X
Forum

Forum

Tree vs. hvězda

Notifications
Clear all

Tree vs. hvězda

33 Posts
10 Users
4 Reactions
4,246 Views
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

Ahoj, prosím chtěl bych se zeptat. Řešíme projekt od loxone partnera, ten nás však tlačí do technologie Tree (to už loxone dělá jen tree?). Jaká je v tom výhoda/nevýhoda oproti tahání kabeláže do hvězdy? Raději bych tedy hvězdu, ale nepřijde mi, že by mi to prošlo přes partnera.

Děkuji kdyžtak za Vaše poznatky/rady

MV

L
(@l)
Famed Member Admin

zkus si projit ostatni posty tady, parkrat jsme to uz resili.

Nevyhoda tree je, ze uz jsi navzdy vazany jen na loxone tree nebo jinou takovou sbernici, uz nikdy to neudelas jinak.

V pripade hvezy je mnohem snazsi v pripade nutnosti cely loxone vytrhat a dat tam cokoli jineho.

Nevyhoda hvezdy pak je nasobne vetsi prace pri tahani kabelaze, nutnost vice kabelu, nutnost vetsiho rozvadece atd.

Nevim jak je to ted cenove, zalezi i jestli si budes drazkovat a tahat sam, nebo si chces nechat vse delat.

zefe reacted
ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

I Tree se dá natáhnout do hvězdy.

Samozřejmě, že to nesplňuje původní myšlenku tvůrce, ale splňuje to myšlenku investora na tom nebýt celoživotně závislý. 

Jinak pro Loxone partnera je vždy lepší Tree. Rychlejší, méně kabelů, méně práce, rychlejší oživení atd. 

Jen si tu sběrnici pak nesmíš někde v půlce domu přerušit 😀 

This post was modified 3 years ago by kobra23

zefe reacted
ReplyQuote
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

@kobra23 Rozumím, díky 😀 Já jen nevím, jestli mám na to partnerovi kývnout, nebo jestli mám chtít, aby to nějakým způsobem udělal jen do hvězdy (ani nevím jestli může). Drážky a roztažení kabelů bych si dělal v klidů sám, jen potřebuju nějaký mustr, abych věděl odkud kam jaký kabel táhnout. A myslel jsem si, že takový mustr mi právě udělá loxone partner v rámci nějaké projektové dokumentace na elektroinstalaci loxone prvků, on však tlačí tree. Kdybych se rozhodl využít teda to tree a chtěl si udělat nějak přípravu ještě navíc sám na hvězdu, tak ale bohužel nevím jak (že bych si táhl ke každé zástuvce, vypínači atd. ještě kabel zvlášť). Možná je vhodná kombinace obou? mě osobně tedy to tree přijde jako hloupost (fakt riskuju později, že mi celá větev spadne, nebo že už k nikomu jinému nebudu moci přejít.)

Moc díky 🙂

ReplyQuote
 zefe
(@zefe)
Trusted Member

Posted by: @matejvala

(ani nevím jestli může)

Moze, otazka je ci chce.

nebo že už k nikomu jinému nebudu moci přejít

Toho by som sa az tak neobaval, vacsina relevantnych systemov IE v dnesnej dobe uz funguje na nejakej zbernici a tam je buducnost.

ReplyQuote
Jakub
(@jakub)
Reputable Member

@matejvala Je hezke mit teoretickou moznost prechodu z Loxone, ale prakticky se do toho asi nikomu nebude moc chtit.

Kdyz jedes pres integratora, tak asi budes pouzivat Tree vypinace? Ty (a napr. cidla pohybu) bych uprimne klidne dal do serie a oddelil bych jen svetla, ktera bych dal do hvezdy (budes pouzivat Tree dimmery?).

ReplyQuote
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

@jakub Přemýslíme právě nad těmi loxone vypínači (u většiny místností). Někam budu chtít natáhnout standartní vypínače (např. do šaten - tam fakt nepotřebuji drahé vypínače). Čili vypínače do série v tree a zbytek do hvězdy? Nevím jestli používat dimmery, nad tím dost tápeme - možná bych chtěl udělat jen přípravu a dimmery kdyžtak v budoucnu, nemám ještě uplně jasno. Čili kombinace hvězdy a tree byste se nebáli jo? Já jsem tady právě někde četl, že air (jasné, u nás fakt zbytečné když řešíme novostavbu) a tree jsou zbytečné předražené blbosti a nebrat, vše natahat do hvězdy 😀 . tak jsem z toho pak právě docela jelen

ReplyQuote
kobra23
(@kobra23)
Member

Když budeš mít vše do hvězdy, Tree nebo cokoli podobného z toho uděláš vždy.

