Každý den na stavbě člověk zažije něco nečekaného

Každý den na stavbě člověk zažije něco nečekaného

Dnešní ráno bylo klasicky hektické. Na půl sedmou byl domluvený kamión s cihlama, protože se to tak hodilo jak dopravci, tak pánovi s Atlasem (taková velká potvora s hráběma, co umí skládat palety). Nedalo se nic dělat, budíček v 5:30 pěkně za tmy a na 6:30 na pozemku.

2015-09-01 06.41.12

Postupně dorazil jak kamión, tak dodávka se zbývajícíma paletama. Atlas dorazil také včas a po cca 1.5hodině bylo složeno a vše připraveno na příjezd jeřábu, který měl dorazit kolem poledne a vše vytahat do prvního patra.

2015-09-01 06.51.35

Ráno pak dorazili dva brigošové. Jeden, který je s námi od samého začátku a je na něj spolehnutí. Nesmí se mu dávat příliš komplikované úlohy, ale když se mu vysvětlí, co je potřeba, tak zabere a udělá to. Druhý, ten byl u nás dnes podruhé. Včera ho sebou vzali jiný dva brigošové a fakt jsme do něj vkládali hodně nadějí. Vypadal, že umí zabrat, že má už docela rozum a hlavně, nebyl už školou povinný.

Ráno jsme rozdali úkoly. Brigoš č. 1 pomáhal zedníkovi zatímco ten druhý, po ověření si že se nebojí výšek dostal kango a odsekával na stropní desce beton přesahující cihly. První cca hoďku pracovali oba pěkně a nebylo problému. Bohužel pak se brigoš č.2 začal zpomalovat a postupně více a více kouřil/kecal/zdržoval ostatní a méně kangoval. Nakonec to dospělo do bodu, kdy 5 minut držel kango a 5 minut kecal (přímo jsem mu to stopoval ze zdola, abych mu nekřivdil).

Po tom, co jsem dole vyřídil emaily/telefonáty, jsem dorazil nahoru a říkám mu, že nemám nic proti pauzám po tom co kanguje, ale že schéma 5min práce a 5min kecání je trochu moc. Co následovalo mne fakt dostalo. Týpek naprosto nekontrolovaně vybublal a začal na mne řvát, že tu jedinej dělá a ostatní se flákají, že od kanga ho bolí ruce a musí odpočívat a že nechápe kde je problém.

Než jsme stihli problém více řešit, dorazil majitel půjčeného bednění, takže jsme šli nakládat. Po tom, co bylo hotovo jsem, si ho vzal stranou, abych problém rovnou vyřešil. Když mu vysvětluju, že mu opravdu nemůžu platit 80kč/hod za to, že se tam vybavuje, vysvětlil mi, že má chudák nejtěžší práci, že druhej brigoš jen podává cihly a že je vesmír vůči němu děsně nespravedlivý.

Argument, že brigoš č.1 maká už měsíc naplno a že on je tam druhý den, tudíž dostal přidělenou práci, jaká je potřeba, smetl ze stolu se slovy, že on přece taky makal už měsíc jinde a že tudíž má namakáno a zaslouží si odpočinkovou práci. Když jsme se mu ještě stále přátelsky (pořád jsem věřil v nedorozumění) vysvětlit, že s prací souhlasil, raději se otočil a odešel. Trochu mne nasral, ale vzal do ruky kango, takže jsem to bral, že uznal svou vinu.

No ani prd. Kolem jedenácté vidím jak najednou odchází ze stavby a když se ptám co je, tak že prý “si jde na oběd, vrátí se za 30min ale mám mu strhnout klidně 2hodiny, protože to tak určitě dělám!”. No čeho je moc, toho je příliš a takovýhodle vysírání fakt nemám za potřebí. Ptám se teda, co má za problém, na to on už v naprostém amoku na mne řve, že za 80kč čistého tohle dělat nebude, že ON už minulý měsíc dělal na stavbě za 100kč a že za 80kč mu příjde adekvátní klidně 15minut kecat a odpočívat, protože je to málo.

No tak to už bylo fakt moc, trochu jsme si vyměnili názory (já kupodivu pořád slušně), že takhle to asi není ok a že ho teda vyplatím a může jít. Na to mne poslal skoro doprdele, že on nějaký prachy ode mne nemá zapotřebí, že on má peněz dost a vlastně mi chtěl jen pomoct a že já sem ta pí*a, co to nechápe. No, peníze dostal do koruny přesně, protože fakt nepotřebuju pak někde poslouchat, že krom toho, že chci aby makal, jsem ho ještě okradl.

