Forum

Forum

Alarm Jablotron neb...

Notifications
Clear all

Alarm Jablotron nebo Paradox

197 Posts
34 Users
16 Reactions
52.9 K Views
 kmil
(@kmil)
Active Member

Posted by: @kmil

Zdravím, měl bych prosbu a zároveň dotaz. Mám na domku ústřednu Jablotron JA-103KY (gsm modul JA-194Y) a následující problém. Co se týče střežení, alarmů, příchod, odchod, to je vše OK, ale někdy se mi stává při dálkovém přístupu F-Link či J-link, že mi to napíše chyba spojení, dnes konktrétně při alarmu jsem se nemohl dálkově připojit opakovaně asi 5minut. Kvalita signálu gsm modulu je 100procent. SIM karta vlastní. A také to dřív bylo vyjímečné, to že se nešlo spojit a teď naopak se spíše vyjímečně povede připojit. Ano, mohla být porucha u operátora GSM, ale dělá to někdy i při připojení přes usb přímo k notebooku. To se vždy hned objeví nová ext. jednotka v PC jak má, ale při spojení F-Link napíše "chyba komunikace s ústřednou". Někdy to se spojí hned, někdy napodruhé a jednou to také nešlo alespoň pár minut. Firmware ústředny je nejnovější.

Ještě pro doplnění, pokud se nejde dálkově připojit - nejde se ani na ústřednu dovolat.

Předem díky za rady, pokud se s tím už někdo setkal.

Milan.

Vyřešeno: Alarm s komunikátorem JA-194Y měl evidentní problém se sim kartou T-Mobile Twist. Ústředna nepravidelně házela "FAULT" a tudíž se nešlo v tu chvíli připojit ani přes usb. Po výměně sim karty za Vodafone je vše OK. Síla signálu T-Mobile byla 100procent, Vodafone pouze 80 procent. V telefonu Sim karta T-Mobilu jede bez problému i v místě ustředny. 

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member

Dotaz na místní Jablotron realizátory - existuje nějaký "tajný" způsob jak zaalarmovat všechny sekce z klávesnice, která obsluhuje jen jejich podmnožinu? Párkrát se to manželce nějakou záhadou povedlo, nevím jak. Je to nějaká featura nebo bug?

ReplyQuote
(@jansvoboda73)
Active Member

@vary Dobrý den, docetl jsem ze mate propojeni  Jablotron Loxone , mohl bych Vas poprosi poslani, chtel bych to taky zkusit

dekuji moc 

H

ReplyQuote
kokoumes
(@kokoumes)
Active Member

Zdravím, chci se zeptat, jestli někdo neřešil problémy u jablotronu s odesíláním příkazu z loxone přes 485 na ustřednu jablotronu. Pokud vyčítám stavy PG vše funguje perfektně, ale pokud pošlu přikaz na zajištění tak u jedné ústředny se nestane nic (po odeslání příkazu přijde běžný status OK) a u druhe mi vrátí kod "ERROR 3 NO_ACCES" (mám 2 instalace loxone->jablotron). V Jablotronu mám vytvořeného uživatele pro Loxone s pinem, a příkazy odesílám s tímto pinem. Zkoušel jsem různé kombinace s prefixem, bez prefixu tak jak je to v manuálu a i v příkladu uvedeném zde. Tak nevím jestli jsem někde něco nepřehlédl?

Předem děkuji za tipy.

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Ahojte,

oživím téma dotazem ohledně zabezpečovačky (Paradox nebo Jablotron) a Loxone.

Zkoušeli jste někdo v rámci analýzy koukat i z pohledu pojišťovny ve smyslu výše krytí? Mám teď pojistku stavby v pojišťovně Direct a když jsem koukal do podmínek, tak je tam více stupňů krytí. Druhý stupeň (1mil) krytí vyžaduje odpovídající dveře a třetí stupeň (3mil) i EZS (minimálně 2. stupně zabezpečení dle normy ČSN EN 50131-1). Což Loxone není a tím pádem se používá Jablotron/Paradox. Nikde jsem se nedočetl co minimálně je nutné v rámci EZS nainstalovat, aby to pokrylo nároky na doklad, že je řádně EZS instalována.

Chci jít spíše cestou co nejvíce integrovat do Loxone (PIR, okenní kontakty apod.) a jen minimálně věcí do EZS - tam chci využít třeba dveře, kouřové čidlo, nějaké PIR venku.. Pro zastřežení bych třeba raději využil Loxone klávesnici/aplikaci a poslal příkaz do EZS.. nechci zdvojovat klávesnice/aplikace.

PCO třeba zatím nehodlám využít, ale v blízké budoucnosti plánuju.. takže si nechci hned teď v rámci plánování zavřít dveře tím, že dám jen Loxone bez EZS.

Jaké jsou vaše zkušenosti a jak máte nastaveno?

Díky za sdílení.

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Koukám, že se nikdo na můj dotaz nechytil..

Spousta z vás podle mě má jen Loxone bez zabezpečovačky.

Kdo má zabezpečovačku (Paradox/Jablotron), máte ji proto, že je k tomu PCO nebo kvůli "certifikaci" ? Nebo abyste diverzifikovali řízení domu a kritické zabezpečovací funkce jste dali na další systém? Díky.

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

Ja to od zacatku planoval tak, ze chci mi zabezpecovacku, ktera se mi stara o bezpecnost - dverni/okenni kontakty, ovladani garazovych vrat a vchodovych, pozarni cidlo. Je to certifikovane, rikal jsem si, ze to je stabilnejsi a proverenejsi reseni nez Loxone. Taky kvuli pojistovne. Zbytek mi jel na Loxone s tim, ze zabezpecovacku si pripadne propojim. Kdyz jsem ale videl ty ceny extensionu a potrebnemu modulu do Jablotronu, tak jsem se na to vyprdl. Po dvou letech jsem nakonec vyhodil samotne Loxone z domu a jedu na Home Assistant. Kdyz by shorel Home Assistant, nikdo nic nepozna, protoze svetla jedou na KNX a zabezpecovacka je autonomni. Do HA navic jednoduse integruju vsecky blbosti, jako zigbee, ESP32 pro modbus elektromery, solarni strida, BMSku, rekuperaci, vselijaky dalsi pytloviny. Jablotron staci propojit usb kabelem a muzes ji pres HA ovladat, vyuzivat Jablotronacke senzory pro automatizace atd. Stavet dalsi barak, instalaci bych udelal ciste na KNXku a Home Assistanta jako uzivatelske rozhrani s prakticky neomezenymi moznostmi. 

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Díky, šel jsi cestou, že nebudeš používat Loxone. Já půjdu cestou maximálně Loxone využít, protože léty už je více vyladěný.. Tedy já hledám důvod, proč tam ještě cpát Jablotron/Paradox. A jiný důvod co nemá Loxone, tedy než PCO, certifikace a pojišťovna mě nenapadá. Má někdo s integrátorů zde zkušenosti ohledně certifikace a jak na to nahlíží pojišťovny? Loxone zřejmě certifikaci nemá nebo ano ?

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member
Topic starter  

S tím tvrzením, že je Loxone vyladeny bych byl hodne opatrny.

Kazdou aktualizaci se neco rozesere. A nejsem jediny co ma problemy viz Loxone skupina na FB. 

Aktualne u me treba nejde korektne po posledni aktualizaci audio. Nektere repro vubec (i original Loxone) a v nekterych chrasti jak kdyby ty repro rozkousavali mysi v primem prenosu.

ReplyQuote
Dáda
(@vary)
...

Loxone nema a nikdy certifikaci mit nemuze - z podstaty veci. Když pominu to, že zabezpečovačku může instalovat pouze firma s koncesí, tak tím že na loxone jde všechno a nic, tak tam nic takoveho nikdy nebude.

Pokud plánuješ i klasickou zabezpečovačku (což je správné řešení), jdi cestou Jablotronu. Maji suveréně nejlepší aplikaci, nejlepší technickou podporu (nikdy jsem lepší podporu nikdy neviděl) a vyreklamují úplně všechno okamžitě kus za kus, nikdo nic neřeší - přesný opak Loxonu.

Propojení s Loxonem jde několika způsoby - pak už jde jen o to, co přesně člověk chce.

ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Díky za info. Většina jde cestou Jablotronu, dává to asi větší smysl.

Mi se právě slívá dohromady co pokrývá Loxone a co Jablotron a neumím najít tu rozdělovací linii, co nechat na Loxone a pro co použít Jablotron..

Něco jako aby se vlk nažral (Jablotron, certifikace, pojišťovna), ale koza zůstala celá(senzory a řízení nechat na Loxone).

Tedy na Jablotron jen požární detektor, jedno/dvě čidla přítomnosti, kdyby se někdo dostal dovnitř. Kamery a Siréna/alarm, případné napojení na PCO.

Co ovládání dveří, okenní čidla, vstup do domu/klávesnice apod. ? Asi Loxone.

Jak se to typicky rozděluje?

ReplyQuote
 TRT
(@trt)
Eminent Member

Jak jsem psal - za mě jsou okna, vstup do domu, pohybová čidla na zloděje kritické věci. Proto jsem to chtěl nechat čistě na Jablotronu. A odbočkou mít možnost vyčítat stavy Jablotronu do Loxone/Home Assitanta je takové nice to have. Když něco nebude fungovat, hned to můžu technikovi omlátit o hlavu. Loxone by se na mě vyprdlo. Navíc jsem byl vždy v duchu nervózní, aby se třeba nepokazila SD karta v Miniserveru, já budu týden pryč a manželka s děckama by zůstali při svíčkách. Asi se to neděje, ale já z toho byl nervózní. U Jablotronu mám větší důvěru, navíc poruchu Jablotronu vysvětlím manželce snadněji, než to , že jsem si bastlil v LoxConfigu a něco jsem blbě nastavil 🙂

Georgio reacted
ReplyQuote
Georgio
(@georgio)
Member

Jo díky.

Uvažuju ta okna jestli jsou kritická. Já to pořád beru jako informativní.

Neumím se vcítit do role zloděje, ale neumím si představit jak zloděj funguje jinak, než rozbitím skla nebo že najde hůře zabezpečené dveře ve sklepě apod.., a pak ho stejně vezme pohybovka... Jedině že by si pak přes rozbité sklo zevnitř otevřel jiné okno, HS portál apod, takže by zahrálo čidlo v okně/klice..

jak máš řešen vstup do domu?

ReplyQuote
Aleq
 Aleq
(@aleq)
Honorable Member

Údajně je nejčastější vypáčení dveří-oken, ne rozbití skla. Tak jsem to slyšel z víc míst, ověřeno to nemám.

Osobně mám kompletní JA a Loxone z něj vyčítá. Taky mi to takhle víc vyhovovalo.

To že mi to aktuálně nefunguje - zřejmě nějakou závadou na RS485 je věc jiná (RS485 Loxone extension vyměnen - nepomohlo. Modul RS485 v JA vyměněn - nepomohlo. 😕 Bude to tedy vyžadovat větší bádání).

ReplyQuote
czgaston
(@czgaston)
Trusted Member

Mám paradox.. spokojenost už mi běží 7 let a v poho. Pojištovnu jsem neřešil nemá to smysl. Za mě zabezpečení domu bych nechal rozhodně na systému který s tím má cílené zaměření.

Do paradoxu jsem tenkrát šel kvůli ATZ (dvě čidla na jeden vstup) a taky hlavně kvůli tomu že @koldavideo rozjel návod jak propojit loxone a zabezpečovačku

Mám okna a PIR a přístup

ReplyQuote
Page 13 / 14
Share: