Forum
Ahoj,
prosím o udání směru, radu, nebo něco podobného. Během jara začnu stavět RD a neustále laboruju s elektroinstalací. Vím, že chci mít možnost měřit, ovládat a automatizovat, jen nevím jak začít.
Rád bych měl možnost centralizovat prakticky cokoliv do jednoho místa s možností ovládacího dahboardu. Na začátek chci určitě
- ovládat předokenní žaluzie
- osvětlení
- detekci pohybu kvůli "nočnímu čůrání"
- regulaci podlahovky, ač půlka topenářů říká reguluj, půlka říká nereguluj (jak to řešíte vy? Třeba koupelny bych rád teplejší)
- vjezdová brána
- interkom ke vstupní brance
Řeším EZS a EPS, nevím, jestli taky využít loxone, nebo jít úplně mimo. Do budoucna chci mít prostor da další věci, jako je závlaha, bazén a tak dál, znáte to 🙂
Už jsem několikrát tam a zpátky přehodnotil loxone, vs. ubastlení HA, ale jsem čím dál víc nakloněný k loxone.
Pro kontext, nejsem technopako, živí mě mimo jiné Azure, v bytě mi běží HA, na proxmox mám plno vm, lxc, mám vpn multi-site s rodinou a poskytuju jim dashboardy se seldováním počasí na chalupách a tak 🙂
Mám na loxone i nabídku, ale nevím, jestli po vaší zkušenosti dává smysl jít all-in s origo komponenty, nebo zda vzít jen něco a zbytek si postupně dodělávat pomocí 3rd party výrobců a integrací. Jde mi o spolehlivost, nechci, ať je rodina na mě závislá v užívání domu, který je šikanuje jen pro to, že se sekla nějaká služba 🙂
Snad ten příspěvek dává smysl, díky moc 🙂
Mel jsem skoro vsechno od Loxone a par veci v ramci setreni od jinych vyrobcu.
Postupne i to malo neLoxone nahrazuji Loxone komponenty.
Zivot v dome je pak jednodussi 🙂 I kdyz me teda nekdy pekne serou s tim jak jim vse dlouho trva.
Můj přístup je takový, že vše co je kritické, tak musí být Loxone nebo samostatně funkční zařízení a pak si můžu doplňovat vychytávky, jejichž nefunkčnost významně neovlivní život v domě. Píšeš o nezávislosti rodině a to je přesně ono. Loxone dá dohromady i někdo cizí, bastlení musí mít dokumentaci a stejně se jen málokdo bude ochotný do toho hrabat. Obvykle časem i sám autor má s tím problém 🙂
To mi teda asi potvrzujete, že nemá cenu vymýšlet blbosti. Asi se tedy shodneme, že ač nás to všechny tady baví, nemá cenu si vrtat koleno, nechat si místo v rozvaděči, resp. racku a základ nechat od výrobce.
Co kabeláže, má ze zkušenosti cenu přehánět to s UTP i na místa, kde bych nikdy neřekl, že se můžou hodit?
Dík
Ano bavi nas to.
Bohuzel nase drahe polovicky nejake experimenty nebavi a tak pokud clovek nechce aby utekla k mamince, tak se snazi si nekomplikovat zivot, nejakymi spory, ze neco nefunguje.
Ono totiz kdyz si na to ta polovicka zvykne, tak to jiz trvale vyzaduje.
Ja to s kabely prehanel (pri 17km jsem to prestal pocitat) a stejne mi svine na nekterych mistech chybi. Ale zatim jsem si vzdy poradil.
Vše Loxone, stejně časem dojdete k podobnému závěru.
A brutálně, ale opravdu brutálně, bych si zapřeháněl s centrálním rozvaděčem. Nikoho, kdo vám bude říkat, že jste se zbláznil, v žádném případě neposlouchejte. Nechte si ho udělat takhle:
- jako vysokou a hlavně hlubokou skříň
- přístupnou nejenom zpředu ale i z obou boků a se sundavacími bočnicemi i dveřmi
- tak aby DIN lišty s Loxone moduly, jističe, relé a svorkovnice byly alespoň 30 cm od zadního panelu a dalo se všude zazadu sáhnout
- DIN lišty s velkými rozestupy, aby se pohodlně vše zapojovalo a svorky Loxone netlačily do žáber žlabů
- všechen silnoproud a hlavně slaboproud vyvázán na LSA nebo Krone nebo PVA nebo jiné systémové svorkovnice, ze kterých teprve propojovat na moduly Loxone
- vše v ohebných barevně sladěných licnách, pěkně zadutinkované a hlavně popsané
Moje slova.
