Forum
Ja by som sa teda KNX a akemukolvek zbernicovemu systemu vyhybal ako cert krizu. Co to ma ako priniest? Ze sa mi niekde sekne v baraku zbernica a ja budem odpajat jednu vetvu za druhou kym na to nepridem? Na to mi bohate staci 1wire. Alebo to bude mat clovek len v rozvadzaci? Na to mam predsa 485 alebo ethernet.
Takisto nerozumiem tomu KNX rele modulu, vsak ma len o 2 rele viac ako Relay Extension a stoji skoro na korunu rovnako. Pokial chcem usetrit, kupim si railduino (eth) + 12 rele na din listu a som na 5-6 tisicoch. A k tomu mam gratis 24 DI vstupov. Toto je cesta, ktorou sa uberiem ja, tzn. miniserver+potrebny pocet ext na zaklad domu, zvysok railduina a pripadne na nejake fakt nedolezite veci nejake vlastne zbastlene rele riesenie - komponenty objednane, ked dokoncim, ublognem. A ked loxone umre/skrachuje, nahradim hocicim inym, co bude schopne posielat/prijimat udp packety.
Loxone podla mna ani nejak zasadne na ludoch ako sme my nevykrvaca, najde sa mnozstvo ludi a firiem co si to nechaju robit na kluc a par elektrotechnikov a programatorov co si k loxone nieco dobastlia aby usetrili firmu nezaujima a nepolozi.
A co ta tyka software, z toho co som videl je loxconfig jednoznacne najviac uzivatelsky privetivy a to je jeho hlavna deviza. Na druhu stranu to zas nie je ziadna raketova veda, su to len logicke obvody so vsetkymi svojimi plusmi a minusmi. A zaroven ani neverim, ze sw interne beziaci v miniserveri je nieco nejak ukrutne zlozite a sofistikovane - a to to nechcem zlahcovat, len narazam na to, ze pokial miniserver stoji 10k a cena samotneho hardware (aj s vyvojom) bude tak 4-5, je tam dost priestoru na zaplatenie tych programatorov ...
Edit:
Narazil som na tento vzorovy vypocet KNX a skoro som odpadol. Co k*rva je "Řadový napájecí zdroj 30 V, 640 mA" za 10 tisic ?! Alebo "Sběrnicová spojka pod omítku" za 2k2?
Zlaty loxone ... 🙂
Zdravím
jak jsem psal, neřeším to ani tak abych ušetřil, ale abych měl funkční a kompatibilní system pokud možno po co nejdelší dobu. Samozřejmě KNX rele co jsem posílal nejsou o ceně, ale o nějakém standardu v připojení což KNX je, tak byla navržena. Chci aby kdokoliv kdo tomu rozumí mohl do mé sítě zasahovat a jasně jí definovat. Jeden z důvodu může být třeba prodej domu v budoucnu.
Ohledně stability KNX sítě si myslím že tato technologie je již dostatečně prověřena dobou a počtem instalací.
Použití KNX a Loxone je docela zajímavé, dají se použít vlastnosti decentralizované funkčnosti KNX a zároveň inteligentní logiky a konfigurace Loxone.
Z praxe:
spolupracuji s firmou, která provádí elektroinstalační práce a to hlavně větších staveb jako např. Tesco a pod. Loxone by nikdy nenasadili, protože je to pro ně hračka, systém praxí neověřený. Pokud nastane potřeba nasazení PLC, vždy je to KNX. My tady na fóru jsme všichni tak nějak nadšení z toho že si něco můžeme upravit atd. Toto ale firma nikdy dělat nebude.
U nás doma mám vše "důležité" na Loxone. Kraviny mám na zařízeních třetích stran. Je fakt, že v běžném životě člověk nebude mít čas se k něčemu vracet, natož tak upravovat kód.
Ahoj,
já bych se zeptal z jiného soudku - lze a funguje připojit k Loxone třeba
jako levnější a víceúčelová alternativa k Loxone Touch na tree technologii?
Napájení 24V a dvoudrátová sběrnice.
Zkoušel to někdo integrovat? Honza
Zdravím,
dosud sem nepropojoval, ale budu řešit nějak podobně. Pokusím se tedy odpovědět v rámci svých možností, případně mne někdo doopravte.
Veškeré KNX prvky je potřeba naprogramovat, nefungují většinou jen tak od sebe. Pro programování je potřeba použít program ETS, který je placený.
Potřebujete tedy KNX napájecí zdroj, není jen tak obyčejný 24 voltový, ale přímo pro KNX jinak to nefunguje.
KNX prvky, tlačítká, relá atd...
něco pro naprogramování IP gateway, nebo USB gateway nebo Loxone což je IP gateway.
Ohledně inteligentních tlačítek například co mají display atd. programují se a nastavují taktéž přes ETS, vetšinou pro tyto prvky dodává výrobce plugin do ETS, který umožňuje tento prvek naprogramovat. Komunikace i takto složitého prvku pak probíhá úplně stejně adresovatelně jak k nějakému primitivnímu tlačítku KNX, tudíž ano dají se připojit k loxone.
výhoda sítě KNX je ta, že funguje i bez Loxone tudíž například když odpojíte loxone tak se vám nebudou automaticky stahovat žaluzie dle denní doby, ale pořád je můžete tlačítkově ovládat, když vám doslouží reley modul třeba od MTB tak koupíte od někoho jiného, vše je kompatibilní, funkční pravděpodobně i za xx let, což o loxone prvcích není úplně jisté.
Honza
Co vím, tak pro menší projekty existuje nějaká bezplatná verze ETS.
Osobně bych se KNX technologie taky nebál - zvlášť koncové prvky lze najít hodně pěkné, jedná se ale už o dražší kousky...
Existuje demo verze, ale jen do 5 zařízení v KNX síti a mám pocit, že má nějaké omezení v načítáni pluginů pro další zařízení, dále pak Lite do 20 zařízení (200€) a plná verze(1000€).
Každopádně KNX se používá už hodně dlouho a je to defakto standart pro "inteligentní" domy.
Ohledně ceny bych řekl, že se to bude pohybovat na hodně podobné úrovni jako pokud použijete originální komponenty od loxone. Například při použití více relé modulu se v součtu dostanete na určitě menší cenu než loxone.
Já osobně jsem se tež o knx komponenty zajímal sw se dá sehnat od abb ibus tool asi je to tedy na par komponent. Ale pokud se koupí na ebay tak to výjde levněji než loxone. Samozřejmě má to své nevýhody drahý zdroj, programovací kabel a sw.
Největší položka si myslím je ten knx zdroj. Osobně jsem měl vyhlídle více dotykové tlačítka od MDT či 8dotykáč. Ale pokud by tedy Loxone funguje jako IP gataway odpadá koupě programovacího kabelu, tak že mi to opět vstupuje do hry i když jsem si již u Dády objednal 2 tlačítka touchtree + tree extension. A ted jsem našel i docela "levný zdroje" 160mA a 320mA od MDT. Jen netuším kolik prvku by se dalo na ten 160mA či 320mA zdroj pověsit??
Nevíte někdo co je na tom KNX zdroji tak speciálního?