Plotová odysea, část třetí

Plotová odysea, část třetí

Po více než měsíci se opět hlásíme u nás na blogu. Údajně prý neštěstí chodí po třech, tak snad to za poslední měsíc máme dostatečně vyčerpáno a podobně hnusný měsíc zase hodně dlouho nezažijeme. Naštěstí čas, a v druhém případě povinné ručení, je všelék, a tak se u nás postupně vrací věci alespoň částečně do normálu.

A tak jsme se konečně znova pustili i do těch přízemních věcí, jako je právě náš plot. Od posledního článku jsme docela pokročili. Samozřejmě, vše začalo opět natírací akcí. Začínáme mít z natírání už vážně osypky. A to na nás ještě jedna poslední várka stále čeká.

Po natírání přišlo na řadu řezání. A protože jsem potřeboval nařezat i sklon prken kvůli plotovému dílci, který je v šišatém rohu plotu, začal jsem pokosku nahýbat do všech možných poloh. No, cožpak o to, poloh zvládne hodně. Ale pokud ji člověk vykosí do boku, je potřeba vysunout dvojitý přídržný hliníkový profil…..

No, já to původně neudělal (na fotce je již vysunut).  A tak si všimněte drobného nepatrného zářezu v ne úplně tenkém profilu ;-).

Musím říct, že má ta pokoska fakt sílu. Jako trošičku to odpor kladlo, ale tipoval jsem to v tu chvíli spíš na nějaký suk a ne 5 milimetrů tlustý hliník :)). No, budiž tento zářez upomínkou na to, jakou ma ta potvora sílu. Nechtěl bych tam někdy něco nechat.

Každopádně krom této nepříjemné události jde pokoskou vše jako po másle. Krásné ostré a přesné řezy a práce krásně ubíhá. Opět se potvrzuje, že když už něco dělat, tak  kvalitním nářadím.

A toto je nakonec výsledek všech šikmých řezů. Potřeboval jsem uchytit nosné dřevo na úplně jinak umístěný železný profil. Druhá varianta, co mi kdysi řemeslníci (stylem “pak se to vyřeší) navrhovali bylo, že se prý nařízne profil a ohne. Ale to se mi moc jako řešení nezdálo.

Krom této rohove vychytávky jsme pak pokračovali dál s plotovými dílci. Postupně jsme sundavali původní nevyhovující a vyráběli nové vyhovující :). Vlastně ani nevím, jestli jsem tu na blogu zmiňoval akci “předělej hotový plot”. Původní požadavek mé milované I. byl, aby nebylo k nám z ulice vůbec vidět. A tak se nechalo tenkrát před rokem pár polí takto udělat.

Jenže, než stihli řemeslníci přijít pokračovat (pravda, trvalo jim to rok a vlastně už nikdy nedorazili), I. zjistija, že díky neprůhlednému plotu nevídí ven na ulici, když k nám jede pošta, Tesco, nebo pan Rohlík. A tak se otevřela diskuze, že by bylo fajn, kdyby bylo ven vidět. A co bych pro ni neudělal, že? :).

Původní vzhled plotu

Myslím, že pro naši vesnici jsme tu za blázny, co neustále sundavají a vyrábějí plot. Ale to se nedá nic dělat. Každý máme nějakou úchylku :).

Puvodni vzhled plotu

Krom prací na plotě před domem jsme taky dokončili konec plotu za domem. Jelikož máme se sousedy dobrý vztah a nechtěli jsme se plotem úplně izolovat, nechali jsme poslední dvě pole otevřená. A aby si prckové z obou stran nerozbili hravy o ostré úchyty, vyřešili jsme to jednou plaňkou na každé straně.

Těch dýní si zatím tak úplně nevšímejte. O tom chci napsat samostatný článek na téma “bacha kam dáváš kompost” :)))).

Ale zpět k akci Plot. Další část realizace byla brána. Úplně se mi nechtělo vrtat do těch železných profilů milión děr a nějak složitě pak trefovat vruty mezi dřevem a železem, tak sem to vymyslel trochu jinak.

Vyrobil jsem takovéto U profily, které se nasadí na bránu a z druhé strany se k nim namontují plaňky. Díky tomu se nemusí nic navrtávat a zároveň bude brána zezadu vypadat stejně (podobně) jako plot.

Na takto připravené nosné dřeva jsme začli montovat jednotlivé plaňky. Bohužel, jelikož je to dřevo nosné a má skryté vruty z druhé strany, nedalo se už pole připravit na stole, ale byla potřeba montáž na místě.

Montáž jsme udělali tak, že nahoře mezi rámem a plaňkou je mezera přesně na výšku vodováhy, kterou jsme pomocí stahovacích úchytek k plotu přichytli. Díky tomu jsme pak plaňky jen doráželi nahoru. Na mezeru mezi plaňkama jsme použili opět předpřipravené prkno s přesnou šířkou (šířka doladěna opět stříbrnou izolepou 🙂 ).

Postupně jsme tak nasázeli všechny předpřipravené plaňky a takto vypadá výsledek:

Na fotce v pravo jde zároveň vidět, že jsme po roce k nám konečně nahnali zase našeho řemeslníka, který pokračuje ve finalizaci plotu. Už máme orožkované a natažené do lepidla šechny sloupy a většinu zdi. Zbývá ještě udělat druhou zahlazovací vrstvu a můžeme natírat.

Takto vypadá plot zezadu. Nosné železné profily jsou skryté pod dřevem a plot vypadá podobně jako dílce mezi sloupky. Nyní nám zbývá dodělat ještě tři plotové dílce vpravo od brány, dva dílce u boudy (ty jsou spíš vizuální) a nechat udělat branku a rověž na ni dát dřevo. S brankou bude asi zase časová potíž, ale zbytek bychom měli zvládnout relativně snadno.

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Juraj
Guest
Juraj
4 years ago

Ahoj,
ak si mazal ŠPZ z 1. fotky explicítne kôli článku tak si ju prosím zmaž aj z foto č.9
Inak díky za článok.

Vojta
Guest
Vojta
4 years ago

I na té č. 29 všichni vidí jakou pirátskou značku máš 😀
Článek super, úplně z něj srší kolik hodin jsi nad tím musel trávit, palec hore!

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x