Peníze dostal, prohlásíl cosi “nazdar” nebo možná “sbohem”, sedl na své kolo a zmizel v dáli. Kango dostal brigoš č.1 a zatímco tomu prvnímu trvala první část celkem 3h, ten první si s tím poradil ani ne za hoďku a postupně pokračoval dál. A tím jsme uzavřeli první část dneška :-).

Potom, co odjel, se na stavbě opět rozběhl poklidný frmol, kdy jsme tam zůstali já, zedník a brigoš č.1. Zatímco já jsem připravoval všechno na příjezd jeřábu, brigoš buď kangoval nebo se zedníkem zakládali první šár cihel.

2015-09-01 12.08.57

Kolem dvanácté dorazil jeřáb. Byl to fakt macek oproti tomu předchozímu. Předchozí jeřáb měl problémy dosáhnout až do konce a to zvedal jen cca 100kg, zatímco tento měl zvedat 1tunu a až dozadu. Když jsem volal a objednával ho, říkám, že chci o jendu velikost větší jeřáb, aby zvedl palety a dosáhl až dozadu. Minule mi potvrdili, že takový mají a místo 700kč hod vychází na cca 900kč/hod.

2015-09-01 12.25.43

Bohužel mne v tom fofru už nenapadlo se znovu na cenu ptát a jen jsem potvrdil váhu nákladu. No, jeřáb přijel, dvě hodinky jsme zvedali všechny palety nahoru (a šlo mu to fakt dobře) a když bylo hotovo, byl čas platit. A tady přišel dnešní druhý neočekávaný zážitek. Týpek říká pět-tisíc-sto-padesát. Já na to, coooo? A on, že hodina práce 1600kč. Říkám nenene, má to být 900kč, chtěl jsem ten druhý v pořadí, 1600 je moc. A na to on, že ten druhý nezvedne tunu, natož 2.5tuny (většinu palet jsme zvedali dokonce po dvou) a že jestli sem chtěl zvedat tunu+ do vzdálenosti 20m, tak že je to správně a je to on.

No nic, vyšpulil sem 5150 za jeřáb a šel si dát k obědu vystydlou pizzu z rozvozu. Když jsme to pak počítali, tak to pořád vyšlo levněji, než na to vzít ty paty a maty, co tam máme, protože včera nosili 4 palety cca 3hodiny ve 4 lidech, tzn 12 člověkohodin, tzn 3 člověkohodiny na paletu. Vzhledem k tomu, že dneska bylo palet 32 velkých, jedna malá a cca 800kg překladů, vycházelo by to na 33*3*80kč = 7920 + překlady, ze kterých by se minimálně posrali, nebo hůř, pustili by si je na nohu nebo by rovnou umřeli a ještě by to bylo na hodinovku dražší. Takže nic, buďme rádi, že jsou palety nahoře.

2015-09-01 17.39.03

Potom, co bylo vyjeřábováno nahoru, už zedník jen zdil další část prvního šáru, já jsem značil budoucí okna a příčky a brigoš pomáhal, kde bylo zrovna potřeba. Jelikož většina dnešní práce nebyla úplně holčičí (krom provlékání kurten pod paletama), pustila se Iva do sbírání a očišťování popadaných jablek na naši budoucí vodníkovici. Zabralo ji to většinu dne a má zatím cca tři čtvrtě první běčky. Ale díky té vší lásce a péči, co tomu dává, věřím, že to bude ten nejlepší alkohol pod sluncem 🙂

2015-09-01 17.48.12

Záznam celého dnešního dne včetně parníčku za 5150 kč (kdyby někdo nevěděl, proč parníček, tak vysvětlení najde tady) je k vidění opět na našem timelapsu zde:

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Duckdebill
Guest
Duckdebill
8 years ago

Muzu se optat jak tam tahali ty palety (pat a mat)? Meli nejakej vratek nebo jenom v ruce/na kolecku?

Roman
Guest
Roman
6 years ago

Zdravím,
kdy jste začali se stavbou druhého patra po vylití stropu. Podle toho jak jste publikovali mi přijde, že to byli 3 dny je to tak? Zajímá mě právě kdy mohu začít stavět po vylití také druhé patro. Děkuji

Tomáš
Guest
Tomáš
6 years ago
Reply to  Roman

Ahoj. Já čekal asi pět dní. Strop musí být stále podstojkovaný

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x