Hlíno, hlíno, dej nám teplo

Hlíno, hlíno, dej nám teplo

Dnes byl ten velký den, kdy k nám byl zaveden….. tepelné čerpadlo :).

2016-08-17 09.40.48

V týdnu dorazilo přes spediční firmu naše tepelné čerpadlo. Původně jsem myslel, že ho jen připojím a bude to. Ale podle manuálu se ukázalo, že bude lepší povolat někoho zkušenějšího (a počkat na něj).

2016-08-17 09.48.43

Takže jsem se domluvil s Acondem, že pošlou jejich elektro-technika, který celé čerpadlo oživí. Zároveň s tím jsme se s vodákem mezitím domluvili, co vše bude potřeba.

2016-08-20 11.21.55

Trochu oříšek pro nás byl ethylenglykol. Zní to jak zaklínadlo, ale je to cokoli na bázi fridexu (tzn. nemrznoucí kapalina). Pro jistotu jsem volal zase do Acondu a ukázalo se, že to obyč fridex být nemůže, dokonce ani kapalina do solárů to být nemůže, ale je to cosi, co se jmenuje Agrimex termofrost L.

2016-08-20 11.32.51

Ale postupně jsme se během týdne s vodákem zkoordinovali a protože jsme my ani vodák v týdnu úplně nestíhali, zůstal nákup všeho materiálu na zapojení až na dnešek.

V Acondu nám nakonec domluvili technika na sobotu. Trochu netypický termín, ale my za něj byli rádi, protože jsme zapojení aspoň vyřešili co nejrychleji (je otázka, jestli z toho měl radost technik 🙂 ). Možná aby se nám trochu pomstil, domluvil začátek instalace rovnou na sedmou ráno, takže v sobotu žádná zahálka a vstávat pěkně z rána.

2016-08-20 12.10.43

Na sedmou jsme se tak potkali všichni tři na pozemku (vodák, aconďák a my). Rozdělili jsme úkoly a zkoordinovali další postup. Vodák s I. jeli nakoupit všechen potřebný materiál a já s technikem jsme se pustili do zapojování čerpadla.

Zatímco on řešil silovou část, já jsem připravoval síťové kabely na ovládání čerpadla a ještě trochu reorganizoval rozvaděč. Za cca hoďku dorazila zpět posádka s vodákem a my finišovali na čerpadle.

2016-08-20 10.13.27

Pak vodák s technikem pořešil nějaké technické detaily a pustil se do připojení zemního registru a okruhu podlahovky na čerpadlo, aby se dalo vše vyzkoušet. Když měl vše připraveno, ještě jsme napustili zemní okruh ethylenglykolem říznutým vodou a to už se pustil do díla zase technik z acondu.

2016-08-20 11.22.32

Nakonec bylo dobře, že technik dorazil, protože v čerpadle údajně chyběla nějaká propojka na teplotních čidlech a to bych asi těžko odhalil :). Ale žádná velká příležitost (čti problém), práce na cca minutu když člověk ví, co dělá, a to on věděl.

2016-08-20 09.19.29

Pak už čerpadlo jen nahodil, nakonfiguroval, otestoval všechny možné režimy a vydal se zpět na Milevsko. My pak s vodákem ještě domluvili další postup na příští týden a vodák se vydal směr další zákazník.

Já jsem si pak ještě trochu pohrál s nastavením tepelného čerpadla, kdy momentálně topí na 35C do podlahy, především v koupelně, kde se nám vylila voda ze sprcháče a potřebujem, aby vše uschlo před zaspárováním.

Na čerpadlo jsem pak ještě nasměroval mou webkameru, abych ho prvních pár dnů provozu mohl pozorovat, takže pokud chcete, mrkněte jaký frajer to je :).

chrome_2016-08-20_16-59-16

A protože už máme rozchozený i Loxone a měření spotřeby (a protože v technické teď nic jiného neběží), tak mám i detailní statistiku spotřeby čerpadla online 🙂

Pak už byla na domě klasika. Poklidit hromadu bordelu, naložit vozík, převázat plachtou a vyrazit do Brna. Tohle už je takový evergreen, směr na Brno odvážíme stále další a další bordel, zatímco směr dům navážíme další a další věci. Už máme převezenou například i pračku, se kterou na vozíku byla docela legrace 🙂

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Slávek
Guest
Slávek
7 years ago

Přeji vám ať jste spokojení. Jen by si u acondu mohli dát záležet na “vydrátování” TČ, na funkci to vliv nemá, ale takto to působí neprofesionálně.

Karel H.
Guest
Karel H.
4 years ago

Dobrý den,
rád bych se zeptal zda je v technické místnosti díky TČ hluk, popř. jak moc?
Dokážete si např. představit, že byste si v technické místnosti pustit TV a díval se na pořady?

Karel H.
Guest
Karel H.
4 years ago
Reply to  L

Ne ne to ani já určitě ne 🙂 jak moc je hlučné v zimě když běží na vyšší výkon, zda je technická místnost v té době úplně nepoužitelná nebo se tam třeba dá i něco dělat, např. jen pro představu třeba sledovat TV.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x