X
Dlažba podél plotu

Dlažba podél plotu

Tak už konečně přestalo pršet a já tak mohl dodělat další rozdělanou akci. Krom závlahy a finálního rovnání zahrady jsem potřeboval dopokládat ještě dlažbu podél plotu. Bez ní bych totiž nemohl dorovnat zbývající nerovnosti zahrady.

Dlažbu jsme podél plotu dali ze dvou důvodů. Zaprvé, aby se dobře sekala tráva. A zadruhé, protože nám dlažba zbyla.  Takže jsme to vymysleli tak, že namísto nějakého kačírku nebo jiných nesmyslů prostě dlažbu využijem.

Zároveň jsme pro dlažby využili výkop, který jsme stejně museli dělat kvůli finalizaci povrchu plotu a závlaze, takže se to zfouklo všechno najednou.

Nejprve jsem dorovnal výkopy tak, aby zbýval prostor jen na dlažbu. Na srovnaný terén pak přišla opět fólie proti plevelu, na to štěrk na dorovnání nerovností a pak samotná dlažba. Tu jsem pak srovnával gumovou palicí do finální výšky.

Díky tomuto uložení dlažba sice nebude extra pochozí, nebo nedej bože pojezdová. Ale abych na ni sem tam najel sekačkou, to by stačit mělo. Důležité je, že nebudu muset dosekávat okraje u zdi křoviňákem. To jsem dělal loni a fakt mne to nebavilo, navíc jsem dost často vzal trávu až na hlínu.

Samozřejmě se realizace neobešla bez nějakých těch komplikací. Tou první byl náš atypický roh nad elektrosloupkem. Tam jsem si musel s flexou opravdu vyhrát, abych vyřezal dlažbu do požadovaných rozměrů a úhlů. Naštěstí jsem ale trénink ze stavby nezapoměl, takže to šlo docela dobře.

Problém číslo dvě byl horší. Když jsem dlažbu dodělal, zjistil jsem, že mi nejde otevřít brána :). Postupné stoupání na ploše dlažby před barákem bohužel nabralo výšku dřív, než kam se brána otevře. Takže když jsem srovnal dlažbu pod bránou s dlažbou na parkování, vznikl problém.

Abych nemusel vymýšlet nějaké šílenosti a zároveň se mi to stále dobře sekalo, udělal jsem to tak, že jsem vyrobil jakousi kapsu na bránu. Tu jsem olemoval dlažbou postavenou nastojato a zaraženou dostatečně hluboko tak, aby unesla nápor boční hlíny. Díky tomu hlína i tráva může plynule navazovat na okolní terén a zároveň se brána může pěkně otevřít.

A tady už hotová kapsa na bránu a vše dosypané hlínou, Na výsledek jsem docela hrdý. Vypadá to pěkně a je to funkční :).

A na závěr ještě detail kapsy. Na nopku pak přijde ještě zakončovací lišta, tu budu dělat rovněž co nevidět. A tím mám dořešené i ukončení terénu k plotu, takže zbývá jen dorovnat terén za domem do finální podoby a můžeme zasít trávu.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentář
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Aleq
5 years ago

Dobrá práce!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x