Forum
Je to už nějaká doba o jsem to zkoušel, momentálně na to nemám čas ani chuť. Nějaké nástroje jsem zkoušel ale nevzpomenu si už v čem byl problém.
Tak ja ho koupim a otestuju, at nejsou pochyby.
To nemusíš, klidně ti ho na otestování pošlu.
Musim se omlouvit za spatne doporuceni, ten ZLAN neni Modbus Gateway, na ali to maji nejasne popsane. Tady je odpoved od vyrobce:
5143D can not be configured with 485 terminal equipment, the upper computer needs to actively query the serial device data. We just forward the data and transfer Modbus RTU to Modbus TCP
Najdu neco jineho a pred doporucenim to sam otestuji.
@jakub co vlastně od toho čekáš? Jestli hledáš krabičku, která se bude aktivně dotazovat a posílat data, tak to nebude ani ta nová, kterou jsi našel. Jestli ale z modbus zařízení chceš udělat zařízení podporující modbus přes LAN, tak to budou dělat obě. Záleřet pak už bude jen na kvalitě implementace, jestli to bude chodit bezproblémově. Já sám například úspěšně provozoval USR-TCP232-304 přes VPN.
@_petr_ Hledam krabicku, ktera bude Master na RS485 a preposilat jako Slave pres TCP. V prumyslu jsou pomerne bezne, chci zjistit, jestli to jde i za alikovske ceny.
No, asi pořád úplně nechápu čeho chceš dosáhnout ve vztahu k Loxone. Když vezmeš 2x USR-TCP232-304, tak v podstatě protáhneš RS485 přes LAN. Jedna krabička je master, druhá slave. Význam to má jen pro jejich vzájemnou komunikaci, aby navázaly spojení. Klientem i mastrem může být například i počítač s nainstalovaným ovladačem. Pak máš v počítači virtuální com port. Celé je to ale pořád transparentní pro zařízení, které na to připojíš, s ním to aktivně komunikovat nebude.
V textu byla zmíněna náhrada za modbus extension a to ty krabičky umí, jen jde o otestování spolehlivosti.
Mě by stačila levnější náhrada za loxone modbuss extention pro měření několika 3fazovych elektroměru.
S virtualnim portem to umim, ale nepodarilo se mi tam nastavit pres 485 vycitani z Modbus zarizeni. Proste mi to nabizelo buc virtualni port nebo nic.
@dave1234 To jsem provozoval s USR-TCP232-304 a tvrdím, že to zvládají všechny zde zmíněné krabičky. (Ověřené to mám u té mé.) Jen je potřeba je správně nakonfigurovat přes webové rozhraní. V Loxone si pak nastavíš v Komunikaci miniserveru připojení a to je vše.
Vsechno jde, jen to nastavit...
Tohle je veskere webove rozhrani:
Pres ZLVirCom toho jde nastavit vic, nicmene stale jsem nenasel zpusob, jak se pripojit k Modbus zarizeni (tedy k jinemu, nez na virtualnim portu). A kdyz jsem se zeptal vyrobce, tak mi poslali zmatenou odpoved, ze to nejde. Ja tedy nevim, kde uz hledat.
Modul jsem vyndal a zjistil jsem, že jsem se upsal v typu. Je to USR-TCP232-410S. Pak ještě pro DIN lištu https://www.aliexpress.com/item/4000521660045.html
@Jakub - Ten printscreen je z toho ZLAN5143D? Nebo je to jiný model? čekal bych, že ve volbě Work Mode bude i něco jako Modbus Server.
@_petr_ Jojo to je 5143D. TCP Server tam je, coz na veci nic nemeni. Pak uz jsou tam jen moznosti UDP. Modbus Server tam neni.