Forum

Forum

Má dostať zákazník ...

Notifications
Clear all

Má dostať zákazník Loxone projekt a admin prístup

5 Posts
4 Users
3 Reactions
667 Views
(@lukino2401)
Eminent Member
Topic starter  

Chcel by som sa poradiť s ľuďmi, ktorí robia alebo používajú Loxone.

Mal som jednu diskusiu s (kamarátom ktorý tiež robí loxone) ohľadom odovzdania projektu zákazníkovi a rád by som počul širší názor komunity.

Situácia je v skratke takáto: tvrdí, že projekt z Loxone Config a administrátorský prístup by sa zákazníkovi nemal odovzdávať, pretože ide o jeho „know-how“ a duševné vlastníctvo. Zákazník podľa neho má dostať iba prístup na ovládanie systému (app), ale konfigurácia má zostať u integrátora.

Jeho argumenty sú napríklad:

- ak sa integrátor potrápi s nejakou neštandardnou logikou alebo riešením, prečo by to mal odovzdať a umožniť, aby to niekto iný jednoducho skopíroval,

- že sa stáva, že zákazník chce ušetriť a po dokončení projektu si zavolá „lacnejšieho“ integrátora, ktorý potom robí úpravy na jeho práci,

- že v priemyselných projektoch alebo pri PLC systémoch je často program vlastníctvom integrátora.

Môj pohľad je trochu iný. Myslím si, že ak je systém realizovaný v rodinnom dome a zákazník ho zaplatí ako súčasť diela, mal by dostať:
– admin prístup
– projekt
– možnosť systém servisovať aj iným integrátorom.

Moje argumenty sú hlavne tieto:

- Smart home je súčasť domu. Dom má fungovať aj o 10–20 rokov a majiteľ by nemal byť závislý na jednom človeku alebo firme.

- Konfigurácia domu je skôr technické nastavenie systému pre konkrétny objekt než unikátny software.

- Loxone je práve silné v tom, že ide o platformu, ktorú vie robiť veľa integrátorov. To je pre zákazníka výhoda, nie problém.

- Dlhodobo je podľa mňa lepší model, keď zákazník projekt má a integrátor si zákazníka udrží kvalitnou prácou a servisom, nie tým, že ho technicky uzamkne.

Preto by ma zaujímal názor komunity:
Je podľa vás správne držať projekt ako „know-how“ integrátora a zákazníkovi ho neodovzdať?
Alebo by mal mať majiteľ domu plnú kontrolu nad systémom, ktorý má vo vlastnom dome?

A úprimne – rád by som vedel aj to, či sa na to pozerám zle ja a mal by som svoj pohľad prehodnotiť, alebo by som mal skôr kamošovi dohovoriť, že tento prístup nie je dobrý pre zákazníkov ani pre integrátorov.

Budem rád za skúsenosti z praxe – či už z pohľadu integrátorov alebo majiteľov domov.

Topic Tags
 L
(@l)
Famed Member Admin

Pokud by mi muj integrator rekl, ze mi nepreda plne pristupy do Loxone, tak bych mu nezaplatil, nechal ho si vse demontovat a odvezt.

Pokud by mi takovou vec rekl dopredu, v zadnem pripade bych si ho nevybral. Proc bych mel byt jako nadosmrti zavisly na nem, abych si nemohl nejen ja, ale ani nikdo jiny pokud tomu nerozumim, delat zmeny v mem HW.

Toto je nejvic kripl pristup co muze byt, asi jako obdobi, kdy se PC cases zalepovali plombou, aby si zakaznik nemohl nic poresit a musel platit vzdy dodavateli.

Integrator dostal zaplaceno za to, ze se "trapil". To byla jeho prace a ma to odevzdat.

Mozna tu budou jine pohledy, ale za me je toto naprosto mimo.

This post was modified 4 months ago 2 times by L

mareko and lukino2401 reacted
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Je to podle toho co je napsáno ve smlouvě, každopádně si dovolím tvrdit, že v oblasti Loxone a koncáci v RD se předpokládá, že dostanou plný přístup ke všemu např. třeba až skončí záruční doba na realizaci.

A pokud integrátor postupoval jinak než ho naučili v Loxone na školení a dal do toho své know-how, tak to časem končí průserem (např. po nějaké aktualizaci). Takže ať dodržuje Loxone standard. Předejde se tím problémům v budoucnu.

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

Pokud to maji dopredu ve smlouve a je to jasne komunikovano, tak proc ne, je na kazdem at si vybere. Pokud je to nekde malym skrytym pismem, tak bych je s tim vyrazil.

Kazdy ma mit moznost pristupu do zarizeni, ktere si zaplatil, pokud to zarizeni dovoluje. Samozrejme ale plati, ze pokud si to dotycny rozjebe a neumi si to opravit, tak si to zaplati, to je rovnez v poradku.

Ale apriori zakazovat pristup mi prijde fakt silene.

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member

zavislost na jednom cloveku/firme u projektu, ktery muze presahnout nase zivoty je dost problematicka. Dotycny nebude drzet garanci dostupnosti svych sluzeb navzdy. 

Jeden znamy zminil, ze nema vse jeste jak by si pral a nemuze dohonit cloveka, co mu to delal. Toto je presne ten pripad. Jednoho dne dotycny prestane fungovat a je pruser. O rozsireni systemu, aktualizaci atd co jste zminili nemluve. Ten system se nabizi prave k rozsirovani. VYsly nove reproduktory, ktere muze integrovat a pred lety nebyly, rozsirilo se ovladani wallboxu, A/C, FVE a budou dalsi pripady. Podela se tepelne cerpadlo a nahradi za jine s moznosti integrace, nebo jen treba malickost, ovladat cisticku, pridat pohybove cidlo atd. Pokud to ovlivni zaruku, je to na zakaznikovi, aby si to zvazil a nechal do toho sahnout treti osobu.  

mareko reacted
ReplyQuote
Share: