Forum

Forum

Nový blok Optimaliz...

Notifications
Clear all

Nový blok Optimalizátor spotových cen

346 Posts
40 Users
14 Reactions
41.9 K Views
elpaso
(@elpaso)
Noble Member

ja bych si dal HDO na vstup pres rele a hotovo 🙂

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@elpaso to jsem zkoušel. na vstup I2 jsem navedl signál HDO a zadal cenu NT. ve vzorci jsem zadal podmínku IF, že když je vstup aktivní, tak cena NT a pokud aktivní není, tak cena VT. problém je, že pokaždé přepočítal celej den podle aktuálně aktivní podmínky. Tudíž pro statistiky nepoužitelné.

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

Problém je že ten vzorec se dá editovat jen ve vlastnostech bloku. Není na to vstup. Jediný řešení je přepnout ho a používat aktuální ceny na každou hodinu přes deltagreena a vyrvořit logiku přičítání distribuce k těmto cenám pro každou hodinu zvlášť. Ale zase nebude možný vidět predikci na druhý den dopředu. 

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@pigom jj, je to přesně tak. zkoušel jsem i místo 0 dát 0,1 nebo jenom znaménko >0, ale dělá to stejně.

Je otázkou co je lepší. Já mám ceny z optimalizátoru vyvedené do bloku Status, který ovládá, krom jiného, nabíjení či využívání baterie FVE a mám nastaveno na pevno cenu při které už nemá brát z baterie, ale jenom ze sítě a zrovna kolem půlnoci jsou ceny bez distribuce někdy pod touto hodnotou. Bohužel já tam mám VT a ten u mě dělá 3,8 Kč jen za regulovanou složku.

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...
Topic starter  

hele, dyt se to mění jednou za 3 mesíce. to je takovej problem do bloku timer vyplnit, nebo jakou tu logiku pouzivate ?

ReplyQuote
(@pigom)
Trusted Member

@kostalkarel Nejsem u PC mohl by jsi vyzkoušet toto. Jaký to bude mít vliv 

+IF(I4>=0;IF(I4<360;I2;0);0)+IF(I4>=1;IF(I4<360;I2;0);0) 

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@pigom ja se na to kouknu bud zitra nebo v patek. ted jsem se dal do bitvy s hlasovym ovladani pres Matter do Google assistenta a je to teda voser. Lixone vi, proc je to uz nekolik let jen v rezimu testovani.

ReplyQuote
 Tes
(@tes)
New Member

@pigom Děkuji za skvělé vysvětlení 👍

ReplyQuote
(@xmasin)
Active Member

Posted by: @pigom

Ukazuje to špatně v predikci na druhý den, ale po 24h to ukazuje již korektně.

Mám na tuhle chybu u Loxonu otevřený tiket a nahlásili to jako bug BG-I32290.

ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member

Ahoj, tak po roce na spotu u Delta Green s.r.o. a hlavně jak se za poslední dobu od září 2024 myslím, co začaly zvedat ceny na spotovém trhu, začínám vážně uvažovat o přechodu např. k ČEZu.

Průměr cen na spotu mám za období 7-10/2024 se vším všudy 6,135 Kč/kWh. U ČEZu bych byl na 5,4  Kč/ kWh a rozdíl není až tak moc velký jenže mne děsí ten vývoj na spotu z od léta. 

Samozřejmě bych mohl ještě víc optimalizovat využití FVE a možnost dobíjet baterky, když je spot níž ale ... Takyje to tím že mám TČ a jsou ranní až celodenní mlhy tak častěji zamrzá a když to nerozmrazí "nasyslená" tepelná energie ze systému ( stejně ji tam nacpalo TČ) tak se zapne elektrokotel 🙁 . Ještě bych mohl připojit plynový kotel k TČ a spouštět ho jako pomocný zdroj povelem z Nibe TČ ( tedy snad by to šlo ? @kobra ) ... jenže nemám rád složité věci.

Uvažujete už někdo také odchod ze spotu ?

Díky za každý názor a zkušenost 🙂

ReplyQuote
(@kostalkarel)
Estimable Member

@dalibor a jak je to za celý rok? od jara do podzimu jsou ceny oproti tomu vyrazne nizsi. ja jsem zacal premyslet az pri cenach tento mesic, ale podle jednoho mesice se nelze orientovat. na konci roku, az budou komplet data za 24, tak si to hodim do excelu a vyhodnotim.

ReplyQuote
elpaso
(@elpaso)
Noble Member

Cus,

jedu SPOT optimalizaci cca 13 mesicu. pri vLOW nepouzivam baterku, kdyz jede TC nejede baterka, TC je vypnuto 2-4h nejdrasi hodiny v ramci 24h intervalu, baterku nabijim 2 nejlenvjesi hodiny v internvalu 00:00-06:00, baterku podruhe nabijim v intervalu 06-16h behem 2 nejlevnejsich hodin.

bezi mi pocitadlo podle ceny a spotreby SPOT vs FIX 4.5kc (za silovku) a SPOT je o cca 55% niz nez FIX 4.5kc...

Nutno podotknout ze mam teslu a behem jara/leta nabijim pouze za temer ulove ceny, protoze cesty planuju a nabijim 1x - 2x tydne. toto samozrejme udela obrovsky rozdil, ktery je ale validni a tvori mi polstar kdyby cena vyletela...

diky optimalizaci 2-4 nejdrazi hodiny za den mam prakticky nulovou spotrebu (tepelko nejede a diky tomu ze se nepusti tepelko si vzdy pouzije baterka, ktera je vzdy nabita diky tomu, ze se odpoji kdyz naopak jede TC 🙂

za me je to primitivni ale skvele funkcni, neni to dokonale, ale vic casu se mi na tom travit nechce.

dal by se pridat odhad vyroby FVE na dalsi den a podle toho zapinat/vypinat nabijeni baterky pres den. Jenze... mam jen 9kWp na cistej jih, takze v zime to nedela prakticky nic... takze se baterie proste nestihne nabit

Kuba

rpav reacted
ReplyQuote
(@martin1)
Eminent Member

@elpaso Ahoj, nenasdílel bys jak to máš zapojený? Jak dobíjíš baterii, když při vLOW nepoužíváš baterii? Možná jsem to jen nepochopil. Díky

ReplyQuote
(@xmasin)
Active Member

Já jsem to vyřešil přes módy 3 a 5 funkce Modbus power control, jak je popsané na https://kb.solaxpower.com/solution/detail/2c9fa4148ecd09eb018edf67a87b01d2 . Normálně mám zapnutý mód SelfUse s vybíjením baterie do 25% a pokud je cena vLow tak do Solaxu pošlu na adresu 124 (0x007C) příkaz 5. Pokud chci nabíjet tak na adresu 124 pošlu příkaz 3 plus na adresu 131 (0x0083) hodnotu SoC na kterou se mají baterky ze sítě dobít a do adresy 134 (0x0086) výkon jakým se mají dobíjet. Pro ukončení řízení pošlu do adresy 124 nulu a tím se měnič vrátí do módu SelfUse. Logiku jak vybírat jednotlivé režimy mám udělanou přes zřetězené Analogové výběrové přepínače.

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

Děláte to velmi dobře, jen dodám, že toto zápisi nezapisují do EEPROM a umí probudit střídač z IDLE.

ReplyQuote
Page 20 / 24
Share: