Forum
Ahoj, nemáte někdo zkušenost s odečty těchto vodoměrů přes digitální vstup?
Napájení OK, ledka na tom odečtovém mechanismu bliká, ale pulsy se mi nenačítají. Vstup je nastaven čítač frekvence. Využívám nějaké starší enbry, které mají jen kontakt a tam je to takto OK.
Děkuji za radu.
Ano, pouzivam 2 uz nekolik let.
-
Senzor lze připojit na digitální vstup. Nezbytné je použití Pull-up rezistoru mezi digitálním vstupem a zdrojem 24V jako na obrázku. Nezapomeňte, že takto zapojený senzor pracuje s opačnou logikou. Pokud je senzor sepnutý, bude vstup ukazovat log0. Pokud bude senzor rozepnutý, bude vstup ukazovat log1. Signál z digitálního vstupu můžete invertovat v LoxoneConfigu pomocí negace nebo bloku „NOT“.
-
Na vedeni od vodomeru do rozvadece se muze indikovat napeti a tim vznikat falesne impulzy. U vodomeru (-) a (data) spojit 100uF kondenzatorem, ktery toto male indukovane napeti posle na "zem". Samotny impulz z vodomeru uz kondenzator neda, takze to Loxone zaznamena.
-
Na vstup impulsů vodoměru si dejte blok "wiping relé", které náběžnou hranou signálu z vodoměru vytvoří přesně definovaný impuls. Udělal jsem to z toho důvodu, protože občas se stane, že vodoměr zastaví přesně v okamžiku, kdy je sepnutý optický kontakt. Takže je stále "ON", což může být problém když například detekujete odběr vody ve vaši nepřítomnosti atd ...
-
Pro jistotu:
-
Pin1 (nahore): (+)
-
Pin2 (uprostred): (-)
-
Pin3 (dole): data OC
-
Děkuji za podrobnou odpověď. Raději shrnutí...
1) Takže postačí propojit na svorce u elektroměru těch 24V na ten dig. výstup přes 4K7 odpor. Chci to ideálně upravit na vodoměru, kde je více prostoru než v rozvaděči.
2) Zároveň tam dát elyt 100uF mezi GND a data, (- elytu na GND).
3) Znegovat ten výstup buď přes NOT nebo invertováním hodnoty do wiping relé?
4) U toho wiping relé doporučujete nějak upravit on/off/cycle default hodnoty?
Ano to s tím sepnutím a visením ve stále "on" jsem už zaregistroval.
Místo čítače připojením na blok měření spotřeby, teď je to na test.