Je to pak jen o tom množství kabelů a nákladech na ně.

ReplyQuote
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

@kobra23 Takže tedy spíš radíš říct loxone partnerovi, prosím to vaše tree si strčte někam, já to chci udělat pouze do hvězdy, tree si z toho pak kdyžtak udělám?

ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member

jen potřebuju nějaký mustr, abych věděl odkud kam jaký kabel táhnout

Mustr? Na hvězdu naopak žádný mustr nepotřebuješ. Sice při ní spotřebuješ víc kabelů, ale  co se týče plánování a přemýšlení je jednodušší než tree a dovolím si tvrdit, že je i jednodušší než "hloupá" elektroinstalace.

Mě tahal dráty do hvězdy šedesátiletý elektrikář z vedlejší vesnice. Nemusel jsem s ním řešit, které světlo a která žaluzie se ovládá jakým vypínačem, jak na to byl zvyklý z "hloupé" elektroinstalace. Jenom jsem mu do projektu udělal křížky, kde budou vypínače, kde žaluzie, světla, řízené zásuvky atd. A řekl mu ať do každé krabičky na vypínač natáhne UTP.

Vůbec jsem mu nemusel vysvětlovat, co je to Loxone. Vůbec jsem mu nemusel kreslit kabely, protože je jasné odkud a kam vedou (všechno vedlo od křížků nakreslených v projektu přímo do rozvaděče, kromě obyčejných zásuvek, které spojil do okruhů, jak byl zvyklý). Klaplo to na jedničku.

Já nevím, ale tahání kabelů snad ani není práce pro integrátora.... Nech si udělat hvězdu obyčejným elektrikářem (jeho práce bude levnější) a pozvi si integrátora až to budeš mít dotažené do rozvaděče.

ReplyQuote
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

@budulinek Dobře díky moc za radu 🙂 

ReplyQuote
(@matejvala)
Active Member
Topic starter  

@jakub kdybych chtěl ty touch tree vypínače ale nechtěl bych je do tree zapojit (koukal jsem, že loxone na to má nějaký spejšl kabel). Jak bych je mohl zapojit klasicky do hvězdy? (koukal jsem, že musí být napájen) čili ke každému loxone touch tree natáhnout ftp cat 6 a cyky pro napájení? je to takhle možné? Nebo na to musím použít vyloženě ten jejich kabel? 😀

ReplyQuote
(@budulinek)
Reputable Member

cyky pro napájení

Nene!! zbytečnost. 

Na napájení drobných DC věcí stačí vodiče v UTP/FTP. Ve vodičích UTP/FTP můžeš táhnout až 0,5A (někde jsem četl i 1A). Touch Tree má spotřebu 115mW, tak si to při 24V spočítej...

Těch 24V v UTP/FTP kabelech pak budeš jistit v rozvaděči pojistkama. Někde se to tu taky diskutovalo.

Kabel si samozřejmě koupíš nejlevnější co najdeš na netu. Podle mě stačí UTP cat 5, pokud chceš stíněný stačí FTP cat 5. Pokud budeš mít stíněný (FTP), tak nezapomeň stínění uzemnit.

vita_k reacted
ReplyQuote
Jakub
(@jakub)
Reputable Member

@matejvala Je to jak pise budulinek.

Zahraju si trochu dablova advokata pred tim, nez nabehnes na integratora s tim, at si strci Tree zapojeni za klobouk. Budes se nekdy v elektrice hrabat? Co vsechno si predstavujes, ze budes delat sam? Co vsechno za senzory/aktory bys rad v budoucnu mel navic oproti tomu, co ti nabizi?

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin

@jakub neni snazsi natahat o par kabelu vic a klidne udelat Tree sbernici pak z hvezdy tim, ze se zapoji v rozvadeci, nez byt uz navzdy zavisly jen na tree ci jine takove?

ReplyQuote
Page 1 / 3
Share: