Forum
Ahoj, jsem tu nový, zároveň můj první příspěvek. Zatím jsem jen studoval zdejší topicy, abych nebyl úplně za blbce 😀
Stavím dům svépomocí a zároveň jsem se pustil svépomocně i do Loxone.
Stavím rozvaděč a zapojuji prvny, jdu cestou kompletního Loxone, tzn. světla 24V přes RGBW dimmery, tlačítka touch Tree a senzory přítomnosti, žaluzie přes Relay Ext. atd.
Můj dotaz směřuje jak koncipovat rozvod DC napětí pro RGBW dimmery. Jelikož mám po domě docela dost světel, včetně LED pásků DW, není mi moc jasné jak rozumně rozvést napětí. Mám zdroj MW SDR-960-24 a k tomu 2 MW NDR -480-24 (ty jsem chtěl použít pro zesilovače LED pásků). Ze zdrojů bych šel V+ větví na rozvodný můstek s určitou ampérovou zatížitelností a z něho pak přes jednotlivé pojistky do RGBW dimmerů a do světel. Prvně jsem to chtěl propojovat V+ a V- mezi dimmery, ale když má každý možnost zatěže dohromady 8A, tak by při 5 dimmerech už teklo tím kabelem 40A? Proto ten můstek. Pro V- je to nutné asi také ne? Tam nedochází k nulování jako u AC? Jestli je moje uvažování správné, tak bych pro každou určitou sérii dimmerů udělal jeden můstek. Protože si myslím, že asi ze zdroje který má tři výstupy V+ a V- nemůžu narvat všechny do jednoho můstku. A jedním kabelem tahat 40A asi taky není rozumné. Jinak ze zdroje do můstku bych šel 2,5mm2 a pro světla už 1,5mm2. Mohlo by to tak být nebo to moc komplikuju? 😀
Díky.
Jsem tahal 24V pro světla vždy zvlášť kabel z rozvaděče, kde jsou zdroje a pojistky pro ten daný LED okruh.
Hlavně si spočítej úbytky napětí, protože ti to pak bude blbnout a blbě svítit.
Jasný chápu. Díky. Já to mám roztahané úplně stejně co RGBW dimmer, to světlo. Jde mi spíš o to jestli je výhodnější napájet ti dimmery mezi sebou sériově a nebo jít paralelně z mostíku do každého dimmerz zvlášť V+ a V-.
Mám na každém zdroji zvlášť svorkovnici a z ní pak jde vice světelných okruhů. Za svorkovnicí má každý okruh pojistku.