Forum
Ano budou zdražovat od 1.1.2024 a ceník bude platny do konce roku 24. Pravě mě pán volal, že to včera rozhodli a informuje mě, že pokud nechci, tak ještě stihnu k někomu jinému přejít. Ale jdu k nim
Ahoj, vypovídám e.ON a půjdu k Nano Green.
Pro roční odběr 13,7 MWh/ rok mi vychází cena "všeho" s DPH na rok:
e.ON 88.980,- Kč
ČEZ pro ZPT 88.726,- Kč
Nano Green 71.033,- Kč
kde u Nano Green počítám průměrnou cenu spotu co uvádí na svých stránkách 2.320,- Kč/MWh. Co se týče všech poplatků u Nano Green jsem na 7.675, Kč/rok.
U všech dodavatelů pak pochopitelně pro jistič 3x25 A vychází OZE, Distribuce atd. na 24.900,- Kč/rok.
Zatím nemám výrobní EAN jedu ostrůvek.
Tím že mám Victron tak si nechám od Nano Green optimalizovat baterii a následně podle spotu chod celé FVE. K tomu přidám blokování TČ v době nejvyšší špičky na spotu. Tedy tak nějak si to představuji 🙂
@juraj Je to utopie ?
@zcheva a nemate ten cenik nebo jak se meni cena? jsem u BD a ten zdrazuje na 544 Kc/MWh s dph obchodni priplatek. pri mem odberu do 3 MWh je mali rozdil bezpredmetny
@kostalkarel ceník nemám pouze upravenou cenu ve smlouvě na rok 24, jak jsem psal 290kč/MWh bez DPH a poplatek 90kč/měsíc bez DPH, stačí vydržet a oni ten ceník zaktualizují. Já jsem spěchal, aby se to stihlo do 1.ledna, přepis trvá cca 10dní.
@zcheva pokud nestihnu dat vypoved u BD do 20.12 a prepis k 1.1., tak to pro me ztraci smysl.
@kostalkarel Posílám kontakt na pana:
Bc. Tomáš Glencner
@kostalkarel počítal jsme to i s poplatky co si bere NanoGreen + samozřejmě cena za distribuci
@dalibor ja take. -50 haleru silovka, 75 haleru regulovane poplatky i poplatky BD. rozdil +25 haleru k zaplaceni. pristi rok to budu o dost horsi. 1.1. to pri stejnem vstupu bude zaplatit 1,1Kc
Moje zkušenost s přechodem k NanoGreen je bohužel tragická, i když uznávám, nejsem jednoduchý případ. Přecháíel jsem k nim s FVE z roku 2010, kdy jsem doteď měl dotaci formou povinného výkupu (u ČEZ/OTE) na dotaci formou Zelený Bonus.
ČEZ dělal docela vlnky, nakonec pár dnů před koncem roku poslali nabídku na výkup za spot + 500Kč bez DPH/MWh. Ještě mlží (a to stále nemám dořešeno) s ODBĚRNÝM MÍSTEM, že musí být u nich, jinak mi prý zruší to výrobní místo atd.
Vše jsem konzultoval s NG, neví toho o nic víc, než já, že si vše musím vyřídit s ČEZem apod.
Nakonec jsem s výrobou k NG připojen od 3.1., mám sice založený vstup na portál, ale po loginu jen vidím "něco se pokazilo", žádná data o výrobě od nich od začátku ledna nemám (chtěl jsem porovnat se svým měřením).
Odběrné místo mohu převést k NG až 31.3. (3 měsíce výpověď), je to fakt jak o pejskovi a kočičce. Monopol ČEZu je děsivý, házejí klacky pod nohy jak můžou, ale pak dají zajímavou nabídku (u NG mám tuším 600 Kč/MWh). Bohužel, na odběrné místo jsem z nich spot ceník nevydoloval.
Nevím, čekal jsem to u nich pružnější a větší znalosti/pomoc při převodu atd. ale férově chápu, že takových, co mění formu podpory u 13 let staré elektrárny (ta podpora formou dotovaných výkupních cen končila tuším 2012), k nim moc přecházet nebude, ale mohli se toho ujmout aktivněji. Tápal jsem (a v něčem stále tápu) sám, žádné "udělejte to a to".
NG má výpovědní lhůtu 1 měsíc, takže v případě problémů může změnit.
Ti, co jste přešli k NG - vy vidíte vtom jejich portále nějaká data?
Dík
@kubrt_cz ahoj, ČEZ nekomentuji odcházel jsem od eON těsně před Vánocemi a u NG jsem od 3.1.2024 ( taky ) data bylo vidět až 4.1. mají normálně zpoždění ale jinak mám oproti Victron rozdíl +- 1 kWh jenže na grafu je poznámka že data nejsou ještě ověřena . Jinak OK
@dalibor Hm, už jsem psal na podporu... Uvidím. Sice já u téhle nemám Victron, ale Kostal. Předpokládal jsem, že tam ale budou data, vyčtená z elektroměru - tedy od distributora nebo kdo je vlastně zpracovává a předává dál... Já si výstup měřím Modbus elektroměrem a data mám všechna v Loxone, takže jsem chtěl porovnat.