Forum
Zdravím pánové,
potřeboval bych tip na ovládání žaluzií. Momentálně připravuji instalaci cca 16 žaluzií na celý dům a rád bych celou věc integroval s Loxone. Přemýšlím nad nějakým levnějším řešením, než použít jenom moduly od Loxone. Vypínače mám klasicky do hvězdy přes UTP a ke každé žaluzii je silový kabel do rozvaděče. Přišel jsem na několik variant:
Loxone Žaluziový aktor Air
3800/okno
celkem 60k Kč
Relé do rozvaděče + Externí modul na spínání (např. Quido)
300/okno + 4500 Quido
celkem 9300Kč
Shelly 2PM Gen3, případně Sonoff alternativa, komunikace přes Home Assistenta
500/okno
celkem 8000Kč
Tady mám trochu strach o zpoždění komunikace, aby pak šlo lamely žaluzií pohodlně natáčet a nelagovalo to. Má s tím někdo zkušenosti?
Chytré motory přímo do žaluzií? Má někdo implementováno?
Budu rád za každé rady, díky !
Zaměřil bych se na drátové provedení. Přece jen je ta žaluzie na domě na dlouhou dobu a relé na drátě je robustní řešení.
Bezdratu bych se vyhybal co to jen jde, cokoli jsem kdekoli vyzkousel, tak vzdy nejak zlobilo.
Osobne jedu na Quidu, a funguje to cele roky uplne bez problemu.
PS: Jinak jeste muzes jet po dratu treba pres KNX ABB rele a jine veci, kazdopadne urcite natahni draty a pak uvidis :-).
Jeste ti tam chybi rovnou motory s AIR -> Geiger GJ56 Air
Mám 6 stejných těchto motorů na roletách a každý jede jinak rychle. U žaluzií bych se bál, že to řádně neseřídím.
Taky resim ted zaluzky, takze po zdejsich doporucenich pujdu cestou hloupych motoru a relatek rizenych pres DMX. DMX ovladam skoro vsechno co jde (SSR, 0-10V, Relatka, Stykace, Vetraky, LED svetla) a zatim mi to prijde spolehlivy.
posli prosim co na spinani pres DMX pouzivas. Ja sem tenkrat mel chvili ty DMX triaky a to vsechno postupne odeslo, takze sem se na DMX vykaslal.
Pouzivam vsechno od Skydance D4, D12, D24, D4-L (Do zrcadla pro LED), DL(0-10V pro SSR), pak BC-835-DIN (protoze jsem potreboval 5CH na spinani stykacu). Zatim mi nic neodeslo krome par mosfetu v D24, ale to bylo tim, ze za tim byl nejakej dalsi menic ve svetle a to nedelalo dobrotu. Krome mosfetu, tam snad nic zasadniho odejit nemuze a ty mam nekde v supliku, takze je dokazu vymenit+mam od kazdeho typu nahradni modul. Vsechny moduly pouzivam pod jejich definovanym maximalnim proudem.
Všechna světla (24V i 230V) mám ovládané přes DMX, využil jsem tedy DMX Extension i pro ovládání žaluzií. Mám celkem 16 žaluzií, k tomu obyč motory Somfy WT. Řídím je přes 32 kanálový DMX dekodér z Číny (2200Kč), k tomu 32 úzkých relátek Finder od Kobry (220Kč/ks). Dekodér má 3A/kanál, relátka 6A. Každá žaluzie potřebuje dva kanály a dvě relátka pro ovládání nahoru/dolů. Na stěně mám sice loxone ovladače Touch Tree, ale pro praktičtější ovládání žaluzií používám i žaluziová dvojtlačítka. K těm jsem musel použít 2x loxone DI Extension. Quido by byl určitě levnější, ale měl jsem možnost získat origo DI extensiony levně. Všechno funguje 4 roky. V budoucnu možná přidám i spínání/vypínání některých 230V zásuvek, zase to udělám přes DMX+ odpovídající relé nebo stykač.
Zásuvky už jedu jedině Loxone > Shelly. Zásuvka Shelly stojí 429,- Kč.
Mám jich nasazených na různých instalacích kolem stovky a super je integrované měření spotřeby energie. Teď ta 3 generace a nejnovějším sw 1.7.5 je povedená i v tom, že si můžu řídit intenzitu LED podsvícení.
Akorát pozor, že je to jen 12A/230V.
@kobra23 to je wifi?
Uplne zasnu. Non-loxone zasuvky, Raspebry pi na ovladani veci... Kdo by to pred par roky rekl 🙂
Jj, wifi.
To RPi jsem vzal jen kvůli vířivce, protože jiná integrace zatím není známa.
@kobra23 ako si vyriesil overenie na V3? Mne da to zatial podarilo iba bez hesla a to sa mi vobec nepaci…
Zásuvky už jedu jedině Loxone > Shelly. Zásuvka Shelly stojí 429,- Kč.
Můžu se zeptat, jestli jsi zkoušel co relé vypíná. U zásuvek, které mám ovládané přes Zigbee se vypíná jen pravá zdířka, takže u běžně dělaných zásuvek, kde je fáze vlevo je na výstupu trvale fáze.