X
Forum

Forum

Nový blok Optimaliz...

Notifications
Clear all

Nový blok Optimalizátor spotových cen

293 Posts
34 Users
8 Reactions
25 K Views
elpaso
(@elpaso)
Prominent Member

A tím "to" myslíš co? Nákup prodej? 350kz z MWh je dost v obou případech 😉

ReplyQuote
(@dragot)
Eminent Member

@elpaso Když jsem se naposledy díval, tak u Centropolu byl měsíční poplatek 151,25 Kč (125 Kč bez DPH). A k tomu ještě: Cena za službu obchodu se pro účely výpočtu jednotkové ceny elektřiny uplatňuje ve výši 550,55 Kč/MWh (455 Kč bez DPH).

Pokud se bavíme o běžně dostupném spotovém tarifu, co nabízejí samostatně na stránkách bez dalších akcí a zvýhodnění.

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Chtěl bych se zeptat, neřešil tu někdo vzorec pro výpočet ceny v configu 15.1? Lze tu pracovat s hodnotami I2, I3, I4. Moc nechálu jak do vzorce zakomponovat hodnotu I4 pro výpočet ceny NT a VT. Pokoušel jsem se toho docílit pomocí funkce IF, ale podařilo se mi nastavit pouze první čas zvýšené ceny u tarifu D57.

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Tak nakonec jsem to dal dohromady vzorec je pro deltagreen sazba D57. Stačí zadat pod I2 cenu za distribuci NT a I3 cenu za distribuci VT. Případně změnit minuty po půlnoci podle čaů na vašem odběrném místě.

Výpočet ceny:

((I1+0,35)*1,21)+IF(I4>=0;IF(I4<360;I2;0);0)+IF(I4>=360;IF(I4<420;I3;0);0)+IF(I4>=420;IF(I4<540;I2;0);0)+IF(I4>=540;IF(I4<600;I3;0);0)+IF(I4>=600;IF(I4<780;I2;0);0)+IF(I4>=780;IF(I4<840;I3;0);0)+IF(I4>=840;IF(I4<960;I2;0);0)+IF(I4>=960;IF(I4<1020;I3;0);0)+IF(I4>=1020;IF(I4<1440;I2;0);0)

This post was modified 2 months ago by Pigom

ReplyQuote
(@petrp)
Estimable Member

@pigom Ahoj, mohl by jsi prosím ten dlouhý vzorec  trošku vysvětli a napsat, kam to zadáváš? děkuji

ReplyQuote
(@jirka-kk)
New Member

Ahoj, rád bych vás požádal o radu.

Několik dní jsem se marně snažil implementovat optimalizátor spotových cen ke střídači GoodWe ET10K. Nedaří se mi to rozběhat. Jsem spíš energetik, než programátor 🙁

Nejde se někdo, kdo by mi s tím pomohl? Věnovaný čas a energii velmi rád odměním. Uvítal bych někoho k dlouhodobější spolupráci i u jiných projektů v kontextu Loxone - Goodwe.

Případně děkuji za reakci na [email protected].

Pokud do těchto míst příspěvek nepatří, omlouvám se.

Jirka

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Omlouvám se za pozdní reakci byl jsem mimo republiku. Tady je vysvětlení vzorce.

((I1+0,35)*1,21) = cana na spotu + marže Deltagreen * daň

Podmínky časových úseků dle distributora.

+IF(I4>=0;IF(I4<360;I2;0);0) = když je po půlnoci 0 až 360 minut(od půlnoci do 6h) přičti vstup I2 (cena za distribuci NT s daní)

+IF(I4>=360;IF(I4<420;I3;0);0) ) = když je po půlnoci 360 až 420 minut(od 6h do 7h) přičti vstup I3 (cena za distribuci VT s daní)

+IF(I4>=420;IF(I4<540;I2;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek NT

+IF(I4>=540;IF(I4<600;I3;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek VT

+IF(I4>=600;IF(I4<780;I2;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek NT

+IF(I4>=780;IF(I4<840;I3;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek VT

+IF(I4>=840;IF(I4<960;I2;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek NT

+IF(I4>=960;IF(I4<1020;I3;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek VT

+IF(I4>=1020;IF(I4<1440;I2;0);0) = stejná podmínka jiný časový úcek NT

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@pigom zdravím, dovol jsem si použít Vás vzorec, ale našel jsem možnou chybku. U první podmínky (první hodina po půlnoci) musí být I4>=1, jinak mi to převedlo pouze základní výpočet bez I3 nebo I2

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Musím dát za pravdu, že tam nějaký problém je. U první instalace I4>=0 mi to ukazuje korektně jak má, ale u instalace co jsem dělal před týdnem mi to ukazuje první hodinu špatně.

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Ukazuje to špatně v predikci na druhý den, ale po 24h to ukazuje již korektně.

ReplyQuote
(@zcheva)
Trusted Member

Jenom hloupí dotaz, jak to řešíte pro sobotu a neděli, kdy vysoký tarif je v jiné hodiny? Máte dva spotové bloky, jeden pro všední den a druhý pro víkend? Nebo se to dá vzorcem napsat do jednoho?

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Popravdě řečeno tento problém jsem ještě neřešil. Ten kdo má FVE u ČEZ má pevné časy přes celý týden. Asi bych to řešil tak jak zamýšlíte dvěma bloky. Pokud máte nějakou další logiku s cenou, tak bych mezi nimi přepínal pomocí analogového přepínače podle dní v týdnu.

Jinak sledoval jsem chování vzorce:

I4>=0 - v predikci na druhý den je 0 hodina špatně, ale po půlnoci se zobrazí tak jak má

I4>=1 - mi to přijde zcela obráceně, v predikci na druhý den OK, ale po půlnoci je to špatně

Máte stejné zkušenosti?

Ještě s tím začátkem vzorce budu laborovat.

ReplyQuote
(@zcheva)
Trusted Member

Já to právě začínám řešit, ale se vzorcem je problém. Jsem u EGD a ten bohužel má rozdílné 4 hodiny pro pracovní dny a pro víkend. A aby toho nebylo málo, tak to každého 1/4 roku mění. Zatím jsem to nevymyslel, řeším ve skupině na Facebooku. Nejlépe by to šlo pomocí signálu HDO, tak mám řešeno pro bojler a topení, že když je drahý tarif, tak nejede. Ale problém zase u spotového bloku je, že potřebuje informace na celý den a to mě HDO nedá, leda čerpat z předchozího dne, ale tam je problém zase ty změny. Zatím vysoký tarif na spotovém bloku neřeším, rozdíl je 0,25kč, spíš by to chtělo do budoucna, až bude rozdíl 1-2kč

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

U d57 je ten rozdíl opravdu malý. Ale u bojleru to dělá až 1,8 Kč. U ČEZ jsou časy pevně dané v elektroměru. HDO se používá na ovládání FVE  o to je to jednodušší. Přes signál HDO se dá řešit vstupní cena ale bohužel ne vzorec. Maximálně se dá udělat hlídání jestli sepnuti HDO odpovídá nastavenému času ve vzorci a pokud ne, tak alarm a změnit. 

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

časy u EGD jsou tady v tom jsonu. Asi by to šlo nějak zautomatizovat.

Vyhledáte si svojí "skupinaPovelu": "101+", a pak tam je platnost, dny a časy. 

https://hdo.distribuce24.cz/casy

tady je výpočet, jak z toho berou data

https://github.com/Antrac1t/HomeAssistant-EGDdistribuce/blob/main/custom_components/egddistribuce/downloader.py

This post was modified 2 weeks ago 2 times by Dáda

ReplyQuote
Page 19 / 20
Share: