Forum

Forum

Externí moduly na z...

Notifications
Clear all

Externí moduly na zvýšení počtu vstupů/výstupů

512 Posts
48 Users
56 Reactions
119.1 K Views
Pavel
(@pa-v-el)
Member

Vzpoměl jsem si, že jsem Papouchovi kdysi psal, tady je odpověď:

samotná relátka osazená na modulu Quido by 230V spínat umožnovala.
Bohužel deska na toto napětí není dělaná. Kvůli dodržení technologických mezer a bezpečnosti je spínané napětí omezeno varistory na střídavé: 60 V, stejnosměrné 85 V.

ReplyQuote
(@gisbern)
Estimable Member

Jo. Tak ano. Je to tak, relatka jsou sice na 230v ale ty varistory tam mam strceny taky. Asi by je bylo mozne premostit a pouzivat relatka tak jak jsou, Ale proudove buhvi jak ten tisteny spoj je provedeny, mozna by to dimenzovane nebylo. Nebo to tam maji schvalne, jenom kvuli bezpecnosti... kdovi. Ale ext. relatka stoji par korun, takze to nicemu nevadi. 

ReplyQuote
radek
(@radek)
Prominent Member

Pro 230VAC potřebujete mezeru mezi L a N min. 5mm (podle normy)!

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Yes, medzera na DPS ma napadla uplne ako prva. Ja by som neblbol a neskusal s tym robit kraviny.

Inak @L a diskusia o stabilite - asi by som suhlasil ze porovnavat PLC a RPi je scestne (primarne ale zo SW stranky), ale odkial cerpas tu istotu o nestabilite arduina? Beriem, ze arduino z ebay z ciny nie je urcite testovane na priemyselne nasadenie, ale creva arduina sa v industrial sfere pouzivaju uplne normalne (napr. https://industruino.com/) a pokial je doska starostlivo vyrobena a nema tam studene spoje, neocakaval by som problemy. Osobne fakt nevidim rozdiel v tom, ci pouzijem Atmel alebo Z84, bizuteria okolo bude podla ma rovnaka v oboch pripadoch (optoizolatory, tranzistory, stabilizatory, ...).

Nepopieram, ze Quido preslo urcite nejakym procesom vyvoja, ze ho vyvijaju profici ktori narozdiel od nas amaterov o tom vedia trilionkrat viac, ale jednoducha doska a-la moj in/out board, pokial v nej clovek nespravi vyslovene detske chyby, neviem aky problem so stabilitou by mala mat ...

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

@msk - mas pravdu, Arduino z originalni produkce bude stabilnejsi nez Arduina za 2$ z Ciny. Ale hlavne to beru tak, ze arduino si splaca kazdy doma, k tomu zbastli soft a pusti nad tim dum. A toto proste neni stabilni. Pak nasleduji tisice hodin testovani, ladeni, bugfixovani.

Druha vec, mam nekolik RaspPI. Je to krasny HW, ale ackoli ho pouzivam jen na prkotiny (jeden jako remote desktop na server, druhy jako XMBC k televizi, dalsi na pokusy),tak stejne nejsou 100% stabilni. Film obcas pri prehravani vytuhne, komp s remote desktopem rovnez. Ale tam mi to nevadi. Restartnu, pokracuju. Ale nasadit to na dum a neustale chodit restartovat rozvadec, to by mi jeblo.

Mozna mam spatny kusy, ale proste to ve mne zanechalo pocit nestability ;-). A ohledne arduina, tam to zas beru podle svych zkusenosti, ze ackoli na tom clovek napise neco elementarniho, tak tomu muze po case pretyct nekde pamet (vlastni chybou), nebo zapomel na nejaky specialni stav (treba ze se zrovna v tu chvili nepovede nekam pripojeni),.. A toto vsechno zpusobuje tu nestabilitu. Nejen HW, ale i ta aplikace nad nim.

Zatimco jak pises, Papouch ma tisice kusu vyrobeneho HW, je to nekolikata revize, takze se da ocekavat, ze bude proste uz odladeny a funkncni (a dle mych zkusenosti taky je).

ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

L: dik za tip na backup skusim ci to pojde - skusal si to uz dat na novu kartu ci to je kopia 1:1 ?

K tomu arduinu:

To nic zlozite neriesi - arduino doska je len "bridge" medzi Rele a Loxone - napises jednoduchy kod (mozem postnut) co ti prijme UDP signal z Loxone a aktivute vystup, ziadnu inu funkciu to neplni 🙂

Pripadne opacne ked Arduino posiela udaje napr DHT22 senzoru.

Ziadne tisice hodin ladenia a debugovania - ked mas napisany dobre zaklad - len kopirujes na viac vystupov a to iste kopirujes aj v Loxone. Ziadna jadrova fyzika za tym neni. Mam to testnute po LAN kabli.

