Moštobraní

Moštobraní

Když už dnes nemáme Loxone sraz, tak sem hodím aspoň zase jeden post z naší zahrady. Letos jsme měli docela hodně jablek, tak jsme je chtěli nechat vymoštova a pasterizovat.

Bohužel, pravděpodobně v jediné moštárně v rozumném okolí, kde pasterizaci a balení do bagů dělají, začali opravovat železniční přejezd a tak se k nim nedá vůbec dostat. A to jsme zjistili ve chvíli, kdy jsme měli půl stromu sklepaného a sesbíraného v pytlích :).

Takže přišel na řadu plán B, který zahrnoval i dlouho plánovanou koupi druhého mrazáku :)).

Moštoval jsem nakonec pár vesnic vesnice vedle nás, kde jsme z jednoho stromu nakonec vymáčkli 100l moštu. S odvozem samotným problém úplně nebyl, protože máme kanystry už z dřívějška, problém ale byly nějaké PET flašky, ve kterých bychom mošt do mrazáku dali. 100l už totiž není vůbec málo :).

Nakonec se mi povedlo sehnat na druhé straně Brna firmu, co prodává PETky za 5kč jednu – což je na jedné straně fakt hrozná cena, bohužel na té druhé straně je to jedno z nejlevnějších, protože jinak jsou firmy schopné si říct i o 10kč za kus (bral jsem 40ks). Takže jsem ještě ten den po domoštování upaloval přes celé Brno, abych stihl lahve koupit a druhý den jsme je mohli stočit a zamrazit.

Druhý den jsme pak dopoledne trávili stáčením do flašek. K malé domácí moštárně to už určitě nemělo daleko :).

 

A tady už jsou fešáci v novém mrazáku. Jelikož místa v domě už nebylo mnoho, nemohli jsme koupit ten největší pultový mrazák. Tím pádem padla volba na střední velikost, která se ještě rozumně vešla pod schody do špajzu tak, aby šel mrazák otvírat. Jde o Zanussi ZCAN14FW1 se 140l objemem, což vyšlo vcelku akorát na letošní úrodu.

Už teď ovšem vedeme vášnivé debaty o tom, kam dáme přístí rok další mrazák, protože tenhle bude stoprocentně opět plný “nezbytnými” věcmi a mošt nebude kam dát :).

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

8 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
_Petr_
3 years ago

Vypálený by byly skladnější a bez nutnosti mrazáku 😉

Martin Doubek
Guest
3 years ago
Reply to  L

Tak udělat cider 😉

M
Guest
M
3 years ago

No, asi to ještě pár dní potrvá 🙂

“Zmrazovací kapacita: 13.5 kg/24h”

Lenka
Guest
Lenka
3 years ago

My mošt zahřejeme v zavařovacím hrnci na 75°C (stačí 15 minut), pak necháme trochu vychladnou a při teplotě kolem 70°C stačíme do PET lahví. Nemusí být v mrazáku a vydrží klidně rok i déle. Chutná trochu jinak, víc jako kupovaný jablečný džus, ale mě osobně chutná víc než syrový.

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x