Forum

Forum

Měření množství vod...

Notifications
Clear all

Měření množství vody v retenční nádrži

433 Posts
72 Users
25 Reactions
119.1 K Views
Richard
(@richard)
Member

Posted by: @_petr_

4-20mA má jednu výhodu navíc. Když dojde k chybě a čidlo nefunguje nebo se přeruší vedení, tak 0mA se dá detekovat jako chyba a víc jak 20mA taky. 

to je dobry argument. 

Kops reacted
ReplyQuote
(@salwator)
Trusted Member

neskoro som si precital ze niekto zhana, mam stale na predaj tri nepouzite kusy...

https://www.vodnici.net/community/bazar-nabidkypoptavky/3-ks-senzorov-hladiny-vody-v-studni-nadrzi-a-pod/

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Jak to cidlo znesie sinice/bordel v nardzi? Asi nijak, co?

Rozvediem otazku. Mam "medzinadrz" medzi studnou a zavlahou z ibc kontajneru. Dovod - studna taha bordel a nici mi sprinklery. Takze zavlazujem tak, ze natiahnem 1m3 do ibc, tam to necham chvilu odlezat a potom to vystriekam na zahradu.

Funguje to ok, akurat ze v tom ibc zostane vzdy tak 200l na dne, ktore sa postupne kazia a rastie v nich bordel. Coz mne nevadi z pohladu kvality tej vody, ide aj tak len na travnik a do zahonu, ale vadi to plavakom, ktore sa obcas dokazu zalepit zelenym bordelom a zostanu v predoslej polohe. Mam tam 2 plavaky, spodny (hovori ze uz mam doplnit) a horny (ze mam zastavit doplnanie). Plus teda nepodarilo sa mi uplne utesnit napojenie plavakov na drat, zatiekla tam voda, takze nie su spolahlive ani elektricky.

Skusil som ultrazvuk, ale tak mala nadrz je na neho blba, nedostanem z toho rozumne cisla, pravdepodobne kvoli odrazom od zaveseneho cerpadla, alebo od stien.

Riesim to prakticky kazdy rok a kazdy rok menim "technologiu detekcie". Plastove plavaky - kaput. Kovove plavaky - lepsie, ale nespolahlive. Ultrazvuk - neuspokojive. Teraz koketujem s detekciou elektrodami. Proste esp32, z neho 3 elektrody do 3 urovni hladiny a merat vodivost. Samozrejme nie trvale, raz za 10-30 sekund na par milisekund (elektrochemicka korozia). Este som sa do toho nepustil, tak uvazujem ci skusit tlakove cidlo, alebo je to uplne zbytocne.

This post was modified 1 year ago 2 times by msk

ReplyQuote
(@milan53)
Trusted Member

Po experimentech používám ultrazvuk Dinel ULM 53 4 až 20 mA (úhel vyzařování 10°) a už jsem bez problémů 8 let.

mareko reacted
ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

@milan53 az teda ta cena. ak dobre vidim, tak asi len 20x tolko, co som do toho ochotny dat 🙂

ReplyQuote
(@barak-chytrak)
Eminent Member

@dusanmsk Ve vláknu je to určitě už zmíněno. Za mě nic jiného než hydrostatické čidlo nedává smysl.

Na Ali za +-1500Kč a hotovo. Já mám 0-10V. Měří to na milimetry hladinu.

Přivedlo mě tenkrát na to tohle: https://smarthome.exposed/water-level-measurement/

Edit: Mám doma tenhle: https://a.aliexpress.com/_mNF2Hhd a druhej čeká na zapojení do vrtu

Edit2: ohledně bordelu tam není nic co by se mohlo zanest. To čidlo má předpokládám membránu na který měři rozdil tlaku. Z boku má takový dirky kudy do něj nateče voda a pak to měří tlak. Mám to pověšený na tom kabelu aby to nebylo na dně v nějakým písku, ale podle mě to bude měřit i v zeleným žabinci. Dokud na to tlačí vodní sloupec, tak to měří.

image

Edit3: Nedalo mi to a šel jsem se na to podívat. Je to po 2 zimách. Dále oprava: nevisí to jen tak, je to napáskovaný na trubce.

image
image

This post was modified 1 year ago 6 times by barak-chytrak

ReplyQuote
(@kimot)
Estimable Member

Sharp dělá zajímavá optická čidla vzdálenosti.
Třeba GP2Y0A02YK.
Uvažoval jsem dát třeba do PVC trubky bílý plovák, ale zatím jsem nezkoušel.

ReplyQuote
(@_petr_)
Honorable Member

Tlakových čidel mám několik a dvě mi postupem času odešly. U jednoho vím, že za to čidlo nemohlo, u druhého netuším. U obou odešla elektronika. Jedno mám v nádrži za ČOV a v pohodě.

Pokud jde o IBC nebo libovolnou plastovou venkovní nádobu a hlídání konktrétní hladiny, tak tam by mohly fungovat i kapacitní snímače. https://vi.aliexpress.com/item/1005006320338546.html

ReplyQuote
(@koty007)
Estimable Member

Tak jsem to o víkendu vyměnil nefunkční ultrazvuk za doporučený 0-10V z Ali a zatím super, nelítá tolik +/- jako ultrazvuk a vypadá celkem bytelně, tak uvidíme jak dlouho vydrží. Díky

Snímek obrazovky 2025 05 26 145232

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Ja som sa k tomu este nedostal. Ale furt chcije tak ma to az tolko netlaci.

ReplyQuote
(@kssg5)
Active Member

@koty007 vydrží tento senzor aj v žumpe ?

ReplyQuote
(@bittj)
Active Member

kssg5 reacted
ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Já si pořídil české sondy Mave a jsou spolehlivé a jednoduché na montáž. Mohu jen doporučit.

ReplyQuote
Page 29 / 29
Share: