X
Jak jsem se stal horníkem

Jak jsem se stal horníkem

Je mi jasné, že si o mně bude spousta lidí myslet, že jsem magor. To je vcelku normální stav. Prostě si nemůžu pomoct.

Už nějaký měsíc bují zlatá (a vlastně i stříbrná, zelená,…) horečka ve světě kryptoměn. Nejdřív mě to nechávalo klidným, pak jsem si o tom sem tam něco přečetl a pak začal přemýšlet, jak z toho pro sebe taky něco vyrazit :).

Rovnou zkraje říkám, že spekulace na měně mi zatím moc nešly. Naopak, umím bravurně ovládat měnu ve svůj neprospěch. Kdysi dávno jsem měl něco málo přes 4 bitcoiny. Zaplatili nám s nima zahraniční zákazníci. A já je nechal na účtu a zaspekuloval si. Spekuloval jsem tak dlouhou, až se jejich hodnota zmenšila o 50% a já se rozhodl je raději prodat za pár dolarů, dokud z toho aspoň něco je. Rok nebo dva nato se jejich hodnota zvedla o více než 10.000%.

Takhle dobře to já umím. Takže pokud někdo nevíte, komu vděčíte za růst e-coinů, jsem to já, protože jsem všechny své prodal :). No, takže je jasné, že přes spekulaci měny ke svému bohatství nepřijdu.

Ale člověk se nemá vzdávat a tak jsem pročítal a vymýšlel dál. Asi jako každý, kdo se tím trochu zabýval, začal jsem zvažovat hornictví v oboru Bitcoin. Ale, tam je to dost beznadějné. Pomocí počítače se těžba už dávno nevyplácí, takže jsou na to potřeba speciální minery. Krabice, které jsou určeny jen na bitcoin a nic jiného (takzvané ASIC minery).

Problém je, že jedna krabice normálně stoji 1200USD, ale v době zlaté horečky jsou všechny beznadějně vyprodané a nabízené tak maximálně spekulantama za 100.000kč a víc. Navíc člověk ani neví, co vlastně koupí. Takže tudy to taky nepůjde.

Naštěstí, krom zlata (tedy Bitcoinu), lze těžit i stříbro a zruba dalších nejméně 20 drahých kryptokovů. Výhoda je, že některé z nich jdou naopak těžit jen pomocí počítače a pomocí chytrých krabic (ASIC minerů) nepůjdou těžit nikdy.

Tak to by bylo. Měl jsem vymyšlený plán a teď nastudovat, co všechno to vlastně obnáší. Už nevím, jestli to bylo ještě před Vánocema, nebo až po štědrém dnu, ale začetl jsem se. Ráno jsem začal a v noci končil. Několik dnů. A pročítal a hledal a vymýšlel.

Je potřeba vybrat měnu, zjistit které karty ji dokážou jak efektivně těžit, kolik u toho karta žere elektřiny. První volba padla na měnu Ethereum, k tomu karty od AMD RX580. Pro začátek jsem se rozhodl koupit dvě a vše vyzkoušet.

Tolik k teorii. V praxi nastal zádrhel. Nápad jako já mělo a má milión dalších lidí, takže ani GPU karty nejsou. Všechny grafické karty schopné těžby jsou rovněž beznadějně vyprodané. Jakmile se nějaká karta ukáže jako schopná těžby, berou ji jak amatéři, tak i profesionální horníci třeba i po stovkách kusů.

Nevzdal jsem to. Obvolal všechny velkoobchody, prošel všechny zbytky co eshopy nabízí a něco nakonec vybral. Bohužel, s každou kartou jsem musel znovu provádět svůj průzkum. Kolik karta žere, její výkon v těžbě dané měny, cena, návratnost, jeji roční zisk. Nakonec se povedlo, karty jsem našel, objednal a měl je slíbené k dodání. Den po objednávce se ale změnil termín na půlku ledna a kdo ví, jeslti by byly.

To mě naštvalo. Tolik času a stále není nic vyřešeno. Naštěstí se tou dobou rozjela super diskuze na našem diskuzním fóru a najednou bylo zase všechno jinak. Za jeden den jsem se dozvěděl víc, než za všechny předchozí dny dohromady. Díky informacím od zkušenějších horníků jsem se zase posunul vpřed.

A tak jsem nakonec přehodnotil svůj výběr a vydal se cestou, kterou mi doporučil jeden z členů (ještě jednou díky @blax-ovi za všechny informace). To znamenalo další změnu karet i měny, která se bude těžit. Tentokrát karty od Nvidia GTX 1070ti a měna ZCash.

A tak jsem nakonec finálně objednal (a pak ještě 4x změnil, ale nakonec opravdu finálně objednal) a čekal, jestli karty opravdu budou k vyzvednutí. Problém totiž byl, že je po nich obrovský zájem a mou minulou potvrzenou objednávku mi přesunuli o 14dnů a mně slíbené karty dali nějakému známému a mě odsunuli, ačkoli předtím objednávku potvrdili.

Záměrně v tomto článku nepíšu moc čísel ani konkrétních dat. Tomu bych se chtěl věnovat příště. Tenhle článek je taková předzvěst nového nepravidelného seriálu. Po stavbě domu, Loxonu, P2P tu tak bude další seriál, a to kryptoměny.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x