtrot

ReplyQuote
(@peterj)
Active Member

@kobra23 Za mna Foxtrot, prave preto, ako si podotkol ze si vazim svoj cas.

Robime dost velke instalacie, je pravda ze v 90% je tam foxtrot v kombinacii s inym systemom, ale foxtrot je vzdy klucovy. Mame dost velky podiel MaR, kde loxone dost zaostava. Robime s viacerymi systemami a sme aj loxone partner. (na aktualizacne skolenia uz nechodime.)

vita_k reacted
ReplyQuote
(@kofejn)
Trusted Member

Taky jsem zvolil foxtrot, protože u něj mám přítele na telefonu, který mi ho dokáže sehnat za lepší cenu a případně pomůže s programováním. U Teca je výhodou, že akční členy do krabic pro žaluzie i světla fungují autonomně, i bez PLC. Manželka pak může svítit a otevřít žaluzie, i kdyby se stalo něco s automatem a já nebyl doma.

Kdybych si měl zvolit podle UI, byl by Schneider AS, na kterém jsme dělali jeden barák (as 15 PLC na technologie a dalších 30 na komunikaci s IRC). Honeywell mi k srdci moc nepřirostl, i když s ním máme víc realizací. Ale oba systémy pořizovat do rodiného domku je nesmysl.

vita_k reacted
ReplyQuote
vita_k
(@vita_k)
Trusted Member

Ja beru, že Loxone je fajn. Trocha jsem se bavil s integrátorem s Brna a dost mě odradil - možná budu hledat ještě dál. Ve zkratce to bylo málo punkový (až příliš dodávka na klíč na zlatém podnosu se vzdál. správou a běda, jestli na to šáhnu nedej bože něco sám dodělat)..

Tak hledám dál. I když je to tu okrajová oblast, ozvěte se případně s doporučením dodavatele tecomatu pokud znáte z Brna a okolí. ? 

ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member

@vita_k 

Loxone málo punkový? Jaký si ho uděláš, takový ho máš. Většina zákazníků Loxonu si ho nechá udělat na klíč. Ale je pár lidí, kteří si koupí Miniserver a k němu si pak už jenom přidávají svoje věci. Já mám třeba od Loxonu jenom Miniserver v1 + DMX Extension. Zbytek jsou dokoupené neloxoní věci (dimmery, relé moduly - tj. Unipi, digitální vstupy, ZigBee) nebo i věci, které jsem si udělal sám páč mě to bavilo (modbus, GSM brána, 1-wire a další senzory).

Posted by: @vita_k

jestli na to šáhnu nedej bože něco sám dodělat

Do Loxonu se může uživatel "šáhnout" podle toho, na co se cítí:

• automatizační pravidla můžeš vytvářet i v uživatelské aplikaci na telefonu (je to relativně čerstvá věc)
  • na vyšším levelu je programování v Loxone Configu přes klasické propojování bloků
  • na vyšším levelu si v Lox Configu můžeš v textové podobě dělat programové sekvence (nezaměňovat s PicoC) - tohle je taky relativně nová věc

Minimálně ten první level je určený primárně pro BFU koncového uživatele (tj. pro toho, kdo si pořizuje Loxone na klíč a dodatečně zjistí, že by se mu hodilo nějaké další automatizační pravidlo). Další dva levely jsou pro integrátory a zkušenější uživatele.

Takže v poslední době Loxone naopak rozšiřuje možnosti programování, jednak směrem k BFU (vytváření automatizačních pravidel přímo v android appce), jednak směrem k integrátorům (textové programové sekvence v Lox Configu).

vita_k reacted
ReplyQuote
 zefe
(@zefe)
Trusted Member

@vita_k Pride mi divne vyberat si system podla pocitov z jedneho integratora. Vacsina BFU chce presne co si popisal. Full service.

Ak chces bastlit alebo sa v tom hrabat, co ti brani nakupit len komponenty Loxone cez niekoho a riesit si to sam, pripadne ak si netrufas/chces usetrit cas, tak najst integratora, co ti to rozbehne do nejakeho levelu a dalej riesit sam? Maleho integratora/one man show, velky sa na teba najskor vykasle, ti sa zameriavaju na ten masovkovy full service pre BFU.

Ja sa inak integratorom necudujem. Pracujem v inej IT oblasti a spekulantov, co sa chcu hrabat v systeme sami, kdezto my rucime za funkcnost a drzime SLA, uz nerobime. Alebo bez zaruky/SLA, best effort a ked sa budem 1 den hrabat v systeme, troubleshootovat co dosral a opravovat, tak pekne zaplati 1 MD.

Co sa tyka IE patrim medzi tych spekulantov ?, preto si idem Loxone patlat sam od nuly.

Foxtrot som davnejsie pozeral a zhodnotil som, ze tolko casu a chuti nemam ? 

vita_k reacted
ReplyQuote
Jakub
(@jakub)
Reputable Member

@vita_k Loxone malo punkovy? Tak to bys mel videt moji instalaci, kterou jsem sam navrhnul, stal se integratorem (kvuli sleve), sam si udelal projekt, kabelaz jsem si nechal natahat, ale zprovozneni jsem si udelal sam. Papouch, Railduino, Zigbee, mraky Modbus zarizeni, InfluxDB+Grafana atd atd, fantazii se meze nekladou.

Co se tyka software, zacal jsem autologikou a pak upravoval pro me potreby. Loxone Config je rozhodne nejlepsi software pro rizeni domu (prestoze me tam dost veci stve), predstava, ze bych musel logiku delat v ladder diagramu, to bych se asi obesil.

Samozrejme mam vse do hvezdy, nicmene vendor lock mam, to si zase nenalhavam, ze bych to mohl nekdy vytrhat.

vita_k reacted
ReplyQuote
Page 2 / 5
Share: