Forum

Forum

Regulace výkonu top...

Notifications
Clear all

Regulace výkonu topné spirály pomocí Loxone a PWM

64 Posts
16 Users
3 Reactions
24.4 K Views
(@krtek)
New Member

Ahoj,

zaujala mě Vaše diskuze nad vytěžováním přebytků z FVE. Teď to řeším taky, zrovna zapojení 3f topné spirály do okruhu topení.

K řízení využívám Home Assistant, ten vidí přetoky, do něj je připojen přes ESP Home ESP32, to přes PWM řídí převodník PWM->0-10V a to ovádá fázově řízené relé, konkrétně od Eniky RM1E48V25 SSR,AS,480V/25A,0-10V.

Vyzkoušel jsem si toto zapojení a nyní relé využívám pro 1f spirálu na ohřev TUV. Tam to funguje parádně, otvírám po 10% při přetoku.

Nyní mám hotový úplně stejný systém, ale pro 3f. Tzn. HA->ESP32->3x převodník>3x fázové relé (úplně stejné jak na TUV).

Historicky mám v akumulační nádrži nainstalovanou 3f topnou spirálu 400V/7.5kW.

1/ Myslíte, že se dá řídit těmito relé i tato spirála? Že bych otevřel všechny relé na stejno. Já to zkusil a nezdá se mi, že to nefunguje.

2/ Zkusil jsem spirálu přepojit jako 3x 1f (ano, chápu pokles výkonu, nutný nulový vodič pro každou fázi), ale ani tam se mi nezdá, že to fuguje jak má.

Myslím, že musím vyměnit topnou spirálu za 3x 1f už od výrobce, poradíte mi? Nebo jako používáte Vy?

Díky za odpověď, Kuba

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Proč by to nefungovalo?

Odstrañ propojení N, nebo natáhni dostatečný průřez N, aby to zvládalo třetí harmonické a můžeš každým SSR řídit každou spirálu zvlášť.

ReplyQuote
(@kimot)
Estimable Member

@krtek 

A je to opravdu třífázová spirála?

Já mám bojler 6kW a jsou tam tři samostatná tělesa, jen je lze mezi sebou různě propojit podle požadavků.

Ale stejně tak nic nebrání každé z nich provozovat samostatně.

ReplyQuote
 eda
(@eda)
Trusted Member
Topic starter  

Ahoj, mám TPK 210-12 3-6. A lze zapojit libovolně. Když se ve 4. variantě ještě propojí svorka 1 a 4, tak z toho jsou 3 x 2 kW (ale pozor na vyšší harmonické. Takže buď spínat všechny tři fáze rovnoměrně a nebo N zdvojit).

A nebo ctít 4. variantu zapojení, ale pak úplně nevím, jak se to bude chovat, bez vyvedení N a nesymetrické "zátěži".

image

ReplyQuote
Page 5 / 5
Share: