Forum

Forum

Loxone a Matter, HA...

Notifications
Clear all

Loxone a Matter, HA, 1Home

11 Posts
6 Users
0 Reactions
1,553 Views
(@holda)
Active Member
Topic starter  

Zdravím,

pomalu mi bude elektrikář kompletovat Loxone v domě a chci se zeptat na možnost integrací kolem. 

Rád si hraju a zajímá mě možnost "pískoviště" pro dílčí nekritické věci, jako voice asistenti, IKEA škatulky a podobně, ale i integrace užitečných věcí typu WLED, ukládání historických dat do databáze, možnost integrace Matter a podobně.

Doma si to teď řeším přes HA, ale do domu jsem chtěl pro kritické části jako topení, stínění, nebo světla průmyslovější řešení. Mám tam ale už plno pro mě užitečných věcí, na které jsem si zvykl, třeba čidla s ESPHome, nebo ukládání dat do db a následná analýza.

Máte zkušenosti, jak relativně spolehlivě integrovat? Našel jsem 1Home, loxberry, případně integrace přes api, co preferujete prosím vy?

radek
(@radek)
Prominent Member

Já mám řešeno tak, že důležité věci řeším doma přes Loxone.

Na nektritické používám HomeAsistant, do kterého mám Loxone integrovaný přes pyloxone.

V HomeAsistantovi mám následně zaintegrováno WLED, ESP, shelly, android věci, zigbee a matter věci (zásuvky, led pásky,...). Plus mi tam jeden databáze, ve které ukládám i nějaké informace z Loxone.

ReplyQuote
(@holda)
Active Member
Topic starter  

A pomocí pyloxone ty entity vidíš napříč? Ideálně bych měl jen jedno rozhraní.

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Jak napříč?

Z HA umím monitorovat i ovládat prvky v Loxone. Ale pouze ty, kterou jsou ve vizualizaci. A je tam jisté omezení, že neumí integrovat všechny entity - podávej se na github, kde to je popsané.

Pro mě má HA tu výhodu, že jsem si tam udělal graficky pěknou vizualizaci, kterou mám doma na tabletu na stěně.

ReplyQuote
(@holda)
Active Member
Topic starter  

O to mi šlo, jestli se z jednoho rozhraní kouknu na teplotu třeba z loxone tlačítka ale i sepnu zásuvku z ikea.

Tablet chci pověsit taky, loxoní appku si teda zavrhl?

ReplyQuote
(@jkosatko)
Eminent Member

Jsem v podobné situaci "core" věci mám v Loxone a ostatní maličkosti vedle v HA (Zigbee čidla a kontakty, Ikea svět, apod.). Vedle mi ještě běží Loxberry, kde mám hlavně počasí a MQTT). Některé věci by šly do Loxone snadno (čidla a kontakty), ale např. Ikea věci hůře.

Otázka vedle, zkoušel jste někdo Matter v Loxone? Máte někdo nějaké delší zkušenosti?

ReplyQuote
(@holda)
Active Member
Topic starter  

Tak už si s tím hraju, nevím, jestli jsem to pochopil dobře, ale pyloxone na první dobou načetlo entity z loxone do HA, fajn.

Rád bych i druhou cestu, tedy zpřístupnit entity z HA pro loxone, typicky mám plno věcí na SmartThings a chtěl bych pracovat třeba s informacemi pračky, nebo lednice, případně si na spravovaném loxone tabletu zobrazovat HA entity.

Je tam nějaká cesta prosím?

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

@jkosatko pouzivam 1Home funguje OK

ReplyQuote
 Ondy
(@ondy)
Estimable Member

Ahoj,

rychlý dotaz - 1Home potřebuje pro ovládání např. Ikea zařízení ještě Ikea hub (Dirigera), nebo už koncová zařízení ovládá sám?

Díky předem za odpověď

ReplyQuote
(@cijoml)
Reputable Member

1home muze byt samo primo hubem

ReplyQuote
dalibor
(@dalibor)
Member

Ahoj v tomto vláknu 🙂 rozumím tomu tak, že když propojím Miniserver s 1Home Server Loxone Bridge tak se mi zpřístupní všechny ostatní pi...... co mám doma jako Siemens myčka, Bosh pračka, IKEA světýlka, rolety z Číny a ostatní ptákoviny co jinak zahnízdily v SmartLife Appce ? Tak jako i TESLA robot na okna a vařič SousVide od Lauben? To jako že v Configu uvidím vstupy/výstupy takže s nimi můžu "pracovat" až kam mi to dovolí ? Máte to někdo už doma ? Jaká je s tím zkušenost ? 

Nebo je to tak ( nevím jak 🙁 ) že když v Síťových periferiích přidám Matter už pak nic nepotřebuji ? To asi ne nebo ....

Sorryjako za blbou otázku 🙂 

Dalibor

ReplyQuote
Share: