Forum
Asi nějaký Transil.
Každopádně první zjisti příčinu proč se tak stalo, jinak po výměně nastane to samé.
@kobra23 nejaky transistor je to urcite, len nikto netusi aky.
EDIT: slovicko transil som doteraz nepoznal 😉 chapem to spravne, ze je to nieco ako Zenerova dioda?
Uz mi to jeden tak urobil pred dvomi rokmi - vymenil som za novy a od vtedy funguje…
Musim povedat, ze som dost sklamany z kvality - zo 16 ks do troch rokov 2 s rovnakou poruchou.
Viz wiki
- při velkém přetížení se nepřeruší, ale naopak zkratuje = ochrání připojené obvody před přepětím (při velmi velkém a dlouhodobém přetížení se však může přechod roztavit a zčásti vypařit, čímž se součástka rozpojí)
Znova říkám, zaměř se na prvek v instalaci, který ti způsobuje velký impulsní proud. Postupně bybti jinak odešly všechny. Začíná to od těch co jsou nejbliže zdroji, nebo jsou slabší než ostatní.
Já taky si nemyslím že u mě to bylo přepětím. Spíše použily šmejd součástku. Ale to nepřiznají. ☹️
Mě se stalo totéž-dle podpory Loxone je to přepětím a je to neopravitelné
“Neopravitelne” - to ma pobavilo najviac….
Bohužel... Já už ho mám sice v koši, ale teoreticky po odstranění té součástky kdyby zbytek byl OK, tak ten aktor funguje dál.
Nebude to spíš kondenzátor? Transil by nejspíš byl černý, tahle barva sedí na kondenzátor...
@vitaddd neobhajuji kvalitu produktu, ale přepětí nevzniká jen při bouřkách. V dnešních elektroinstalacích je to běžný jev, nejvíce přepětí vzniká při spínání spotřebičů v domácnosti. Např. před lednici se doporučuje dát přepěťovku, nikoliv kvůli hlídání lednice, ale kvůli eliminaci spínacích špiček, které pošle do sítě. Součástky v zařízeních postupně degradují, díky takovým špičkám až jednoho dne dojde k fatálnímu zničení. Proto je dnes nutné mít dobře vyřešené přepěťové ochrany, které jsou zároveň správně zkoordinované.
Sem to říkal ?
Nejsem moc kompetentní, ale že to odsral kondenzátor když na vstupu je varistor a dvě pojistky není asi úplně košer.
@cybermole vies aj parametre toho konkretneho?
rozmyslal som, ze by som ho vypajkoval z jedneho funkcneho a zmeral, ak nikto nemate schemu…