Analýza prodejnosti na ebay

Analýza prodejnosti na ebay

Jak sme již psali, krom prodeje vlastních výrobků nakoupených v Číně budeme prodávat i výrobky firmy XY. Jelikož druhé kolo jednání o kontejneru se blíží, je potřeba připravit přehled produktů, které bychom chtěli v USA prodávat.

Firma XY vyrábí a prodává více než tisíc různých výrobků pro více než 10 různých sportů. Je proto potřeba zjistit, co a jak se prodává. V plánu máme prodávat v USA ze začátku pomocí tří prodejních kanálů: ebay, amazon a vlastní eshop (O cenách jednotlivých řešení zase příště).

Pro analýzu toho, co a jak se prodává jsme zvolili ebay. A nyní již k samotné analýze:

Analýza produktů byla poměrně pracná, neboť pro danou kategorii výrobků je na ebayi celkem velká konkurence. Tento fakt nás nejprve trošku vyděsil, po podrobnějším zkoumání jsme si ovšem ověřili staré dobré tvrzení, že nic se nejí tak horké… Ačkoli se původně zdálo, že produkty prodává celá řada prodejců, nakonec nám z analýzy vyplunulo, že větších prodejců se sídlem v USA je v tomto oboru na ebayi cca 5 – 6. Záplava produktů je způsobena tím, že každý prodejce prodává jeden produkt jednak pod několika názvy, tak pod typem prodej (aukce vs. kup teď).

Značkové zboží se prodává poněkud lépe, ověřili jsme si ovšem, že i neznačkové zboží s pěkným designem má šanci na tomto trhu uspět. Takto bychom ostatně chtěli při prodeji postupovat i my – prodávat za nižší cenu vzhledově atraktivní zboží a tímto postupně budovat povědomí o značce. Jakmile se prodeje trošku rozjedou, rádi bychom vyzkoušeli i prodej kvalitnějších produktů ve vyšších cenových hladinách.

Z analýzy nám také vzešlo několik poznatků o tvorbě názvů pro ebay. Správně určit klíčová slova pro název jedna z nejdůležitějších věcí, protože hledání na ebayi probíhá pouze prostřednictvím nadpisu produktů. My jsme si proto pro každou skupinu produktů vytipovali několik slov, o kterých si myslíme, že by měly pomáhat k lepší dohledatelnosti a rovněž prodejnosti. Samozřejmě, že tento ukazatel může poněkud zavádějící, budeme proto zkoušet i jednotlivé variace, abychom si v praxi ověřili, která slova skutečně fungují.

Dalším důležitým krokem bude nastavení poplatků za shipping. Narazili jsme na tři nejobvyklejší způsoby zasílání – economic, standard a expedited. Momentálně vlastně vůbec netušíme, jaké jsou mezi nimi rozdíly, to budeme muset ještě pozjistit. Další věc bude, že poskytovatel fulfillment služby má často nasmlouvanou dopravní společnost, u které má díky vysokým počtům zásilek lepší ceny. Této výhody bychom chtěli rovněž využít. Z analýzy nicméně vyplynulo, že řada prodaných výrobků má shipping free a o tuto přibližnou cenu je navýšena cena zboží. Nebylo ovšem prokázáno, že výrobky s nenulovou cenou shippingu by se prodávaly hůře. V podstatě jde pouze o to, aby cena produktu + shipping byly nižší, či alespoň na stejné úrovni, jako součet obou položek u konkurenta.

Atributem, který hraje jistou roli při nakupování, se zdá být označení prodejců známkou Top Rated Seller. Jak ho lze získat jsme zatím neřešili, ale určitě se tomuto budeme věnovat, až začneme na ebayi prodávat.

Při analýze jsme rovněž zkoumali, jestli je pro kupující důležité geografické umístění prodejce. Náš závěr byl, že nikoli, neboť zboží se prodává stejně dobře z USA jako z UK. V tomto tedy konkurenční výhodu pro daný produkt nelze spatřovat.

Narazili jsme rovněž na problematiku poskytování záruky na zboží, tomuto tématu v budoucnu věnujeme samostatnou kapitolu, jakmile začneme tvořit popisky zboží.

Jak je napsáno výše, analýza produktů byla skutečně značně časově náročná, a to ze dvou důvodů. Prvním bylo, že ze začátku jsme vůbec netušili, jak postupovat. Časem jsme ovšem našli systém a také zjistili, co všechno je potřeba kontrolovat, a časová náročnost se tak dosti snížila. Druhým důvodem (možná spíš aspektem) byla neznalost online nástroje, který by měl všechny tyto důležité informace sumarizovat – Terapeak. Přesto si nejsem jistá, že bychom tento nástroj v tomto počátečním stadiu použili, neboť pro nás použitelná verze stojí $24.95 měsíčně, což se momentálně vymyká naší filozofii minimálních nákladů. V budoucnu jej však nejspíš minimálně vyzkoušíme, takže pak sem napíšu review.

Celkově jsem analýzou strávila 10 – 12 hodin, tento čas však nevidím jako ztracený, protože analyzovaných produktů bylo skutečně poměrně hodně. Analýza nám poskytla řadu důležitých informací pro prodej a pomohla nám vybrat produkty vhodné pro ebay. Jen škoda, že podobnou analýzu nelze udělat taky pro Amazon, neboť ten informace o prodaných výrobcích nezveřejňuje.

Na závěr si dovolím ještě jednu poznámečku, na adrese http://pulse.ebay.com/ ebay zveřejňuje nejlépe prodávané zboží na celém serveru i pro každou kategorii. Dále je zde seznam nejhledanějších klíčových slov, největších prodejců a nejsledovanějšího zboží. Zaujaly mě především tyto designové hodinky, které mají při ceně $4.87 aktuálně 5.824 prodejů. Zajímala by mě nákupka tohoto zboží 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentář
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] analýzy prodejnosti na ebay jsem si vytvořila hrubý obrázek, které kategorie zboží v eshopu zkusit prodávat. […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x