Forum
Cau,
tak jsem si dneska uzil prijemne chvile pri debugovani 1-wire sbernice, jelikoz mi nekolik cidel zaclo hlasit -85.6C. nakonec sem musel vytrhat vsech 18 data kabelu z krone a zapojovat jeden po druhej, abych nasel cidlo co to dela.
je to jedno z cidel od sedtronic teplota+vlhkost, ktere kdyz pripojim, tak zabije komplet celou sbernici. Otazka ale je, co s tim.
chtel jsem objednat nove ,ale vypada to, ze uz s vyrobou skoncil. Netusite, jestli je nejaka alternativa? Nasel jsem jeste toto https://www.firvena.cz/interierovy-snimac-teploty-dps/p-17/, ale tam je jen poptavka bez ceny.
neresil jste to nekdo? premyslel jsem, zda tam nevrznout jen 1-wire teplotni cidlo v pouzdre z ali, protoze ta vlhkost byla stejne orientacni.
Neresil jste to nekdo?
Jestli chces mam uplne novy nepouzity.
Ano, výroba skončila.
Klidně tam dej z Ali, ja mám na jedný sběrnici taky kombinaci obojího, jak Sedtronic tak Ali.
@filip-honzarek Diky, uz mi psal Rasto, ze ma taky nejake nepouzite, ze je zkusi pohledat. Kdyby nenasel, vzal bych od tebe.diky
@kobra23 jj, uz jsem objednal a jsou na ceste do budoucna, zrejme se to bude dit sem tam.
Jen je strasny opruz pak najit to nefunkcni cidlo. Predpokladam, ze zadna lepsi cesta nez nez postupne odpojovat, dokud sbernice neni stabilni, neni ze?
Ludku, ty to mas ve vypinaci? Nebo jinak?
jj ve vypinacich primo. Ale uz jsem vykseftoval od Rasta 6 kusu :-). Tak mam zasobu na chvili.
TLDR kdyby nekdo resil stejny issue => problem vubec nebyl v cidlu.
Stravil jsem na tom nakonec tak 10h hledani, nez jsem prisel co se deje.
Vcera mi prisli cidla od Rasti, a svete div se, nefungovaly. jakmile sem jakekoli pripojil, cely zbytek 1-wire sbernice se opet odporoucel.
kdyz jsem zapojil jedno, tak jelo. Kdyz jsem zapojil dve na vetev, kterou jsem mel uz odpojenou od zbytku a byly tam jen 2 cidla, jedno nove jedno stare, opet to prestalo jet.
No vyzkousel jsem fakt vsechno mozne, dokonce sem zacal tahat paralelni kabel k vypinaci a zkousel to zilu po zile.
Ukazalo se, ze jakmile propojim zemi skrz stary kabel, vsechny cidla spadnou, kdyz propojim pres externi kabel, vse jede.
WTF. Jak muze kabel ve zdi bejt spatny. No meril jsem dal. Kabel ve zdi ok, pripojim cidlo => not ok.
po asi dalsi hodine mereni jsem zkusil znovu merit kabely, co vedou mezi krone svorkama v rozvadeci, a najendou kabel not ok, ackoli predtim byl.
Dalsi detailni pitva kabelu z rovadece ukazala, ze spojka, ktera vedla mezi krone svorkama, tak pri jeji instalaci tenkrat dotycny co to della narizl bilo-hnedy kablik pri odbuzirkovani.
a kabel tam roky vesele byl ve stavu, ze se spravne dotykal. Jenze, kdyz jsem 3 tydny zpet dodelaval elektriku v rozvadeci, s kabelem jsem pohnul. A ten se zacal dotykat ve zlomu mene. A tim zacly vsechny problemy. Jakmile totiz cidlo nema 0 odpor na GND kabelu, nejen ze nefunguje jedno cidlo, ale prestanou fungovat i vsechny ostatni.
A kdyz jsem pak sel merit poprve co se deje, zase jsem kabelama pohl a on chvili jel a chvii nejel, a to stejne pak i pri vymene cidla. Proto cele to divne chovani.
stacilo vymenit tenhle CAT kabel co propojoval spolecnou 1-wire sbernici a kabely ve zdech, a vse najelo.
Takze jsem tam vratil puvodni cidlo, a tech 6 od Rasti mam jako zalozni :)))
PS: 1-wire na debug je fakt peklo