Ja zacal s 2 rozvadeci 200x120cm a jednim Rackem 200cm a bylo to malo. Musel jsem pak pridavat dalsi rozvadece.
Vse mam prokabelovane do rozvadece vcetne tree od kazde tree komponenty, abych jednou az me Loxone nasere, dal neco jineho.
Doufam, ze me Loxone jeste 15 let nenasere.
Na jaře mě čeká stavba taky (Stavba povolena 7.11. tak už se mi do toho na zimu nechce).
Dlouho sem uvažoval nad tím jak na to půjdu, původně sem chtěl jít cestou KNX (mám VO slevy a docela to cenově vychází hezky) + do toho časem napojit Loxone kvuli nějakým pokročilejším automatizacím apod.
Postupem času sem přešel do fáze že se mi to nechce kombinovat, člověk pak bude akorát řešit co se kde zase spolu nebaví jen aby ušetřil pár korun. Nakonec na tom stráví násobně víc času a prostě čas = peníze.
Takže sem se rozhodl že půjdu cestou vše od Loxone popř. přes DI apod (třeba tree hlavice mi nedává smysl..). Jen musím sehnat nějakého Lox partnera co mi protočí v rámci zvýšení obratu komponenty se slevou.
Co spíš ještě nevím tak je velikost rozvaděče, a co vše dělat do začátku a co časem. Všeobecně se tlačím do toho ze začátku řešit hlavně osvětlení, ovládání, stínění a topení. Takže spíše nějaké dimmery, Touch Pure, a rele výstupy. Udělat si přípravy na to, aby se systém dal rozšířit dál jako třeba zahrada, garáž, pergola. Udělat přípravu na audio. Ale pak už mě moc nenapadá co dál se dá vymýšlet 😀 Říkám, si teda co v těch rozvaděčích vlastně máte že to zabírá tolik místa. Rozvody udělám na sběrnici která bude třeba 1 na pokoj aby se případně dalo trochu vymýšlet, nejsem fanda toho každý vypínač tahat jeden kabel do rozvaděče.
Jinak pokud máte tip na nějaký rozumný rozvaděč tak směle sem s ním 🙂
Na jaře mě čeká stavba taky (Stavba povolena 7.11. tak už se mi do toho na zimu nechce).
Dlouho sem uvažoval nad tím jak na to půjdu, původně sem chtěl jít cestou KNX (mám VO slevy a docela to cenově vychází hezky) + do toho časem napojit Loxone kvuli nějakým pokročilejším automatizacím apod.
Postupem času sem přešel do fáze že se mi to nechce kombinovat, člověk pak bude akorát řešit co se kde zase spolu nebaví jen aby ušetřil pár korun. Nakonec na tom stráví násobně víc času a prostě čas = peníze.
Takže sem se rozhodl že půjdu cestou vše od Loxone popř. přes DI apod (třeba tree hlavice mi nedává smysl..). Jen musím sehnat nějakého Lox partnera co mi protočí v rámci zvýšení obratu komponenty se slevou.
Co spíš ještě nevím tak je velikost rozvaděče, a co vše dělat do začátku a co časem. Všeobecně se tlačím do toho ze začátku řešit hlavně osvětlení, ovládání, stínění a topení. Takže spíše nějaké dimmery, Touch Pure, a rele výstupy. Udělat si přípravy na to, aby se systém dal rozšířit dál jako třeba zahrada, garáž, pergola. Udělat přípravu na audio. Ale pak už mě moc nenapadá co dál se dá vymýšlet 😀 Říkám, si teda co v těch rozvaděčích vlastně máte že to zabírá tolik místa. Rozvody udělám na sběrnici která bude třeba 1 na pokoj aby se případně dalo trochu vymýšlet, nejsem fanda toho každý vypínač tahat jeden kabel do rozvaděče.
Jinak pokud máte tip na nějaký rozumný rozvaděč tak směle sem s ním 🙂
Rozvadec 2mx1m mi sotva staci na dvoupatrovy barak takze alespon 2 nebo idealne tri. A samo alespon 2x rack.
Vse dulezite mam loxone ale treba rolety kabelem do rozvadece zadny loxone aktory proste abych az mne to nasere mohl okamzite zmenit dodavatele rizeni. Treba na lampicku mam tasmota zasuvky ale svetla v baraku loxone proste to co musi fungovat musi byt loxone.
Jen musím sehnat nějakého Lox partnera co mi protočí v rámci zvýšení obratu komponenty se slevou.
Tenhle lehce povýšený tón (doufám, že jste to tak úplně nemyslel), že jako Loxone partner vám má být vděčný za zvýšení obratu a jenom poskytnout slevu, bych zkusil opustit. Chápu, že nechcete vyhazovat peníze oknem, koneckonců to nikdo z nás. Ale podle toho co píšete by Vám prospěla spolupráce s Lox partnerem, alespoň aby Vám vše vysvětlil a pomohl správně vymyslet kýženou konfiguraci. Chce to trochu pokoru, oceníte to později, uvidíte. Nemyslím to zle. To se týká i lidí, kteří jsou jinak technicky zdatní a ledacos jiného zbastlili, případně naprgali.
Říkám, si teda co v těch rozvaděčích vlastně máte že to zabírá tolik místa. Rozvody udělám na sběrnici která bude třeba 1 na pokoj aby se případně dalo trochu vymýšlet, nejsem fanda toho každý vypínač tahat jeden kabel do rozvaděče.
Věci v rozvaděči nejsou organizovány "po pokojích" ale podle funkcionality a typu zařízení. Přece nebudete tahat silnoproud, jištění, různé druhy slaboproudu, různé sběrnice na osm různých míst podle osmi místností. Shlukne se to tak, aby všechny stejné věci končily na jedněch společných místech. A celkově se to musí vymyslet tak, aby byly správné Lox věci blízko u terminací odpovídajících kabelů a nemusel jste to pak honit po celém rozvaděči.
Jinak pokud máte tip na nějaký rozumný rozvaděč tak směle sem s ním
Pokud jde o rodinný dům a navíc chcete Lox funkcionalitu dělat nějak postupně (chápu-li váš post dobře), pak určitě nejméně skříň 2x1m tak, aby vyvedené kabely z podlahy, stěny a stropu vedly po zádech a napojovaly se do přední stěny s alespoň 30 cm odstupem, ať se tam dá sahat. Viz můj příspěvek výše.
Určo to nebylo myšleno povýšeně, pokud to tak vyznělo tak se omlouvám.
Pokud by se objevil někdo s kým by se dal celý projekt za rozumnou cenu pro/vymyslet a v podstatě za rozumný peníz by byl ochotný dělat "coaching" tak by to pro mě byla ideální věc, otázka jestli někdo takový existuje 🙂 Já všeobecně u všech těchto věcí skončil jako samouk
Věci v rozvaděči nejsou organizovány "po pokojích" ale podle funkcionality a typu zařízení. Přece nebudete tahat silnoproud, jištění, různé druhy slaboproudu, různé sběrnice na osm různých míst podle osmi místností. Shlukne se to tak, aby všechny stejné věci končily na jedněch společných místech. A celkově se to musí vymyslet tak, aby byly správné Lox věci blízko u terminací odpovídajících kabelů a nemusel jste to pak honit po celém rozvaděči.
To samozřejmě chápu, spíše sem se blbě vyjádřil, myšlenkově to bylo spíše takové že moc nechápu že všichni končíte u takových obřích rozvaděčů když se spousta věcí řeší sběrnicí (nebudem teď motat slabo vs silno proud). A jestli tu sběrnici udělám podle prvku, místnosti a nebo jinak už je relativně "na místo v rozvaděči jedno". Hodně mi příjde že dost lidí si řekne, že to natahá do hvězdy co kdyby si během životnosti domu chtěl té sběrnice zbavit. To pak chápu že ten rozvaděč potřebuje 500 modulů a nepříjde mi to uplně jako správná cesta. Proč pak řešit PLC, to už rovnou můžu jít směrem analogu a bude to nesmrtelné.
Pokud jde o rodinný dům a navíc chcete Lox funkcionalitu dělat nějak postupně (chápu-li váš post dobře), pak určitě nejméně skříň 2x1m tak, aby vyvedené kabely z podlahy, stěny a stropu vedly po zádech a napojovaly se do přední stěny s alespoň 30 cm odstupem, ať se tam dá sahat. Viz můj příspěvek výše.
No ideálně bych chtěl udělat barák komplet a přípravu na věci kolem (exterier + garáž). Nechci řešit to že člověk udělá v podstatě jen tlačítka a k tomu světla a pak dalších 5 let ladí co kde přidá.
S tím rozvaděčem sem to myslel spíše tip na konkrétní kus, já ve většině instalací řešil jen menší projekty (do 200 modulů) a tam sem spíš používal co už bylo na místě.
Já to vidím u lidi co maji Inels nebo Foxtrot jak se jejich sbernici uzamkli a nejde jim se dostat z toho ven.
Jsou to instalace 2008-2015 a dnes uz by chteli Loxone, protoze je to nekde jinde. Bohuzel je to narocne jak na predelani tak i financne.
Jednou takto bude Loxone outsider a bude tu neco lepsiho. Všichni co maji vse pres Tree budou trpet. Ti co maji kabely do hvezdy budou happy.
Ja mam minimum veci Tree, ale vsechny tree komponenty maji kbely do rozvadece v TM.
rozvadec 2x1m nemusi stacit. Zalezi jake blbosti budete resit. Jestli svetla s peti barvami a chtit kazdou ovladat ve 100% pripadu po celem dome, nebo jestli budete chtit mit kazdou zasuvku mozno na dalku pres rele vypnout, nebo jestli kazda zasuvka by mela mit wattmetr v rozvadeci, jestli je podlahovka a bude hlavice originalni, nebo obycejna a ovladana z rozvadece, kolik zdroju, jake napeti, jestli i nejaky s 12V, nebo 48V. Pak to muze naskakovat.
Pokud bych znovu stavel, tak bych dbal vic pece rozvodum, ted bych nechaval kabely vyrazne delsi, usnadni a zlevni to nasledne problemy s kazdym kabelem kde chybi 20cm! 😀
Dale dobrou dokumentaci a hlavne popis kabelu!!!!
Pokud to jde, dodelat vse hned v pocatku, pozdejsim snum o funkcnim systemu uz neverim.
Vse do hvezdy
Krone idealne do rozvadece, vyhnout se spojeni rack a rozvadec
Vypinace bych mrknul jak vymyslel Smotek.
Vstupy se resily a resi neustale. Papouch je porad reseni. (i verze 15.2.10.14 v pohode)
Zasel bych na pivo do Brna!
S tím rozvaděčem sem to myslel spíše tip na konkrétní kus, já ve většině instalací řešil jen menší projekty (do 200 modulů) a tam sem spíš používal co už bylo na místě.
V domě mám na silnoproud s Loxone jednu tuto skříň CUBICO od Schracku - V200, Š100, H40. Stála v roce 2018 určitě do 20 tis. Kč. Kabely mi do ní vedou podlahou a stropem. Dveře jsou sundavací, bočnice odendavací, rozestup mezi zadním roštem a DIN lištami na přední stěně je cca 15-18 cm, kam v pohodě strčíš pazneht a cokoliv dodatečně předěláš.
Etherent rack samozřejmě samostatně vedle samostatný - ten mi stačil menší, snad jenom 15U. Ale důležitá je hloubka - 1U NAS od Synology je snad 45 cm hlubokej, ale ještě zezadu potřebuješ 5-10cm prostor na 220V kabeláž s konektory a zepředu potřebuješ dalších 5-10cm na smyčky patch propojek. Aby ti šly pohodlně zavřít dvířka a nemačkalo se to tam.
Jinak souhlas s kolegou Kobra23 - mám většinu věcí pro jistotu do hvězdy. A upřímně, kdyby se Loxone/Tree stalo obsoletním, snad by nová sběrnice jiného výrobce mohla použít UTP kabely, které třeba vedou k Tree zařízením.