X
Hydroponie pro každého řízená Loxone

Hydroponie pro každého řízená Loxone

…. tak teda, když ti to v těch trubkách roste dej to příště do celého skleníku ať se s tím nemusím zalévat !

Možná budou pro někoho motivací  slova mojí manželky, když “to” uviděla. Pro mne byla před rokem motivace vyzkoušet, jestli je hydroponie systému NFT tj. pěstování v periodicky tekoucím vodním roztoku vůbec k něčemu a funkční. No a protože jsem měl “nějaký volný” miniserver rozhodl jsem se pro jeho poněkud netradiční využití ovšem s tou podmínkou, že s ním “uřídím celou ptákovinu”. Na internetu najdete sousty článků a ještě více reklam s cílem prodat pěstírnu za “+” 15 tisíc. Základ najdete třeba tadyMůj první pokus stál na trubkách a čerpadle 1.270,- Kč a místo miniserveru můžete klidně použít časovač ke spínání stromečku co se někde každému nudí v šufleti.  Na fóru pak :” Hydroponie s Loxone ? ” .

První informace jak vybudovat hydroponii v jedné větě zní  takto  :

” Vezmi šedou trubku 110 mm, do ní vyvrtej s odstupem 250 mm otvory v jedné řadě průměr 68 mm do nich dej pěstební košíčky, jeden konec zacpi zátkou s otvorem pro 1/4″ trubku na druhý dej spojku 110 mm do ní  vlep přepadovou přepážku s odpadními a odtokovým otvorem, pokračuj zátkou-přechodkou na 40 mm trubku, tu strč do nádrže ve které bude čerpalo a 1/4″ PE trubkou to zaveď na druhý konec, čerpadlo roztoku dej na časovač, nalej vodu s živným roztokem, pH 5,9 nalaď regulátorem, dej tam předpěstované rostlinky a jen se dívej jak to roste.”

Nechci se tady zabývat hydroponií z pohledu “lodyh” toho najdete na netu mraky celkem pěkně ve videu od GARDENIX  ostatní si najdete i jinde jenže … nikdo vám neřekne všechno,  jen kousek pravdy a pak chce prodat řešení.

V první informaci je to co najdete všude  a teď to podstatné v druhé informaci :

” Spád trubky udělej 2-3 mm / 1 m ), nedělej delší sekce trubky v jednom sklonu více jak 4 m, spočítej si objem jedné trubky zaplněné na 85%, vynásob to počtem trubek obsluhovaných jedním čerpadlem (prostě jednu sadu  hydroponie ), vynásob to 2-3x a to je objem tvé nádrže, před odtok do nádrže dej vnitřní přepadovou přepážku, na časovači čerpadla nastav poměr “čerpá / pauza” 2,5 :1.” 

Jednoduché že ? takže asi takto vypadají přepážky :

Nádrž, ve které je vložena ještě přepadová komora, aby čidla pH, TDS a teploty byla v každém stavu cyklu čerpadla  hydroponie zaplněna vypadá takto:

Jen pozor přepad nesmí končit pod hladinou, ale musí volně po zakrytí poklopem padá voda do komory aby se kapalina provzdušnila. Druhý konec pak vypadá takto:

Vřele doporučuji dát tam ty kohouty, abyste mohli regulovat přítok do každé trubky zvlášť, taky je možné dát záložní paralelní čerpadlo z nádrže protože když se jedno zastaví nepřijdete na to hned a lodyhy vám takovou věc neodpustí, manželka prohlásí že “ten krám nefunguje” a máte po p… ( po pátkách samo zřejmě )!

Tak a tady pokud nasadíte stromečkový časovač můžete skončit. Ještě si koupíte pH a TDS měřák, pH regulátor ( kyselina fosforečná 60%) a pěstební roztoky např. URBAN Jungle  no a to je vše.

