X
Jarní rozjezd

Jarní rozjezd

Venku začíná být zase konečně pěkně a tak bylo na čase začít zase připravovat okolí domu na další sezónu. Bohužel jsem toho přes zimu na domě moc nestihl, ale snad bude trochu volněji aspoň v dalších měsících a doděláme už do finále okolí domu. Stále nám zbývá doladit plot, nejspíš budeme dělat zvedlé záhony, zlikvidovat zbývající hromadu hlíny, udělat branku a pár dalších radostí.

Začít je ale potřeba s menšímy věcmi a tak jsem trochu prořezal a zpacifikoval brest.

Jsou tomu 3 roky, co jsme ho zasadili. Od té doby ho dobře živíme (potřebuje dost vody) a hodně stříháme. Díky tomu pěkně zasílil a hlavně zhoustl.

Momentálně má cca 1.8 metru a kdyby se nechal, rostl by dále. Já ho momentálně udržuji na téhle výšce, která nám zajištuje na jedné straně soukromí ze strany sousedů, ale zároveň se přes něj stále vidíme, když se chceme pozdravit (a hlavně se přes něj nevidí naše dvě feny, které jinak mají tendenci si u plotu vyjasňovat, komu to tu patří :)) ).

Až budu řešit jednou další dům, brest bude to první co kolem celého pozemku vysázím. Roste rychle, a většinu roku dělá neprodyšnou stěnu. Jen v zimě je bohužel holý a průsvitný.

Druhý dnešní úkol zněl jasně, razantně prořezat planou třešeň, která po loňském zásahu pořád zacláněla záhonům vedle ní.

Inu, nedalo se nic dělat a když loni nestačil jen “důraznější” řez, bylo potřeba letos udělat “radikální” řez :).

Tak jsem oprášil motorovku, vyměnil benzím, doplnil olej a pustil se do toho :).

A tady je výsledek radikálního řezu :). Loni jsem to nechtěl dělat až takto moc, ale když se podívám, jak moc za rok zase obrostla, tak věřím, že i letos se tenhle pahýl celý zazelená. Jen už nebude tak vysoký (snad) aby měly záhony dost světla.

No a pokud by ani to nestačilo, příští rok ji říznu metr na zemí a udělám z ní stolek :))). Kdyžtak bychom vysadili stromek někde jinde. Tahle je stejně planá a nic z ní není. Jen je mi líto jí dát pryč úplně, když je tu s námi od začátku a přežila jako malý výhonek i celou stavbu :).

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
5 1 vote
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jenda_T
Guest
Jenda_T
3 years ago

blbá otázky, ty rozumíš temu jak se řežou a kdy stromky? A nemyslím tím kácej. 😀 Musím tu moju meruňku nějak poladit.

Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  Jenda_T

Meruňky se řežou po sběru.

Jenda_T
Guest
Jenda_T
3 years ago
Reply to  Kobra23

no co já našel, tak právě z jara je to vhodné, mám ten strom starý a přerostlý, dost proschlý, takže je potřeba právě před úrodou aby ty plody co tam budou neseschly, protože nebudou dostatečně vyživované. Asi letos prořežu jen suché větve a další sezónu to vemu radikálněji, barák stojí, tak už se mohu rozhlédnout i trochu kolem.

Kobra23
Guest
Kobra23
3 years ago
Reply to  Jenda_T

Jestli jsi hledal na internetu, tak tím bych se moc neřídil. Tak se objevují takové 3,14čovimy, že mi to rozum nebere. A nejen v řezání stromků. Prostě peckoviny se řežou velmi málo a jen krátce poté, co sklidíš úrodu.

Jenda_T
Guest
Jenda_T
3 years ago
Reply to  Kobra23

okej, díky, budu to teda ještě dál koumat.

radek
Guest
radek
3 years ago
Reply to  Jenda_T

Meruňku klidně prořež teď. Ne teda zrovna dneska když mrzne ale v březnu (předtím než začne pořádně pučit). Co teď nemáš řezat jsou broskve a švestky.

Keany
3 years ago

Ten brest závidím, já ho dával loni na jaře a vyrostl tak o 5cm. Doufám, že letos se už pohne. Snad jen trvalo než pořádně v jílu zakoření. Potřebuju, aby odclonil oči sousedky (výška tak 3metry), která se nestydí se přiznat že nám kouká z obýváku do zahrady, že se jí naše zahrada líbí 😀

Last edited 3 years ago by Keany
Keany
3 years ago
Reply to  L

vody měl určitě spoustu, mám i zamulčováno a když jsem zkoušel v těch největších vedrech sahat na hlínu tak mokrá byla dost. Normálně mu zežloutly až jakoby zčervenaly listy a prostě se víceméně nehnul. Pokud letos nic neudělá, tak budu muset textilku vyndat, odhrabat kůru, vytrhat brest, vzít kultivátor, písek a projet to a pak znovu zasázet. A to jsem koupil i krystalon GOLD abych to popohnal :/

Milan
Guest
Milan
3 years ago

Ty se toho nebojíš 🙂 Já jsem se pustil do stavění foliáku z karisítí 🙂 Nechystáte foliák? Ve finále to asi nebude o tolik levnější než kdybych ho koupil ale neměl bych s toho takovou radost. Ale předpokládám, že všichni kdo toto čtou toto chápou. 🙂

vacko
3 years ago

K té třešni, řeším něco podobného, na podzim zasazená ale nyní je ve tvaru vřeteno/zákrsek (kosterní větve začínají v 50cm) ale chtěl bych v dospělosti polokmen. Zůstanou na vždy tak nízko, nevytáhnou se s kmenem nahoru jak bude strom růst ? Pokud ne tak všechny kosterní větvičky ustřihnout a udělat novou korunku výše ?

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x