Tak už zase kopu

Tak už zase kopu

Tak jsem se poslední dny vrátil ke stavebním kořenům a trochu jsem si zakopal ;-). Když jsme kdysi připravovali KG trubky k napojeni na svody z okapů, tak nějak jsme je dali o fous výš, než měly být. Teda ony byly nakonec asi dokonce i dobře, kdyby náš klempíř nekoupil gajgry s odtahem dolů místo do boku, což nám jaksi zamlčel a přímo tvrdil, že se nic takového nedělá. No nic.

2016-08-16 18.56.21

Takže rýč a lopatu a hurá kopat. Postupně jsem odkopal KG trubky na východní straně domu. Naštěstí to nebyla žádná hrůza, protože hlína nad trubkama byla jednak v tenké vrstvě a pak nebyla ani nějak extra udusaná.

2016-08-23 16.33.45

Když už bylo vykopaná východní strana, rovnou jsem na dnešek vzal brigoše, aby pro jistotu odkryl i jižní stranu a i tu jsme shora zasypali pískem tak, jak to má být a nenechali na tom ležet nahrnutou jílovici s občasným kamenem tak, jak to bylo po navážce tater.

2016-08-23 16.33.18

Zároveň jsem na dnešek od místního bagristy-dopravce-všezařizovače domluvil i písek a dokonce tak, že přistavil kontejner s pískem s tím, že si mám odebrat kolik potřebuju, a pak se “nějak” domluvíme. No tak to jsem zvědav :).

Kromě výkopových prací jsem dneska řešil i hromadu věcí uvnitř. Hned z kraje z rána jsme spolu s vodákem tahali dodatečné dvě trubky mezi tepelným čerpadlem a bojlerem, protože tak nějak zapomněl natáhnout okruh pro ohřev vody. Údajně počítal s tím, že TČ je jen na podlahu a bojler bude mít svou vlastní elektropatronu.

2016-08-23 08.04.25

Naštěstí žádná tragédie, z technické jsme použili stávající díry, kde už teď vede voda (zatím nezaizolovaná) a ve špajzu v podhledu jsme to pak protáhli až k bojleru. Ve špajz pod schodama bude bojler proto, abychom trochu zvětšili prostor v TM, kde je už teď dost narváno.

2016-08-23 08.22.57

Další na řadu přišel záplavový senzor. Protože na dnešek byla naplánována i instalace pračky a sušičky, musel jsem připravit senzor, co bude za nima. Bohužel mi zatím z aliexpresu nedorazily dutinky ani kleště, musel jsem to řešit ještě postaru pájkou.

2016-08-23 16.30.50

Mezitím dorazil vodák s naším novým bojlerem. Trochu boje s transportem dovnitř ale po chvíli už fešák stál v rohu ve špajzu. Trubky na bojler se budou napojovat zítra.

A protože takováhle parádní věc nemůže zůstat hloupá, rovnou jsem natahal dva CAT kabely z technické k bojleru :). Jeden je pro teplotní čidlo pro tepelné čerpadlo, druhý pak pro tepelné čidlo pro Loxone, abych měl online statistiku, kolik je v nádrži teplé vody.

2016-08-23 16.31.13

K těm čidlům se pak váže ještě jedna zajímavá historka, kdy řeším, proč má bojler na tepelná čidla připravené dvě jímky, jednu nahoře a jednu dole. Takže silně uvažuju o tom, že do bojleru dám čidla pro Loxone rovnou dvě, jedno nahoru a jedno dolů, abych zjistil co to bude dělat :).

2016-08-23 16.31.31

Mezitím, co já jsem bojoval s technologiema, náš obkladač už také postupně finišuje svou část prací na domě. Dneska silikonoval sokly v technické a špajzu, dopokládal chybějící kachličky na chodbě a položil dlažbu v místě budoucích kamen.

Původně to měla být mnohem menší oblast, ale díky nesmyslným normám platícím pro všechny typy krbů stejně, jak otevřeným tak hermeticky uzavřeným, musíme dodržet 80cm odstup od kamen. Možná budeme mít výjimku na 60cm, ale raději jsme to udělali větší, ať s tím nejsou problémy.

2016-08-23 16.31.42

V baráku se nám pak začínají pomalu hromadit krabice se vším možným, které zatím není možné nikam uklidit. Skladovací prostory v technické i špajzu zatím nelze nainstlaovat, protože v každé místnosti furt něco chybí. Ve špajzu dospárovat sokly a doinstalovat bojler, v technické pak dodělat tepelné čerpadlo, přidělat změkčovač vody a nainstalovat vnitřní vodoměry s napojením na Loxone ;-).

Uvidíme další dva dny, jak si vodák s obkladačem povedou. Obkladač chtěl mít už v pondělí vše hotovo, ale stále to nějak vázne a na na něčem se zasekává, vodák pak zase lítá všude možně, snaží se vyhovět všem a tak práce nepřibývá také úplně rychle. Ale oba dělají práci dobře, takže jim to je člověk zatím schopný odpustit :-).

 

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
PCA
Guest
PCA
7 years ago

Zdravím,
v místě kamen nevidím externí přívod vzduchu, nebo je to ta trubka s víčkem v komíně? Budete mít regulaci hoření? Krbař mne od toho odrazuje (nenávratná investice, což je ale v domě kde co), mne spíše vadí, že by to byl oddělený/samostatný systém mimo Loxone. Zatím se přikláním k tomu, že přívod vzduchu (klapku) budu ovládat Loxone – zatím jen ve stavech plně otevřeno/plně zavřeno, +připojím spalinové čidlo a čidlo teploty vzduchu v hypokaustu (mám uzavřenou akumulační obestavbu s hypokaustem do patra) a až někdy v budoucnu vlastní regulaci s pomocí Internetu/diskuzí/naměřených hodnot a stylem pokus-omyl v Loxone otevírání klapky doprogramuji. Jak jste to řešil vy?

twik
Guest
twik
7 years ago

Zdravim,

mohu otazku co jste vybrali za typ bojleru? Staci me klidne odpoved na mail pokud nechcete zverejnovat…. Dekuju predem

Onďas
Guest
Onďas
7 years ago
Reply to  L

Dobrý den,

rád bych se zeptal, na kolik stupňů vodu v zásobníku ohříváte, a zda nějak řešíte prevenci před legionelou ? Ď.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x