Jak jsem zkrotil anakondu ;-)

Jak jsem zkrotil anakondu ;-)

Dnešek měl být poklidný den. V klidu ráno vstát, na poledne domluvit beton, odpoledne v klidu zalít a zbytek dne si trochu odpočinout…. Zase vedle.

Vstali jsme v klidu ráno před sedmou, protože se už budíme automaticky. Pořešili jsme pracovní záležitosti a v půl osmé jsem se vydal vrátit bourací kladivo z víkendu.

Cestou zpátky jsem no-stress zavolal do betonárky, jestli by ještě šlo na odpoledne domluvit čerpadlo s mixem. Že je to sice trochu narychlo, ale že by se nám to hodilo. Týpek na to, že prý neví, ale zkusí a mám zavolat za 15min.

Za 15min, stále v klidu, volám, a on na to, že když já narychlo, tak i on, a že mi stáhnul pumpu, co zrovna jela kolem, a že tam na mně už čeká, a že teda kdy už už budeme zalívat.

No, trošku čára přes rozpočet. Bylo potřeba udělat ještě pár věcí, tak říkam, že jestli chvíli počká. Týpek na to, že klidně, ale ať to není ve dvanáct. Říkam ok, kolem desáte se ozvu (bylo cca 8:00).

Urychleně jsme vyrazili směr pozemek a Prodoma stavebniny, tam koupili expanzní pěnu, pak rychle zadělat díry v tvárnicích, připojit vlek, rychle na pilu pro dřevo a latě, kdyby nějaká tvárnice rupla, tak abychom ji mohli obednit, a zase rychle zpět na pozemek.

Cestou (v cca 9:00) mi opět volají z betonárky, že teda co bude s tím betonem, že čekají a jestli už můžou, že sem to chtěl narychlo.

Takže spolu s vozíkem a prknama zrychlujeme ještě víc, mažeme na pozemek kde finálně počítáme beton, s projektantem konzultujeme třídu betonu, objednáváme beton a spouštímě akci. Něco málo před 10h nám už na pozemku stojí připravená pumpa.

2015-07-27 10.11.08

S obsluhou pumpy se snažím domluvit jak to provedeme, ale očividně nemá naladíno, protože je pondělí a je hnusně a asi fakt nesnáší svou práci. Na každý dotaz zavrčí, nebo je zticha úplně. Po chvíli doráží první (a dneska i jediný) mix. Následuje domluva s řidičem mixu, ten už je příjemnější, tak já že to potřebujeme naředit, jelikož to poslali moc tuhé (jinak by se tam těch 8,5 kubíků nevlezlo). Jak později zjišťujeme, týpek to s ředením trochu přepálil a z betonu dělá super-tekuté bláto.

2015-07-27 10.30.22

Řidič pumpy se mezitím uklidnil, takže mi i vyhověl a na pumpu nasazuje zpomalovací náhubek a domlouváme se na směru a stylu vyplňování tvárnic.

2015-07-27 10.37.02

Po chvíli jdeme pomalu na to. Tentokrát žádný závozník, takže jsem musel hadici obsluhovat sám. Týpek spouští pumpu, ze které začíná obrovským proudem téct místo betonu jen šedá voda. Obsluha pumpy jen suše konstatuje, že “to naředil moc” a “že to bude dost blbý”.

2015-07-27 10.37.07

Po dalších cca 20 sekundách začínám chápat hloubku jeho prohlášení, protože to z hadice teče naprosto všude, jen ne dovnitř do tvárnic. Konec hadice je široký cca 35cm, zatímco vnitřek tvárnice 20cm. Je tedy potřeba balancovat a volit “menší zlo” a větší proud směrovat dovnitř.

Ačkoli je pumpa puštěná na minimální výkon a hadici mi drží jen kousek nad tvárnicema, stejně to cáká všude. K tomu je celkem boj hadici držet nad bedněním, protože při každém pohybu ramena pumpy začne hadice dost házet a stříkat beton všude kolem.

Když už jsem aspoň trochu přišel na to, jak hadici držet, přichází další problém, a to zapomenuté dvě díry v tvárnicích. Stejnou rychlostí, jakou beton seshora leju, vytéká dole ven. Díky konzistenci betonu “Tekutost voda plus” je jakákoli drobná díra problém, natož díra 8x4cm.

V duchu přísloví “co nejde silou, jde větší silou” tam cpu stále víc a víc betonu, až se díra ucpe (protože beton venku už neměl kam téct). Tím byl problém vyřešen a mohlo se pokračovat (akorát sme to pak museli očistit, což byla dost pakárna).

A aby toho nebylo málo, tak k tomu všemu ještě rameno nedosáhlo na úplně nejzadnější stěnu, takže sem se za hadici musel pověsit a stahovat ji nad tvárnice vší silou.

No, byl to boj až do konce :-). Naštěstí se povedlo, akorát beton z pumpy přestal téct cca poslední tři metry bednění. Původně jsme se lekli, že budeme muset dokupovat, nakonec bylo betonu dost, jen už nebyl schopný projet pumpou.

Zbytek betonu nám z pumpy vyklopil na roh pozemku, odkud sme ho pěkně po staru v teplejch transportovali do zbývajících tvárnic.

2015-07-27 13.05.00

Dál pak už následovalo jen očištění tvárnic, ubrání nebo přidání tak, aby bylo všude zhruba stejně a začištění kolem pasů z venku (kvůli budoucí izolaci). A tím bylo hotovo.

2015-07-27 13.04.51

Kolem jedné jsme měli vybetonováno, očištěno i zbaleno a tím nám pro dnešek padla. Zítra se pak s brigádníky pustíme s vyplněním prostory desky okolní hlínou a jejím hutněním.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x