Forum
Uz ma nekdo objednany Miniserver 2? Zajimaly by me prakticke zkusenosti, IPv6, webserver, jestli zrusili limit pro 50 portu na virtualni i/o, nova skryta omezeni atd.
Tak pro mě na první pohled docela zklamání, sice přidali možnost připojit napřímo tree zařízení, nicméně odebrali KNX/EIB a hodili to do samostatného modulu a chtěj za něj 16 tisíc. Co to je za zlodějnu?
Otázkou je jak moc vylepšili výkon respektive co je zde za procesor apod. To z datasheetu nelze vyčíst a předpokládám, dokud to někdo nerozebere, tak asi nikdo nebude ani vědět.
Nevím no otázkou jsou ty věci co píše Jakub zda tam se něco pohlo.
Taky sem zkusil prolezt co se dalo a o procesoru a vykonu nikde ani slovo. Coz mi prijde zvlastni, stejne tak to, ze tomu neudelali poradne promo.
Takze bud nechteji priznat, ze v1 je uz za zenitem a nestiha, nebo v2 neprinasi nic moc noveho krom zmenu sbernic z KNX na Tree
Je tam nový procesor - vykonejsi, co zvladne https. - to byl dycky důvod proc nemohl byt na starém. KNX zabili uz nekdy v roce 2013. To že tam bude tree oproti knx se vědělo už dávno.
Ona 1ka u 99 procent lidí jede na pár procentech výkonu.
uvidíme, až ho někdo dostane do ruky
No nevim, 1ka na V10 nejede na par procentech u nikoho, naopak, v1 s V10 configem je naprosto k nicemu.
Mas presnejsi info o puvodnim a novym cpu?
Otevřel jsem projekt v novém Loxone Configu a dal konvertovat na Miniserver 2, dle informace o využití paměti je uvnitř cca 2,5x větší pamět. Plus tedy nejsou k dispozici analogové výstupy, nutno taktéž dokoupit Extension.
puvodni byl nejakej arm myslim, novy nevim
Proto jsem si teď koupil ještě ten "starý". Na testování si pořídím v nejbližší době i novou verzi. Výkon mi absolutně dostačuje. Otázkou jsou další věci jako podpora starších verzí, statistiky atd...
The next-generation Miniserver has a quad-core processor (compared to a single core in the Miniserver Gen.1) with 16x more RAM. These enhancements result in a Miniserver that has 21x more computing power than its predecessor.
To už vyjde levněji si na KNX koupit starý miniserver 🤣
Který ovšem už v nabídce nebude 🙁
Proto jsem ho vzal raději už teď. Otázkou ale zůstává, jak dlouho bude podpora těch starších miniserverů. Když tam dali lepší CPU tak asi počítají s tím, že budou využívat náročnější SW.
https://www.loxone.com/enen/the-next-generation-miniserver/
Nějaké info k výkonu a k samotné podpoře, víceméně píší že zatím 1 generace bude jak podporována, tak prodávána. Že zatím není důvod přecházet na novější generaci pokud nepotřebujete IPV6 či vyšší výkon. Je tam i video s migrací.
Dokonce tam maj popsanej případ že 2 gen. by měla fungovat s 1 gen. jako client a gateway kde 1 gen. bude nastavena jako klient tedy by mělo jít využít KNX sběrnici jak píše Pavel a nekupovat KNX extension a ještě získáte nějakej ten výstup a vstup navíc.
Nicméně co mě překvapilo a nevím zda to má nějaký vliv velký. Více v obrázku
Ve zkratce PELV znamená to že by měl miniserver být připojen tak, že - pól, nebo GND bude spojeno se zemnícím vodičem v rozvaděči. Plné oddělení napěťových hladin v rozvaděči je SELV. Ve výsledku pokud zachováš stejný potenciál vstupů a napájení, tak by mělo být jedno jestli použiješ SELV nebo PELV.
Taky dostal zřejmě daleko lepší relé.
To bude určitě souviset i s nějakou vnitřní přepěťovou ochranou.