A nebo ! …. si s tím ještě trochu pohrajete…

Jaké parametry měřím a posílám do MS1  :

  • pH ( 0-10V analog vstup )
  • TDS nasycenost roztoku živinami ( 0-10V analog vstup )
  • teplota roztoku ( 0-10V analog vstup )

Co spínat z MS1:

  • čerpadlo roztoku ( 230 V relé )
  • LED osvětlení  pěstírny ( 230 V relé )
  • cirkulaci vzduchu v pěstírně = větráky mám dva ( 230 V relé )
  • dopouštění vody do nádrže mg. ventil ( 230 V relé )
  • peristaltické čerpadlo dávkování pH regulátoru ( 12 V relé )
  • růstový roztok Jungle A ( 12 V relé )
  • růstový roztok Jungle M ( 12 V relé )
  • růstový roztok Jungle B ( 12 V relé )

Což může vypadat třeba takto :

No a protože v pěstírně – skleníku mám i jiné řízení doporučuji ještě ovládat větrání ( 3 x okna motory ) podle teploty a vlhkosti vzduchu v pěstírně takže:  měřit teplotu vzduchu, vlhkost a intenzitu světla což provozuji přes starší instalaci a ESP32 modul takto:

Dále mám ještě krabičku a tři tlačítka na ruční spouštění cirkulačního čerpadla roztoku,  LED světla a impulzu dopouštění  10l  vody. Na analogových výstupech MS1 dva voltmetry 0-10V co mi ukazují  pH a TDS hodnoty …. je to v podstatě zbytečné, když  už to máte na mobilu v App, ale pro manželku to vyvolává dojem, že se ta p……. dá ovládat ( ptákovina samozřejmě !! ) .

Výsledek v jednotlivých fázích potom :

 

Pokud se týče Loxplánu, tak vůbec nebyla legrace nastavit regulaci pH protože regulátor ( kyselinu fosforečnou 60% )  můžete jen přidávat do roztoku. Princip je, že přepadová nádoba co jsou v ní čidla je předřazena hlavní nádobě, kam se teprve dopouští jednak voda tak regulátor tak i složky Jungle A-M-B. Jinak by to nefungovalo na celý obsah roztoku. Navíc dávku ( čas chodu ) peristaltického čerpadla musíte brzdit čím více se blížíte nastavené kýžené hodnotě . To by mělo být pH 5,9.

Loxplán neodpovídá zdaleka dvou dnům pokusů:

 

Další téma je dávkování jednotlivých složek JUNGLE roztoků a to tak, aby byla v nádrži správná koncentrace ( nastaveno 1200 jednotek ) a také podle toho v jaké fázi se pěstírna ( lodyhy )  nacházejí. To jsou režimy dávkování  RŮST / KVĚT / PLOD. Přepínané ručně v App ale na příští rok chystám kameru ( zatím je jen pro přehled a záznam ) s analýzou obrazu, tím budu vyhodnocovat fázi růstu a následně míchání poměru jednotlivých složek JUNGLE 🙂 . To teprve bude ta správná automatizace !

Zatím to vypadá takto :

V App jsou jednak hodnoty čidel, tak historie pH, TDS, teplot vlhkosti , doplňování vody atd… nějak takto:

Co se všechno dá v té p……. ( ptákovině !!! ) pěstovat  ?

Saláty, okurky, rajčata, papriky … zatím:

Aby se měly lodyhy typu okurky a rajčata po čem plazit vzhůru k LED panelům s růstovými světly mají tam natahány u stropu ocelová lanka a k mim připoutané provázky. Pro papriky pak slouží plůtek s bambusovými tyčkami.

Zbývá dodat že všechny rostliny na fotkách jsou samozřejmě pěstovány v pěstebníku se stejným roztokem JUNGLE ale v koncentracích zcela jiných….

Co dodat  ( ?) … to prostě ” musí bavit” a navíc, když odjedete na dovču stará se vám o lodyhy Loxone … jaké jsou s tím spojeny výhody ?

  • nediskutuje o tom co “by se mělo sadit do skelníku”
  • nevyjadřuje se ke způsobu zalévání rostlin
  • nenadává že se o skleník nestaráte
  • prostě se to toho ne…. !!!!!

Video na YouTube je zde:

Na závěr děkuji všem co to dočetli až k tomuto řádku. Pokud bude zájem dám další článek nejen o HW hydroponie ale taky o tom čeho se vyvarovat při pěstování .

P.S. a výhru ze soutěžní otázky co to je :

vyhrává :  @_petr_  ! paprika je to a připravte se že kořenů je v trubkách opravdu dost a dost …  pokud máš zájem pošlu vzorce a nastavení do Loxplánu regulace pH

(c) Dalibor 2022

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 2 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SiebenCZ
Guest
SiebenCZ
1 year ago

A já si celou dobu říkal kde na to ten L bere čas a prostor! A on je autor někdo jiný.

Klobouk dolů, seš machr.
Já otročím na zahradě a poslouchám: “…je potřeba jít zalít záhony…”

Roman
Guest
Roman
1 year ago

Super vec, s týmto sa plánujem v budúcnosti hrať. Ale ešte viac ma zaujal systém aquaponie, kedy sa o živiny starajú ryby svojím vylučovaním a baktérie rozkladaním týchto výlučkov. Celá regulácia by potom v ideálnom stave znamenala dávkovať krmivo pre ryby.

dalibor
Guest
dalibor
1 year ago
Reply to  Roman

jo aquaponie je další level ale chce to nádrž řádově několik m3 abys v tom pěstoval pstruhy …

Last edited 1 year ago by dalibor
peter.smd
1 year ago

Super článok, ďakujem.

Tomáš Kubes
Guest
Tomáš Kubes
1 year ago

Mě by zajímalo, kolik se toho vypěstuje oproti klasickému skleníků a kolik stojí ty chemie. Tj. kolik stojí chemie na 1Kg zeleniny.

dalibor
Guest
dalibor
1 year ago
Reply to  Tomáš Kubes

no to je otázka až na tento rok nicméně dá se směle předpokládat že jedna sada Jungle vydrží na skoro celé období od dubna do listopadu kdy se to dá ve skleníku provozovat stojí cca 1.600,- Kč

Milan
Guest
Milan
1 year ago

To není skleník ale laboratoř. Jen nevím jestli se zaměřením na IT nebo zahradničení 🙂 vypadá to moc pěkně.
Nad něčím takovým jsem přemýšlel ale ve spojitosti s neobsazeným místem ve fóliáku. Zavěsil bych to nad záhon, který nejede tak do výšky. Jen bohužel v trochu manuálnější podobě.:)

dalibor
Guest
dalibor
1 year ago
Reply to  Milan

dá se to klidně provozovat i venku v loni jsme to měl na východní straně domu u zdi. Případně se dá zastínit síťkou proti přímému slunci, ale v krytých prostorách je proces více pod kontrolou. Jen pozor ve skleníku nebo fóliovníku musíš mít větrák nebo i více, kvůli teplotě a vlhkosti. Taky proděni vzduchu brání vzniku plísní ….

Tomáš Uher
Guest
Tomáš Uher
1 year ago

Jaký čidla používáte pro měření PH a nasycenost roztoku živinami? děkuji

Milan Čížek
Guest
Milan Čížek
1 year ago

Proč zde nikde nejdou po kliku zvětšovat obrázky (poslední MS Edge)?

L
Admin
L
1 year ago
Reply to  Milan Čížek

Záleží na nastavení obrázku jak to autor udělá a zřejmě tam nebylo defaultni nastavení aby to šlo. Mrknu na to pak

L
Admin
L
1 year ago
Reply to  Milan Čížek

tak sem to rovnou fixl

Samo
Guest
Samo
1 year ago

Pekná práca, ale sú tie šedé rúry vhodné na takéto experimenty (zo zdravotného hľadiska)? Predsa len primárne sú to odpadové rúry, tak aby sa z nich nevylučovali nejaké škodlivé sajrajty, ktoré potom skončia v tých rajčinách…

Michal
Guest
Michal
1 year ago

Čím se zde měří pH?

Petr
Guest
Petr
1 year ago

Dobrý den. Bude tady někdo tak hodný a pošlete odkaz na sondu PH chtěl bych něco podobného udělat

Pet3Art
Guest
Pet3Art
9 months ago

Ty ses magor ! Ale dokonalej …

Ivan Prokop
Guest
Ivan Prokop
23 days ago

Ahoj, vím už je více jak rok od posledního příspěvku. Ale super. Konečně někdo to popsal “srozumitelně”. V jaké fázi je dnes řízení a vůbec celek? Jinak super práce. Měl bych zájem o konzultaci případně na čumendu.
Díky
Ivan

17
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x