Forum
- Hlavni svetla v obytnych mistnostech (loznice, detske pokoje, obyvak, jidelna)
-
- asi 220V
- stmivatelna designova LED svetla nebo svetla na stmivatelne LED zarovky
- stmivatelne, bile
- Hlavni svetla napojena na Loxone, protoze musi byt funkcni i v pripade vypadku podruznych systemu (papouch, dmx tretich stran atp.)
- Pozadavkem je, aby v pripade poruchy slo svetlo/zarovka rychle vymenit
- spinane spinacem nebo jako soucast svetelne sceny
- Zde nemam tuseni jak svetla zapojit, aby byly vyresene proudove spicky, stmivani a moznost svetelnych scen
- Hlavni svetla v uzitnych mistnostech (technicka, garaz, spiz)
-
- asi 220V
- nestmivatelna LED svetla nebo nestmivatelne LED zarovky
- nestmivatelne, bile
- Asi napojena na Loxone, protoze by male byt funkcni i v pripade vypadku podruznych systemu (papouch, dmx tretich stran atp.)
- Pozadavkem je, aby v pripade poruchy slo svetlo/zarovka rychle vymenit
- spinane spinacem nebo PIR cidlem
- Zapojeni: kazda mistnost max 4 svetla v 1 okruhu a tedy 1 vystup v Loxone > vysokoproude rele > svetla
- Orientacni osvetleni LED (chodba, obyvak, kuchyne)
-
- 12V nebo 24V
- downlightery, pozicni svetla u podlahy atp.
- stmivatelne, bile
- spinane spinacem nebo PIR cidlem
- Zapojeni: pres UPS, podruzny system, DMX
- Bile pasky LED (osvetleni kuchynske linky)
-
- 12V nebo 24V
- Naladove pasky LED (Obyvak, koupelna, sauna)
-
- 12V nebo 24V
- schovane v podhledech, zespodu skrinek, vany, niky atp
- stmivatelne, barevne
- Zapojeni: podruzny system, DMX
- Zapomnel jsem na neco duleziteho?
- Napada me, ze zatim vubec netusim jak resit venkovni osvetleni (pergola, chodnicek, vstupni dvere, designove osvetleni zahrady atp.)
- Ma smysl vubec resit 220V svetla?
- Nad zarovkovymi svetly uvazuji zejmena kvuli velmi rychle a jednoduche vymene nefunkcni zarovky
- Pokud nema smysl resit 220V svetla, jak resit rychle zprovozneni duleziteho nefunkcniho svetla?
Hele tohle jsem taky dlouho rozmýšlel a jelikož jsem ideální řešení nenašel udělal jsem to tak, že mám světla momentálně připraveny na spínání 230VAC (přes inrush relé) z Loxone. Abych měl do budoucna možnost vyměnit za LED a přepojit na malé napětí (24VDC), kabeláž jsem tahal v 2,5mm2.
Tedy v začátku mi bude svítit klasická žárovka na 230VAC, nebo LED světlo se zdrojem (nejčastěji proudovým) a uvidím jestli a kdy bych udělal případný přechod na 24VDC.
Náladové osvětlení (LED pásky) mám teď zapojeny na DMX dimmery (z Ali) ale ještě nemám zprovozněno. Tam kde budou pevné (SDK podhledy) jsem nechal jen kabelové vývody. Tam kde bude osvětlení na TV / nábytku, posteli,... jsem dal na stěnu malou zásuvku (s plochou zástrčkou) do které si píchnu plochou vidlici a budu napájet LED pásky z 24VDC.
Stmívání 230VAC světel je obecně problém.