Špalety a ostění

Špalety a ostění

Další z věcí, kterou jsme mohli (a toto i museli) realizovat teď během zimy než budou okna, byla příprava ostění / špalet.

2016-02-19 08.36.53

Popravdě ani po tom, co to máme hotové vlastně nevím, jak se tomu správně říká. Někdo tomu říká špaleta a někdo ostění. Když sme se mrkli do wikipedie, tak obě definice říkají to samé a zároveň dodávají, že to druhé je součástí toho prvního.

2016-02-19 08.38.24

Ale ať už je to, co je to, máme to hotové. I když to zní děsně vědecky, vlastně na tom nic není. Vezme se lepidlo, hladítko a vodováha a zarovná se levá/pravá/dolní část tak, aby se na ni pak dala dodělat omítka a namontovat okna.

2016-02-13 16.42.45

I když jsme si nebyli postupem úplně jistí (a na internetu to dělá každý jinak), tak to náš projektant při poslední návštěvě zkouknul a prošlo to, takže je to ok 🙂

Druhá věc na seznamu pak byla doladění vnitřních otvorů na dveře. Jelikož si náš zedník/řemeslník v některých věcech dost usnadňoval práci (a byl u toho chytrý jak rádio), vymyslel, že cihly místo řezání bude stačit na půl jen přelomit pomocí zednického kladiva. Pro mě jako pro laika to vypadalo jako ok nápad, protože sem byl utvrzen tím, že nerovnosti skryjí případné obložky.

2015-12-19 15.55.35

No, nápad zajímavý, jenže to bylo křivé a nerovné tak, že by to žádná obložka nespravila. Navíc, za jeho řešení situace “to se pak vyřeší” bych ho teď zpětně nakopal do prd… Takže nezbývalo než vzít flexu, vodováhu a pěkně dveře zaříznout/srovnat.

2016-02-19 08.37.34

A když už jsem byl v tom zarovnávání, tak jsem posunul i dolní dveře do technické místnosti o cca 10cm. Původní plán, že dveře budou uprostřed vzalo za své ve chvíli, kdy I. došla k závěru, že na jednu stranu se musí vejít šatní skřín. A protože už byla zeď postavená, holt jsme to vyřešili flexou 😉

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radek
Guest
Radek
7 years ago

Dobrý den, jaké lepidlo jste prosím použili na vyrovnání špalet/ostění? Děkuji.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x