Forum

Forum

Ovladani koupelnovy...

Notifications
Clear all

Ovladani koupelnovych radiatoru - zebriku - pres Loxone

9 Posts
6 Users
0 Reactions
523 Views
(@ajrimmer)
Active Member
Topic starter  

Ahoj,

stavíme rodinný dům a budeme mít Loxone. S Loxone (a obecně s elektroinstalací v domě) nemáme žádné zkušenosti. Dům bude vytápěn elektrickým podlahovým topením, v koupelnách navíc počítáme s koupelnovými radiátory – žebříky na ručníky.

Řešíme, jak je ovládat přes Loxone. Nejjednodušší varianta se nám zdá pořídit obyčejnou topnou tyč bez termostatu a ovládat ji tlačítkem v Loxone – vždy žebřík zapnout s automatickým vypnutím po cca 1 hodině.

Náš elektrikář, který nám instaluje Loxone, navrhl ještě dvě další možnosti:

1. Žebříky vůbec neovládat přes Loxone a místo toho použít topnou tyč s integrovaným termostatem. To nám ale přijde jako nevyužitá příležitost pro automatizaci.
2. Použít kvalitnější topnou tyč s termostatem, která si pamatuje nastavenou teplotu i časování. Pokud by ji Loxone zapnul, fungovala by podle vlastního nastavení.Nemáme ale jasno v tom, kde takovou tyč sehnat a jaké konkrétní modely hledat.

Jak jste vyřešili ovládání koupelnových radiátorů vy?

Díky za rady!

L
(@l)
Famed Member Admin

prived topnou tyc na rele do loxonu, a pak se rozhodni.

ja to tak mam, a ve finale mam jen tlacitko v koupelne co to zapne na 15min a pak se zas vypne a vetsi logika v tom neni. Ale kdyby bylo potreba, dodelas si cokoli.

ReplyQuote
Pavel
(@pa-v-el)
Member

Mám v koupelně stejnou konfiguraci jako ty (el.podlahovka+žebřík +teplotní čidlo v podlaze a v prostoru) u žebříku mám tlačítko na časové zapnutí. Takže napájecí kabel od žebříku do rozváděče na relé. A jak píše L kdykoliv uděláš cokoliv.

ReplyQuote
(@ajrimmer)
Active Member
Topic starter  

Děkuji za odpovědi! Máte topné tyče zapojené do zásuvky nebo je máte "napřímo" napojené? Rád bych měl vizuální kontrolu, že topná tyč topí. Na internetu jsem viděl, že lidé zapojí topnou tyč do zásuvky, která má v sobě zabudovanou ledku, a pak když Loxone sepne zásuvku, tak tyč topí a zásuvka svítí. Rád bych se zásuvkám vyhnul a měl napojení napřímo (kabel z žebříku do krabičky za žebříkem a odtud do rozvaděče). Nevím ale, jak v tomto případě vyřešit onu "vizuální kontrolu", že žebřík topí. Napadlo mne dát někam za žebřík LEDku, ale zdá se mi to takový rovnák na ohybák ... 

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

mam zasuvky, vyhoda ze se daji v pripade potreby pouzit i na jine veci. je to pak proste chytra zasuvka, do ktere lze zapojit dle potreby cokoli

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Zebriky mam na samostatnem topnem okruhu abych mohl mit vyssi teplotu nez v podlahovce a i na elektriku.

Elektro cast napojena na pevny privod a v technicke ovladano stykacem. U dveri tlacitko.

Kdyz je netopna sezona, tak se spina elektro ohrev a kdyz je topna sezona spina se automaticky v 21:00 hlavice na rozvadeci pro zebriky z topeni. Po zapnuti Nocniho rezimu se zebriky vypnou.

ReplyQuote
(@filip-honzarek)
Trusted Member

Zebrik ovladam pres rele (je v nem topne teleso s termostatem). Jelikoz nemam u zebriku cidlo teploty, mam jeste zpetnou vazbu a merim prochazejici proud. Tim v loxone vim, ze zebrik vypnul termostat. Kdyz jsou prebytky z FVE zapinam zebrik automaticky a vypinam pokud se teplota v mistnosti zvysi nad povolenou hodnotu.

Takze za me: natahni si tam zasuvku na separatnim okruhu do rozvadece a pridej si tam cidlo teploty. Termostat v telese muzes pouzivat jako havarijni.

Pak muzes uz cokoliv.

ReplyQuote
(@kimot)
Estimable Member

Podle mne tu koupelnu musí dokázat vyhřát ta podlaha a žebřík je tam kvůli sušení ručníků.

A ty se usuší za nějakou dobu, kterou dokážete odpozorovat a moc to nezáleží jestli je v koupelně o stupeň víc nebo míň a řídit žebřík nějak podle teploty v místnosti je zbytečné.

Takže bych dal topnou tyč s obyč. termostatem a žebřík spínal časově třeba přes to Loxone.

Podle mne i nějaký spínač je zbytečný, když pojedu na dovolenou, tak to na tři ťuknutí v mobilu deaktivuji a zas zapnu při příjezdu nebo jinak napojím na nějakou logiku přítomnosti v domě.

ReplyQuote
(@ajrimmer)
Active Member
Topic starter  

Ahoj, díky moc všem za odpovědi.

Kvůli designovým radiátorům a komplikacím s umístěním zásuvek u topení (v jednom případě přímo nad umyvadlem) jsme s elektrikářem nakonec došli k následujícímu řešení:

1. Přímé napojení – Topné žebříky budou připojeny přímo do rozvaděče a vybaveny jednoduchou elektrickou topnou patronou. Teplota žebříku nebude hlídána čidlem.

2. Ovládání tlačítkem – Žebříky se budou zapínat Loxone tlačítkem. Stisk tlačítka aktivuje žebřík v dané místnosti na předem nastavený časový interval.

3. Automatické sepnutí podle vlhkosti – Žebříky se automaticky zapnou při zvýšení vlhkosti v místnosti. Vlhkost bude měřena externím čidlem (komponenta třetí strany napojená na Loxone). Žebřík se aktivuje na stanovenou dobu. Tento program bude deaktivován v určitém ročním období nebo při vysokých teplotách.

4. Signalizace provozu – Při zapnutí žebříku se za ním rozsvítí LED panel signalizující, že žebřík topí

ReplyQuote
Share: