X
Ergonomie práce na počítači…

Ergonomie práce na počítači…

…takhle nějak se jmenovalo kolokvium, které jsme kdysi absolvovali na vejšce. Na předmět jsme nechodili, na zkoušku jsme se neučili a kolokvium uzavřeli tím, že jsme ho nějak okecali. Stále si vzpomínám, jak z nás vyučující byl úplně zničený a už fakt nevěděl, na co se nás zeptat, abychom aspoň něco věděli a nemusel nás vyrazit a zkoušet znova. Tak se nás zeptal, jestli víme, jak ulevit karpálním tunelům. Tenkrát jsme téměř dvouhlas s kolegou řekli, že “takto protřepeme ruce” a blbě se u toho smáli. Vyučujícímu to naštěstí stačilo (nebo ho to dorazilo) a my tenkrát kolokvium dostali.

Tenkrát to byla děsná legrace. Tou dobou jsme už měli za sebou stovky a tisíce programátorských hodin a my měli pocit, že se nás nějaké karpální tunely naprosto netýkají. Víme, co děláme, už jsme se u počítače něco naseděli a žádné příznaky, tak proč to řešit. A bylo to tak ještě hromadu let po téhle zkoušce.

Jenže jednou to člověka stejně dožene. Zřejmě to má i něco společného s tím, že se pomalu ale jistě blížíme do věku, který jsme v pubertě považovali za důchodový a pro nás nepředstavitelný. Jenže, čas běží, roky letí a člověk do toho věku prostě dojede. Důchod to rozhodně není, ale regenerace už nefunguje tak, jak v 18ti (a to včetně odbourávání alkoholu :)) ).

A tak to dohnalo i mě. Zřejmě i díky Covidu, kdy jsme všichni zavření ještě o dost víc, než jaký je běžný průměr ajťáka, ve své temné noře.  A tak začly karpály na obou rukách trápit i mne. Což se projevuje bolestí při pohybu zápěstí, přehnanou citlivost celé ruky, když ji mám položenou jen na stole, a vlastně celkovou neschopností dělat na počítači něco delší dobu.

A protože bez programování se žít nedá, aspoň pro mě, bylo potřeba to nějak vyřešit :). Krom fixačních ortéz, které mi dost pomáhají, jsem začal řešit zase trochu víc i ergonomii práce. Klávesnici používám ergonomickou už dlouhou dobu (od Microsoftu Ergonomic 4000) a tak jsem se rozhodl k přidat i vertikální myš, která by měla (a opravdu to tak je) hodně ulevit ruce díky tomu, že zápěstí není neustále vytočený v nepřirozené poloze.

Ze začátku se mi nechtělo rovnou platit drahý Logitech za 2999 Kč, a tak jsem zkusil nejprve hledat jinde. No, měl jsem ji vzít rovnou, ušetřil bych si hromadu času a vzteku. Hledal jsem myš s více tlačítky, jelikož jsem potřeboval nahradit stávající Logitech G602, která má tlačítek 10 a které při práci hodně využívám. A tak jsem jako první vyzkoušel myš značky Trust. Tuhle značku jsem nikdy moc nemusel, ale vizuálně vypadala myš dobře, má i více tlačítek a celkově působila profesionálně.

Blbý nápad. Bohužel, co Vás fakt při pořizování nenapadne je, že všech 7 tlačítek jde naprogramovat jen pomocí vnitřního myšího menu a jdou na tlačítka nastavit jen funkce jako je kalkulačka, ztlumení zvuku a další naprosto zbytečné funkce. Na mapování vlastních klávesových zkratek, maker a jiných pokročilých věcí zapomeňte. Takže značka Trust opět nezklamala a jen jsme se ujistil, že od nich fakt výrobky nechci. A tak šla myš hodně rychle z domu.

Další pokus byla myš z Aliexpresu. Měla přijít přes Fast shipping, ale trvalo jí to. Navíc po několika dnech čekání ve mne začala hlodat nejistota, že to stejně bude stát za prd a spolu se sílícími bolestmi, kdy jsem myš byl schopný držet jen pár minut, jsem se nakonec rozhodl testovat dál. Než ale přejdu k další myši, ještě pár slov o této čínské. Ta nakonec dorazila později, ale nyní ji využívá I. a chválí si jí. Pro mou ruku by byla malá, ale jinak má super provedení, pěkné pogumování i dobré ovládání. Za $8 super nákup, pokud si chcete vertikální myš za pár korun vyzkoušet.

A tím se dostáváme k vítězi mého testu. Když jsem prošel všechny další ergo myši, chtě nechtě jsem vždy skončil u Logitechu MX Vertical. Nemá sice tolik tlačítek, ale dle recenzí vypadala super. Rozhodl jsem se ji tedy zkusit. Co bylo super, CZC v tu dobu mělo zrovna nějakou Logitech akci, takže místo 2999Kč doporučené ceny jsem ji sehnal za 1999Kč. To už bylo o něco lepší.

Na myš si člověk musí zvyknout, není to ze začátku vůbec jednoduché, ale stojí to za to. Nepočítejte sice s tím, že Vám to ruku zázračně vyléčí, ale rozhodně to problém dále nezhoršuje. Stále většinu dne při práci nosím ortézy, ale společně s touto myší a ještě jedním trikem (ten zas v dalším článku) se mi to postupně lepší a hlavně už zase dokážu pracovat celý den, aniž bych namísto práce myslel na bolest ruky/rukou.

Co je super, tak krom kvalitního HW má myš i kvalitní SW, kde si lze namapovat ke každému tlačítku jakoukoli akci, navíc v závislosti na aktuálně puštěnou aplikaci. Nově jde v jejich ovládacím centru namapovat také gesta, což umožnuje na jedno tlačítko přidat až 4 akce. V praxi to funguje tak, že zmáčknete například horní tlačítko a pohnete myší do jedné ze čtyř stran, čímž aktivujete nastavenou akci/makro/…  Tím vcelku úspěšně suplují chybějící tlačítka, na které jsem byl zvyklý z G602.

Abych ale jen nechválil, pozoruji na myši momentálně dva “problémy”. Tím prvním je, že když člověk neustále přendává ruku z myši na klávesnici, tak si občas myš převrhne. Myš je o dost vyšší než klasická myš, takže o ni občas zavadíte. Na to jsem si zatím ani po měsíci zatím nezvykl. Druhý nešvar je pak umístění “forward” tlačítka na boku, tyto tlačítka mohly být trošku jinak, aby se na obě dalo lépe dosáhnout. A k tomu pak třetí spíše povzdechnutí, že mohlo být alespoň ještě jedno tlačítko na boku, což by umožnilo ještě větší uzpůsobení myši. Negativa jsou ale opravdu jen prkotiny a je víc než pravděpodobné, že někomu jinému budou pozice tlačítek sedět víc a tlačítko navíc by ani neocenil.

Pokud Vás trápí bolest v zápěstí, nebo máte jiné průvodní jevy karpálního tunelu, určitě mohu vertikální myš doporučit. K tomu to chce určitě i ergonomickou klávesnici, abyste neměli zápěstí zalomená. Krom těchto dvou věcí mám pak v rukávu ještě jedno eso, které si ale nechám do příštího článku. Jedná se o vylepšení, jak si usnadnit krkolomné klávesové zkratky. V mém případě jde primárně o Visual Studio (programovaní), kdy téměř na vše využívám zkratky namísto myši kvůli vyšší efektivitě.  Jenže, když člověk celé den láme ruku do všech CTRL+SHIFT+F8 pozic, tak to levá ruka rovněž neocení. A i to jsem vyřešil. O tom příště :).

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

22 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
_Petr_
3 years ago

K nešvarům bych přidal za sebe ještě to, že kolečko nemá dva módy, jako u jiných myší tohoto výrobce, ale jen ten drhnoucí. Nějak jsem to považoval za standard minimálně dražších myší od Logitechu.

_Petr_
3 years ago
Reply to  L

To je tak, že si člověk zvykne na některé funkce a považuje je za samozřejmost. Je s kvalitou Logitechu nějak zápasím. Na můj vkus příliš závad a krátká životnost za tu cenu.

Last edited 3 years ago by L
_Petr_
3 years ago
Reply to  _Petr_

Taky vidíš obrázek jako data? Tak dlouhej komentář jsem už dlouho nedal. Asi něco nefunguje. Smaž to prosím. Obrázek jsem teď dal do přílohy, tak snad projde.

Snímek obrazovky 2021-03-21 115936.png
Karel
Guest
Karel
3 years ago

Díky moc za článek. Já jsem pořád ještě “tradicionalista”, i pokud se myší a klávesnic týče. Na dělenou od MS jsem si nikdy nezvykl. Nakonec jsem skončil u Logitech MX Keys a MX Master (postupně 2S, 3S), která sice není vertikální, ale jsem naprosto spokojen. Mohu také jen doporučit; pokud klávesnice a myši, tak jsem nakonec vždy skončil u těch od Logitechu. Bohužel dražší, ale vyplatí se to.

Martina
Guest
Martina
3 years ago
Reply to  L

Přeji brzké uzdravení, při 2m rukách muselo být utrpení opravdu strašné.

mx.
Guest
mx.
3 years ago

Tyjo, tak to me mrzi, ze te to dohnalo. Ty ortezy nosis cely den? Muzes popsat, jakym zpusobem ti pomahaji? Jak je ta mys tezka? Potrebujes ji nejak casteji zvedat nebo spis jen jezdis? A zkousels ji i na hrani?

Me osobne to lehce potkalo asi 2 roky zpet a pomohlo mi prendat si mys na levou ruku. To ma sice svoje mouchy (naucit se delat levackou, nutnost levoruke mysi a jde pouze o preneseni problemu na druhou ruku), ale jako docasne reseni super. Plus delat vic z klavesnice a nechat mys bokem.

Druhou variantu, kterou chci casem prubnout, je Ergodox / Moonlander a doprostred si dat trackpad od applu misto mysi (pouzivat obe ruce).

PS: Jinak vtipne vzpominky na vejsku. Je to tak – co cloveka nepali / nezajima, to neresi. 😀

Last edited 3 years ago by mxx
Olda
Guest
3 years ago

Co budeš kupovat, až MS Natural 4000 doslouží? Máš zásobu? Koukám, že na Alza se už neprodává.
Jinak Natural 4000 jsem dříve taky měl už jako student na střední (dokonce jsem ušetřil asi 900Kč, protože jsem kupil ENG verzi místo CZ). Sloužila asi 3 roky, tak jsem si koupil ještě jednu do práce, abych neměl doma jinou, než v práci a nemusel si zvykat, protože je dost odlišná, než klasické klávesnice.

Pak jsem měl období “práce na cestě” a bylo nepraktické tahat externí klávesnici a ta na macbooku byla ucházející, navíc Natural 4000 po 4-5 letech dosluhovala. A už se neprodává, tak jsem si pořídil mechanickou Logitech Lightspeed.

Jinak Ergonomii taky dost řeším – židle Hacker od Spinalis, standup desk, velký 4K monitor.

Stingray
3 years ago

Opět trefný článek … díky. Bruteforce řešení je (jak již je v diskusi zmíněno) naučit se myšovat druhou rukou. Cože MS Natural 4000 končí? Díky za upozornění, hned jdu hledat jestli ještě někde je …

Maxik
3 years ago

Já se loni pral s nastavením levoruké myši. V práci se na PC střídáme, doma taky. Win dokáží nastavit pravou/levou myš pro všechny najednou a nerozlišují, proprietární SW nepomohly. Čínská ergonomická za $10 levoruká se tváří, jako by měla přehozený drátky, takže můžu mít obě myšky naráz bez nutnosti měnit nastavení W10. Lehce pogumovaná, sice svítí jako disco, ale příjemná práce. Teda až na to, že většina klávesových zkratek je pravoruce nepoužitelná (Adobe i jiní). Jinak na karpály leckdy pomůže fyzioterapie (páteř, lopatka), ze zkušeností líp, jak mastičky.

msk
Guest
msk
3 years ago

Vertikalnu mys som mal rok, ale podla mna to u mna vsetko vyrazne zhorsila, tak som sa vratil zase k normalnej. Ale so skusenostami suhlas – tazko sa prehadzuje ruka na klavesnicu, casto som tu mys odhodil nechtiac do rohu atd…

Ta ukoncena ms 4000 je co zase kurva za fuckup !!!!? Pouzivam vyhradne tuto klavesnicu uz roky a som s nou spokojny. Blbe u nej je, ze po case vzdy znicim kozenkovu vystelku pod zapastie (rozlepta sa), takze menim klavesnicu zhruba co 2-4 roky. Cize som v prdeli, pretoze do zasoby to kupovat pri tej cene nebudem (ak to este ide zohnat).

M&K
Guest
M&K
3 years ago

Pred par lety jsem po 30. roce take zacal mit problem z pravym karpalem. Dospelo to do faze, kdy jsem lezel vecer v posteli, ruku volne polozenou na dece a presto jsem citil jakysi “tlak” a nepohodli. Vysetreni ukazalo problem, ale pry jeste lecitelny bez operace. Nafasoval jsem stejnou ortezu, jako je v clanku na fotce, jen mi byla urcena na noc. Od te doby ji uz asi 3 roky nasazuji pred kazdym ulehnutim:) Koupil jsem si v tu dobu take vertikalni mys, zvykl si na ni, jenze uz jsem na tom byl asi prilis spatne, takze me bolest asi po 2 mesicich donutila prestat pravou ruku pro mys pouzivat a hodil jsem ji do ruky leve (klasickou samozrejme). Velice me prekvapilo, jak rychle jsem si na to zvyknul (jakoze par dni), nemam ani premapovana tlacitka (dvojklik delam prostrednikem) a tak funguji dodneska. Prava ruka prestala bolet tak po pul roce (delal jsem i takova ta “ohybaci” cviceni zapesti) a nyni se jiz citim na 98%:) Presto mam obavu, aby se to nevratilo, takze pravou ruku i nadale setrim a pokud ji nekdy zase zacnu pouzivat, vytahnu jedine tu skoro nepouzivanou vertikalku.

M&K
Guest
M&K
3 years ago
Reply to  L

Mne to doktor predepsal na noc, abych tu ruku mel celou dobu v dobre pozici a nejak si ji ve spanku nezkroutil. A je fakt, ze predtim jsem se obcas rano vzbudil s bolesti. Po pravde me ani nenapadlo, ze bych ji nosil pres den pri praci s mysi. Ja si proste jeden den rekl, ze takhle uz to nejde dal a te ruce musim dat klid. Proto jsem prehodil mys do leve ruky a od toho dne se to zacalo pomalinku zlepsovat. Nevim, jak to maji ostatni pri problemech s karpalem, ale moji vyhodou bylo, ze jsem citil bolest jen a pouze pri praci s mysi (a zcela v klidu, kdy jsem se na to soustredil). Pri jakekoliv jine cinnosti to bylo bez problemu, takze reseni bylo pomerne jednoduche. Ted jen musim doufat, ze leva ruka vydrzi co nejdele:) Rehabko si napsat urcite nechej, ukazou ti vhodne cviky na ruce + treba i na krk/zada, ktera s tim dle dr pry take mohou souviset.

22
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x