Forum
Tak jsem tu zas s dalšíma (asi debilníma) dotazama ;-).
Otázka první, jak udělat, aby když mám 0.25V, tak jsem měl 0V, a když mám cokoli nad 0.25, tak mi daná hodnota zůstala? Jde mi o to, že mám infra fotorezistor, a potřebuju detekovat infra záření. Jenže i denní světlo ho má. Denní hodnota je max 0.25V. Když se začne pomocí druhé IR svítit, je hodnota kolem 0.5V.
A já potřebuju otvírat tranzistor až při hodnotě nad 0.25V. Snažil jsem se to všelijak spočítat a vymyslet, ale ani zaboha. Za jakékoli schéma / radu budu vděčný.
A zase debilna protiotazka - co chces realne spravit? Nepomoze infra fototranzistor?
Popsal jsem to cele do druheho vlakna sem ( https://www.vodnici.net/community/elektrotechnicke-okenko/jak-pri-napeti-vygenerovat-impulz/#post-767) at je to v celem kontextu
Analogový komparátor, třeba LM339.
Nastavit tak, že pokud bude na vstupu míň než 0,25 V, bude na jeho výstupu 0V.
Pokud bude na vstupu víc, bude na výstupu napájecí napětí komparátoru. Když chcete jiné, podle popisu to vypadá že těch 0.25V dáte na výstup dělič.
Pak to bude tak, že 0-0,25 V na vstupu znamená 0V na výstupu a nad 0,25V na vstupu znamená 0,25 na výstupu.
Teď, když to čtu podruhé, tak pokud chcete aby v případě napětí nad 0,25V výstup kopíroval vstup - tedy 0-0,25 V výstup = 0V a nad 0,25V výstup = vstup, tak doplnit obvod tak, že v předešlém příspěvku zmíněný komparátor by ovládal nějaký analogový přepínač ( složit třeba z CMOS4066 nebo nějaký analog. multiplexeru např CMOS4051)- Jeden vstup zapojíte na 0V, druhý zapojíte na vstupní napětí a komparátor vám bude přepínat vstupy podle velikosti vstupního napětí.