Este mam kupene NodeMcu - mini wifi doska - malo by to fungovat rovnako a netreba kable tahat 

K tomu RasbPI je to slaby HW - kup si radsej dosku ASrock J4205-ITX a z toho si napr cez OS "unRAID" spravis NAS, media center XBMC/KODI, aj virtualky.

ASRock J4205-ITX

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Nevidim rozdiel medzi rizikom nestability vlastneho kodu do arduina a rizikom nestability vlastneho kodu do Loxone (narazam na Tvoj spinel parser). Skor by som sa viac bal toho kodu v Loxone, pretoze o crevach loxone vieme narozdiel od arduina exponencialne menej informacii (a nemas kde zistit) a chybou v kode mozem sposobit zasek v najdolezitejsom mieste celeho systemu. Mimochodom Loxone ma v sebe tusim podobny atmel ako arduino.

Zase rozoberiem moj io board, pretoze na nom mam najviac skusenosti. Co sa moze posrat:

1.  chyba v komunikacii Loxone->arduino
  2. chyba v mojom kode, ktory sposobi deadlock
  3. logicka chyba v kode, ktora zopne nespravne rele/nacita nespravny vstup
  4. chyba navrhu HW (rozostupy spojov, zle hodnoty diskretnych suciastok)

1 a 2 riesia watchdogy. Jeden je priamo v arduine - pokial ho kod neresetne do nejakeho casu, nasleduje tvrdy reset. Tym, ze za arduinom mam seriove registre, tie zostavaju pod napatim a naplnene datami, takze rele zostavaju v rovnakom stave a nedojde k ziadnemu "prebliknutiu svetiel". Druhy watchdog je v Loxone - pokial arduino do nejakej doby neodpovie na "ping" (nemyslim ICMP, ale priamo v protokole), tak mu loxone proste zhodi napajanie (rozopne na 5s rele kde je zdroj pre arduina). Toto uz sposobi zhodenie rele na nejaku dobu *1, ale zaroven to "resetne" aj bizuteriu okolo arduina.

3 je chyba ako kazda ina. Je uplne jedno, ci zle rozparsujes spinel, zle osetris spravu od loxone, alebo zle pozapajas logicke celky v loxplane. Toto by som proste ignoroval a nepovazoval za riziko.

4 je vacsi pruser, pretoze nejde opravit softwareovo. U takto jednoduchych zapojeni by som to ale nepovazoval za zasadne riziko, pokial bude v navrhu nejaky problem, prejavi sa to relativne vcas, najneskor v "skusobnej lehote baraku" a bude nejaky cas na vyrobu noveho opraveneho kusu.

Vo vysledku zistis, ze to vlastne nie je so spolahlivostou taka tragedia, pruserove stavy idu osetrit aspon tvrdym resetom a akekolvek chyby v kode casom osetris (tak ako osetrujes chyby kdekolvek inde).

Ku koncu si opatrne dovolim spochybnit aj vyrok ohladne kvality arduin z ciny a z talianska. Podla mna v tom nie je rozdiel. Dnes nie je problem aby cinan vyrobil technologicky lepsie zariadenie ako "zapad" (pokial mu clovek vyslovene nepovie, aby to ohlodal na kost).

Resume - uvidime. Ja budem na 90% niektore casti domu (>30%) spinat alebo nacitavat niecim postavenym nad arduinom, takze referencie budu, ale az za nejaky cas...

*1 - zavisi od konfiguracie, ja mam opakovanie loxone commandov po 30s, takze najneskor do 1 min je vsetko nahodene v povodnom stave

EDIT - pridany bod 4.

killeriq reacted
ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

MSK: mozes mi plz niekde postup ako riesis tie watchdog?

naj by bol konkretne Kod v arduine + loxconfig?

Toto by sa mi hodilo ako poistka napr. motory na rolety, pripadne zmiesavac.

Mam to cele cez Loxone ale niektore rolety mam poparovane na jedno rele.

Dik! 🙂

ReplyQuote
 L
(@l)
Famed Member Admin
Topic starter  

@msk : V tom parseru v Loxonu urcite potencionalni prostor pro chyby je (a taky se uz ukazalo, ze tam par bugu bylo, viz changelog). Ale stejny parser (i kdyz treba o fous jednodussi) budes muset v Loxonu mit i pro svuj HW. Leda bys pouzival nejake virtualni vstupy, ale tam je otazka, jak to bude s rychlosti odezvy.

Se zbytkem co pises souhlas. Jinak ohledne cinanu. Tam neni problem, ze to je "vyrobene v cine". Ale je problem, ze to je "vyrobene v cine tak, aby to stalo 2USD". Proto sem to tam primo i zminoval a je to to co pises ty. Bud se to udela kvalitne, nebo levne ;-). ALe na domaci bastl mi to staci, viz prave ty watchdogy v loopu().

Jinak je dobry napad moct z Loxonu resetovat ostatni HW v pripade delsi neaktivity. Popremyslim, jak bych to napojil na ten Spinel bridge ;-).

@killeriq: zatim sem to nezkousel, jen vyrabim ty obrazy. Beru to tak, ze kdyztak pak rozchodim cistou flash s cistym Loxone a do toho nakopiruju tyhle zalohy. Ale casem bych to urcite zkusit mel, jen nejde delat vsechno najednou 😉

Edit: @Killeriq: Ad watchdogy, to je soucasti jadra arduina. Zkus si v loop() udelat nekonecnou smycku (nesmis ale volat delay, ten to resetuje) a za cca 1minutu nebo kolik se sam restartne

ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

L: skusim

tu su linky ako Arduino funguje (ma to typek co riesil svoj dom, sice v DE ale na pochopenie staci). Napr aj som pouzil gombik z Arduina cez UDP funguje to hned 🙂

http://www.nikolaus-lueneburg.de/2015/06/arduino-udp-und-analogwerte/

http://www.nikolaus-lueneburg.de/2015/01/loxone-udp-kommunikation/

http://www.nikolaus-lueneburg.de/2015/01/arduino-udp-kommunikation/

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Nemam to hotove, sw stranku som zatial neriesil.

V principe - loxone posle "ping", board odpovie "pong". Na ten "pong" bud zavesim counter a budem sledovat ci neprestal rast, alebo pouzijem nejaky countdown timer, ktory budem tym "pong"om resetovat. Vyprsanie timeru sposobi rozpojenie loxone rele na nejaky cas.

@L - pouzijem virtualne vstupy, tak, ako som ich pouzil u Railduina. Odozva okamzita, nutnost pisat kod do loxone ziadna.

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Pre info - vcera a dnes som sa hral s virtualnymi UDP IO, aby som overil reliabilitu tejto formy komunikacie. Pouzil som na to zamerne arduino nano + ethernet shield, ktore je vyrazne limitovane na sietove prostriedky.

Kod na oboch stranach (loxone + arduino) vyzeral tak, ze si loxone a arduino vzajomne broadcastovali nasledovnu sekvenciu:

(l)ping1 -> (a)pong1 -> (l)ping2 -> (a)pong2

Zaroven obe strany pocitali pocet uspesnych packetov 'ping2/pong2'. Za niekolko hodin sa prenieslo niekolko desiatok tisic sekvencii (takze x4 packetov) a nedoslo k absolutne ziadnej strate, cisla na oboch stranach sedeli. Co mi prislo trosku zahadne bolo to, ako sa to zacalo chovat po prvych x tisickach packetov - boli tam podivne velke lagy zo strany loxone, ktore mi hlava nebere. Neustale totiz prebiehalo "ping1->pong1", ale nedoslo na "ping2". Loxone si to proste niekde syslil po relativne dlhu dobu, az po tom, ako som zastavil generovanie "ping1" doslo v "vysypaniu" bufferu a zacali sa odosielat "ping2" nasledovane "pong2" a zapocitanim counterov. Toto ale v realnom nasadeni podla mna nikdy nenastane, takze by som to zatial ignoroval.

pingpong.jpg

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

Doska upravena, rozsireny pocet vystupov na 64. Ziadne draty, vsetko pekne na 1 obojstrannom boarde. Bohuzial kvoli technologii vyroby DPS som sa nevyhol par dratovym prepojom medzi vrstvami.

Ozivenie zacne prebiehat asi buduci vikend.

outduino1.png

ReplyQuote
msk
 msk
(@dusanmsk)
Member

outduino2.png

ReplyQuote
(@killeriq)
Prominent Member

Posted by: L

nevim co je 2/8 nebo 2/10, ale moje krone maji 20kontaktu na kazde strane. Mam to tak, ze modry/zeleny/hnedy kabel jsou privedeny na tyto 20-ti svorky, tak, ze tam vedou 3x CAT s temito 6ti kabely (3x6 = 18) a 2 zustavaji volne.

Oranzove jsou pak vsechny privedeny na cervenou krone (zkratovaci, nebo jak se menuje), ktera je vsechny sama propojuje a tato cervena je pak propojena s 24V zdrojem

Jde to videt na fotkach na blogu, treba tady 

Ty cervene 3 uplne vlevo jsou pak propojeni vsech 1-wire kabelu, proto jsou 3

Ta cervena je taketo nieco? je to cele prepojene ako hrenen ? Nieco take som hladal na tie 1wire senzory, mam to teraz cez Wago svorky a moc prakticke to neni

svorkovnice zemnici cervena typu krone typ profil  i1872

ReplyQuote
Page 7 / 35
Share: