Forum

Forum

[POKROČILÉ] Ovládán...

Notifications
Clear all

[POKROČILÉ] Ovládání garáže z auta (Android Auto, Gemini, Tasker, CGI)

5 Posts
2 Users
0 Reactions
337 Views
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

Velká sláva, s příchodem českého Gemini do Android Auto (místo Google Asistenta) se mi konečně podařilo vyřešit ovládání garážových vrat z auta. Předem ale varuji, není to vůbec jednoduchá disciplína, chtělo to hodně jednotlivých komponent. Funguje to ale spolehlivě, tak kdo má hodně energie a technických znalostí, může se inspirovat:

Nejdříve jsem si myslel, že nové Loxone s Android Auto pomůže, ale nefungovalo mi to vůbec. Nakonec to mám ještě lepší, protože je to na hlasové povely, žádné šmátrání po obrazovce za jízdy.

V Samsung SmartThings jsem si zaregistroval zdarma účet a přidal virtuální ovládací prvky, jeden na otevírání garáže, jeden na zavírání garáže. Propojil s Google Home (na to bylo potřeba na chvíli telefon přepnout do Angličtiny, aby rutiny / automatizace byly přístupné- tam jsem řekl, že povel "otevři garáž" je tento vypínač atd). Ve SmartThings jsem přidal rutiny, pokud se tyto virtuální vypínače zapnou, odeslat oznámení (zobraz notifikaci na telefonu) s daným textem a vypínač vypni. Tasker + AutoNotification čeká na tuto notifikaci. Jakmile se notifikace objeví, notifikaci smažu a spustím akci, která ověří, že jsem v autě (připojené Bluetooth) a zjistí aktuální polohu (jestli jsem do 200m od domu). Pokud jsou obě podmínky splněny, pošle se HTTPS request na můj domácí server, kde je autentizované "CGI", jehož jediný účel je poslat v lokální síti HTTP request na Loxone REST API k otevření nebo zavření garážových vrat.

Možná to půjde zjednodušit, nejvíc se mi nelíbí předávání povelu do Taskeru pomoci Android notifikace, ale funguje to a jednodušší postup zatím neznám (Smartthings neumí vyvolat Tasker akci rovnou, proto takto klikatě)

Výsledek je WOW - v autě podržím ikonku mikrofonu (v BMW krátký stisk = BMW asistent, dlouhý stisk - Android Auto asistent) a řeknu "Otevři garáž". Gemini odpoví "OK, otevírám garáž" a do 10s se otevře garáž. (Na pozadí se děje toto - flipne se switch ve Smartthings. To zobrazí notifikaci na telefonu, ta spustí Tasker, ten notifikaci sežere, ověří, že sedím v autě a že jsem poblíž, pokud ano, pošle request na server který použije Loxone REST API k otevření vrat). Celé to malou chvilku trvá, než to rozpozná co říkám, než to udělá co chci, než telefon ověří polohu a pak než to celé probublá až na loxone. Odhadem je to ale do těch 10s od stisku tlačítka na volantu po pohyb vrat.

kobra23
(@kobra23)
Member

No tvl. Není to nějaké složité?

Já už 2 roky zmačknu mikrofon na volantu, řeknu příkaz a vrata/brána/branka se otevře. 

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

Je a rád bych to zjednodušil, ale doteď jsem neznal způsob. Jak to máš udělaný?

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Přes Zkratky v iPhone>Homekit>Loxone.

Hlasové ovládání funguje z auta s Carplay, z Apple Watch i z iPhone a doma přes Homepod.

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member
Topic starter  

👍
S Androidem nemáme Homekit... 🙁 navíc nemám Loxone přímo přístupný z Internetu, to byla další překážka.

Tento postup je pro Android Auto. Nápady na zjednodušení každopádně vítám.

ReplyQuote
Share: