Forum
@dalibor Přijde mi, že problém není SPOT ale fixní náklady. Stačí si zkusit spočítat cenu za kWh za 10-11/2024 a pak třeba 9-11/2024 a nakonec zkusit 7-8/2024.
To první mi vychází 5,71 Kč/kWh, druhé 5,8 Kč/kWh a poslední 18,97 Kč/kWh 😱. Problém jsou ty měsíce, kdy člověk skoro nic ze sítě neodebírá a fixní náklady se rozpočítají na těch pár kWh, které odebere.
To vystřelí cenu za kWh strašně nahoru a přechod na fix s tím nijak nepomůže.
Otázka je, při jaké spotřebě ti vychází těch 5,4 Kč/kWh.
Mě to vychází tak, že abych stlačil fixní náklady pod korunu na kWh musím odebrat alespoň 700 kWh. Takže i pokud by se mi podařilo dostat na 3Kč fix u ČEZu, tak to je u mě při odběru 400 kWh cca 6,25 Kč/kWh. Abych se dostal na 5,4 Kč/kWh, tak bych potřeboval odběr 800 kWh. To odeberu akorát v prosinci a lednu. Můžu sem pak napsat, kolik to vyšlo za prosinec, až dorazí vyúčtování.
Kromě pár měsíců s největší spotřebou mi teda přijde SPOT zatím výhodnější než fix. Třeba v říjnu jsem měl spotřebu asi 400 kWh a zaplatil 5,26 Kč/kWh. Na 3Kč fixu by mě to vyšlo 6,16 Kč/kWh. Nejlíp si to spočítat za celý rok a rozhodnout se. Fixy šly dolů, SPOT trochu nahoru a rozdíl asi bude malý...
Co já spíš řeším je dilema jestli počítat s amortizací baterky a jet na ní jen pokud je cena energie z baterky nižší, než ta ze sítě a nebo jestli naopak amortizaci neřešit a optimalizovat čistě jen na co nejnižší nákupní cenu a tedy vždy baterku nabít v nejlevnější hodině a pak z ní jet až do příští nejlevnější hodiny🤔
Co já spíš řeším je dilema jestli počítat s amortizací baterky a jet na ní jen pokud je cena energie z baterky nižší, než ta ze sítě a nebo jestli naopak amortizaci neřešit a optimalizovat čistě jen na co nejnižší nákupní cenu a tedy vždy baterku nabít v nejlevnější hodině a pak z ní jet až do příští nejlevnější hodiny🤔
Já jsem se rozhodl amortizaci baterie neřešit. Už nyní ceny baterií výrazně klesly - hlavně teda u zdroje v Číně. A snad se to v brzké době dostane už i k nám. Dále s přibývajícím množstvím EV bude přibývat i množství vyřazených baterií z těchto aut například po bouračce, nebo vyřazené "vadné" baterie. To by mělo dále tlačit cenu baterie dolů. Navíc spíš čekám, že než chemie v baterii dřív odejde nějaká elektronika v tom packu.
Sice jsme ty baterie platily ještě relativně za nesmysl, ale to nic nemění na tom, že už reálně tu cenu nemají a nemá cenu řešit amortizaci na základě ceny co jsme za to dali, ale spíš zohlednit to, že až ta baterie odejde, tak už bude stát třeba jen 25% ceny toho, co jsme to platili ještě my.
Spíš se snažím tu baterii využít co nejvíc na počet cyklů, než jí nechat degradovat v čase a šetřit cykly. Navíc počet cyklů baterie neznamená, že baterie přestane fungovat, ale prostě bude mít třeba už jen 80% své kapacity. Jinak bude stále funkční.
Tak že jsem si vnitřně nastavil cenu za kWh, kolik jsem "ochoten" zaplatit maximálně (včetně všech poplatků). Baterii nabíjím v době kdy je ten den nejlevnější a podle toho, jestli je předpokládaná nějaká výroba ze slunce. Když vím, že to prd vyrobí, tak klidně do 100%. A pak z toho jedu tu část dne, která přesahuje mnou akceptovanou maximální cenu za elektřinu. V tu dobu i vypínám topení - nic jiného nelimituji. Celý proces už mám více méně automatizovaný - ještě zbývá pár maličkostí k doladění 😀
Jakmile pak jedu ze sítě, tak se topení zase aktivuje. A tím v pohodě vykryju všechny vysoké ceny.
Tak že například dneska jel celý dům od 6:00 a baterie se přestane používat ve 23:00. Mezi 3.-4. hodinou bylo povolené nabíjení baterie do 60%. Zítra by to mělo být obdobné.
K tomu topení bych jen upozornil, že mám pasivní dům z VPC cihel. Teplotu mám nastavenou na 24°C. Tato teplota je v podstatě stejná ve všech místnostech. A nejde zde moc řešit rozdílné teploty v různých místnostech. Dům má brutální tepelnou akumulaci, tak že i když vypnu topení na 12h, tak teplota v domě klesne o 0,5 až 1°C maximálně - jak která místnost (při venkovní teplotě kolem 0 a pokud nesvítí slunce). Zároveň, pokud svítí slunce tak jako dnes, tak se naopak dům ohřeje.
Má to samozřejmě i obrácený efekt, že když bych nechal dům moc vychladnout, tak to bude trvat o to déle to znovu vytopit na požadovanou teplotu (podlahové topení). Ty VPC cihly fungují tak trochu jako další akumulační baterie.
Zmiňuji to proto, že vypínat topení během špičky klidně i na několik hodin nebude pro každého, ale v mém případě se dá takto fungovat i s poměrně malou baterií bez vlivu na komfort.