Forum
Ahoj všem, nasměrujete mě někdo prosím? Blok ovládání osvětlení umožňuje parametrem Met nastavit dobu, po kterou se světla automaticky vypnou. Jenže ta doba je navázána na skončení pohybu/přítomnosti. Nefunguje to v místnostech, kde není čidlo, ale jenom tlačítka, kterými někdo prostě rozsvítí manuálně. Žádný jiný parametr v tomhle bloku to nesupluje ani vzdáleně. Přitom funkcionalita, která by po uplynutí nějaké doby vypnula osvětlení, snad není tak nestandardní požadavek, nebo ano?
Nevím, jestli je to ideální řešení, ale používám k tomu blok Komfortní přepínač, kde jsou parametry Don - On-duration on pulse atd. Nastavenou dobu před zhasnutím blikne, dlouhým klikem se rozsvítí napořád...
@vladiczek tenhle blok ale funguje místo standardního bloku Ovládání osvětlení. Pouze specificky třeba pro jedno schodišťové světlo nebo tak. Nepletu se? To potom člověk přijde o všechnu funkcionalitu Ovládání osvětlení.
Asi to tak bude, já to používám v místnostech, kde funkcionality bloku ovládání osvětlení nepoužiji... Nebylo by případně možné bloky propojit přes vstup bloku Ovládání osvětlení "On"? Vyzkoušeno ale nemám, třeba jsou snazší cesty, časovač atd.
Ještě k parametru "Met" - opravdu to nefunguje při manuálním sepnutí? Nemůžu teď vyzkoušet :-/
Z dokumentace:
Světla se po této době automaticky vypnou, i když byla ovládána ručně.
Vstup DisP nezabraňuje automatickému vypnutí světel.
Časovač se spustí po skončení pohybu / přítomnosti nebo sestupnou hranou na vstupu (Buzzer).
@vladiczek ne, nefunguje to. Neptal bych se. Popisek v nápovědě k tomuto bloku je zavádějící.
Ahoj, já používá vstup off v bloku osvětlení. Mám tam časovou podmínku, že když se v místnosti nikdo nehne 10 min. Zhasne se. Off funguje i když se rozsvítí ručně. Jen jsem klasický PIR nahradil mmwave, protože když dcera sedí u stolu PIR jí nevidí. mmwave vidí i když někdo jen dýchá.
@kalu1 Ahoj, můžeš prosím dát třeba link na to čidlo mmwave a co s tím dělat v Loxonu? Děkuji předem.
@kalu1 off vypne všechna světla v místnosti, nikoliv jenom ta, která už běží třeba 60 minut. No a chci to používat v místnostech, kde vůbec PIR/pohyb čidla nejsou zapojena... Prostě by bylo nejjednodušší, kdyby Loxone laskavě do bloku světel doplnil ke každému okruhu parametr, po jaké době se mají sama vypnout. Chybí to tam.
@mikrotom Jo to máš pravdu. Já to používám v místnostech, kde chci zhasnout vše, když tam prostě nikdo není. I tak můžeš vzít informaci o tom, že se rozsvítilo, dát zpožděný impulz na vypnutí. Budou to tak 3 až 4 bloky místo jednoho parametru no. Mohl by to tam loxone mít.
@jefff Ahoj, já si to zbastlil z modulu + ESP32 + stepdown zdroje z 12V na 3,3V. Komunikace přes UDP. Myslím, že jsem viděl ale i hotové výrobky. Zkus hledat radarové čidlo pohybu nebo mmwave čidlo pohybu.
@mikrotom ja pouzivam casovac spousti se se zapnutim svetel a jeho vystupem je Tg na vypinac.