Forum
neskoro som si precital ze niekto zhana, mam stale na predaj tri nepouzite kusy...
Jak to cidlo znesie sinice/bordel v nardzi? Asi nijak, co?
Rozvediem otazku. Mam "medzinadrz" medzi studnou a zavlahou z ibc kontajneru. Dovod - studna taha bordel a nici mi sprinklery. Takze zavlazujem tak, ze natiahnem 1m3 do ibc, tam to necham chvilu odlezat a potom to vystriekam na zahradu.
Funguje to ok, akurat ze v tom ibc zostane vzdy tak 200l na dne, ktore sa postupne kazia a rastie v nich bordel. Coz mne nevadi z pohladu kvality tej vody, ide aj tak len na travnik a do zahonu, ale vadi to plavakom, ktore sa obcas dokazu zalepit zelenym bordelom a zostanu v predoslej polohe. Mam tam 2 plavaky, spodny (hovori ze uz mam doplnit) a horny (ze mam zastavit doplnanie). Plus teda nepodarilo sa mi uplne utesnit napojenie plavakov na drat, zatiekla tam voda, takze nie su spolahlive ani elektricky.
Skusil som ultrazvuk, ale tak mala nadrz je na neho blba, nedostanem z toho rozumne cisla, pravdepodobne kvoli odrazom od zaveseneho cerpadla, alebo od stien.
Riesim to prakticky kazdy rok a kazdy rok menim "technologiu detekcie". Plastove plavaky - kaput. Kovove plavaky - lepsie, ale nespolahlive. Ultrazvuk - neuspokojive. Teraz koketujem s detekciou elektrodami. Proste esp32, z neho 3 elektrody do 3 urovni hladiny a merat vodivost. Samozrejme nie trvale, raz za 10-30 sekund na par milisekund (elektrochemicka korozia). Este som sa do toho nepustil, tak uvazujem ci skusit tlakove cidlo, alebo je to uplne zbytocne.
Po experimentech používám ultrazvuk Dinel ULM 53 4 až 20 mA (úhel vyzařování 10°) a už jsem bez problémů 8 let.
@milan53 az teda ta cena. ak dobre vidim, tak asi len 20x tolko, co som do toho ochotny dat 🙂
@dusanmsk Ve vláknu je to určitě už zmíněno. Za mě nic jiného než hydrostatické čidlo nedává smysl.
Na Ali za +-1500Kč a hotovo. Já mám 0-10V. Měří to na milimetry hladinu.
Přivedlo mě tenkrát na to tohle: https://smarthome.exposed/water-level-measurement/
Edit: Mám doma tenhle: https://a.aliexpress.com/_mNF2Hhd a druhej čeká na zapojení do vrtu
Edit2: ohledně bordelu tam není nic co by se mohlo zanest. To čidlo má předpokládám membránu na který měři rozdil tlaku. Z boku má takový dirky kudy do něj nateče voda a pak to měří tlak. Mám to pověšený na tom kabelu aby to nebylo na dně v nějakým písku, ale podle mě to bude měřit i v zeleným žabinci. Dokud na to tlačí vodní sloupec, tak to měří.
Edit3: Nedalo mi to a šel jsem se na to podívat. Je to po 2 zimách. Dále oprava: nevisí to jen tak, je to napáskovaný na trubce.
Sharp dělá zajímavá optická čidla vzdálenosti.
Třeba GP2Y0A02YK.
Uvažoval jsem dát třeba do PVC trubky bílý plovák, ale zatím jsem nezkoušel.
Tlakových čidel mám několik a dvě mi postupem času odešly. U jednoho vím, že za to čidlo nemohlo, u druhého netuším. U obou odešla elektronika. Jedno mám v nádrži za ČOV a v pohodě.
Pokud jde o IBC nebo libovolnou plastovou venkovní nádobu a hlídání konktrétní hladiny, tak tam by mohly fungovat i kapacitní snímače. https://vi.aliexpress.com/item/1005006320338546.html
Ja som sa k tomu este nedostal. Ale furt chcije tak ma to az tolko netlaci.
Já si pořídil české sondy Mave a jsou spolehlivé a jednoduché na montáž. Mohu jen doporučit.