Forum

Forum

Motorek na lanko, o...

Notifications
Clear all

Motorek na lanko, ovládaný 0-10v

11 Posts
5 Users
0 Reactions
3,462 Views
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Topic starter  

Ahoj, v rámci příprav na krb jsem si připravil na přívod primárního vzduchu klapku s těsněním, abych nemusel řešit teploty v krbu, pomocí lanka jsem si toto vyvedl do odizolované kapsy v krbu. Teď řeším pomocí jakého motorku tuto klapku zvládnu ovládat a nedaří se mi nic najít. Moje představa by byl motorek 0-10v a ovládat přímo z Loxone.

Klapka vypadá jako: https://www.krbylevne.cz/p/klapka-do-rozvodu-100mm-pozink-hs-flamingo?gclid=Cj0KCQjwjpjkBRDRARIsAKv-0O3rMrq58R28IN4dbeP_AUwyX5x9fvvKrDqArlUWcDzAFA4W4fE2jWAaAit5EALw_wc B" target="true">Link

Díky P.

Richard
(@richard)
Member

a motorek bude navinovat lanko? Kolik zavitu? Bude jen DC on/off, nebo chces i nejakou zpetnou vazbu?

Jaky kroutak by to melo mit?

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Posted by: Hvezdic

Ahoj, v rámci příprav na krb jsem si připravil na přívod primárního vzduchu klapku s těsněním, abych nemusel řešit teploty v krbu, pomocí lanka jsem si toto vyvedl do odizolované kapsy v krbu. Teď řeším pomocí jakého motorku tuto klapku zvládnu ovládat a nedaří se mi nic najít. Moje představa by byl motorek 0-10v a ovládat přímo z Loxone.

Klapka vypadá jako: https://www.krbylevne.cz/p/klapka-do-rozvodu-100mm-pozink-hs-flamingo?gclid=Cj0KCQjwjpjkBRDRARIsAKv-0O3rMrq58R28IN4dbeP_AUwyX5x9fvvKrDqArlUWcDzAFA4W4fE2jWAaAit5EALw_wc B" target="true">Link

Díky P.

Proč jsi nekoupil na Ali hotové řešení s motorem 24V DC a nepřipojil rovnou do Loxone.

Já kupuji tyto a jsou velmi dobře zpracované.

US $15.59 | 150mm stainless steel electric air duct damper valve air motorized valve for 6 inch ventilator pipe valve 220V 24V 12V
https://s.click.aliexpress.com/e/To9hr6p

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Topic starter  

Ahoj,

ten tah je cca 5 cm v přímém směru (je to kovová závitovka, kde se nedá ohnout při tahání). Přemýšlím jak změřím potřebnou sílu tahu. Moje představa byla plynulá regulace. Zpětnou vazbu nepotřebuji - Loxone ví kolik tam pouští a já budu mít zpětnou vazbu poměrně rychle vizuálně 😀 Nechystám se používat k hlubší automatizaci, spíš z lenosti vstávat ke krbu a štělovat vzduch.

P.

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Topic starter  

Nekoupil jsem přímo s motorkem, protože by byl přímo v krbu a na tom místě kudy vede vzduch bych těžko vedl kabeláž. Vymyslel jsem to takto (i když asi blbě).

P.

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Nevím, nevím, ale ta klapka měla být co nejblíže fasádě a ne krbu, protože celá ta trasa ti bude až po tu klapku ochlazovat interiér.

ReplyQuote
Richard
(@richard)
Member

pokud budes ridit DC motor a spolehat ze kdyz ho budes vypinat a zapinat a on bude priblizne v urcite poloze kde budes chtit asi nebude fungovat. Pak jen z jedne do druhe koncove polohy. 

https://goo.gl/images/udTVVt

s tim pracuju - cca 40Ncm kroutak, rychlost asi 6ot/min, pripadne zpetna vazba potenciometrem. Až nejakych 330°mozna. V pripade bez zpetne vazby, tak urcity cas, kdy dojede do koncove polohy. V laboratori tim navijeli janka a zvedali predmety 🙂

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

Lienarni aktuator ti nepomuze? Muze byt na 24V, utahne to desitky kil, zpetna vazba potenciometrem. 

ReplyQuote
Hvezdic
(@hvezdic)
Member
Topic starter  

To je ono 🙂 Lineární aktuátor mě nenapadlo hledat (jako název). Ještě napasovat na těch 0-10v ideálně a je to 🙂

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

Neni elegantnejsi vyuzit PID regulátoru v Loxone? Sice ti to sebere jeden výstup pro spínání napájení a jeden analogový vstup pro zpětnou vazbu z potenciometru, ale zase nemusíš řešit nějakou extra  elektroniku atd. Ale teď pouze teoretizuji, neboť nevím jakými funkcemi blok PID regulátoru oplývá. Aby v tom zase nebyl nějaký zakopaný pes, jako třeba v bloku žaluzií...

ReplyQuote
 Bery
(@bery)
Reputable Member

A klasický pohon klapky se tam nevejde? Belimo dělá pohony na 24V se zpětnou vazbou 0-10V, na malou klapku to stojí asi dvojku.

ReplyQuote
Share: