Tak jsme se vylili – základové pasy

Tak jsme se vylili – základové pasy

Dnešní den byl poměrně výživný. Od 7 hodin ráno jsme se nezastavili a naplánovali si jednu akci navazující na druhou. Trošku jsme trnuli, jestli to všechno dáme. Dali. A teď, na konci dne, jsme padli. Takže pěkně postupně.

Akce 1 – Složení železa na pozemku

Dnes v 11 nám měli na pozemek dopravit veškeré železo, které budeme na stavbu potřebovat. Roxory velikosti 6, 8 a 10 a kari sítě na základovou desku a na strop. Dopravce nám ale v 7.30 zavolal, že už je na cestě a za 15 minut bude na pozemku. Takže jsme vystřelili jak rakety a za 20 minut už bylo železo složené.IMG_00063

Akce 2 – Domluvení betonu na druhou hodinu

Z pozemku jsme pak pokračovali do blízké cementárny, kde jsme si na druhou hodinu dohodli dovezení betonu na vylití základových pasů. Cestou zpět na pozemek jsme se stavili ve stavebninách a koupili ještě 3m dlouhou 20cm tlustou kanalizační trubky na chybějící prostupy. Báwa se opět činil, ale tuto trubku už celou nepozřel, takže jsme pár kilometrů jeli s otevřeným kufrem.

Akce 3 – Natření spojek zemnícího pásku

Zemnící pásek jsme měli hotový, chybělo jen dotáhnout spojky a natřít je asfaltovogumovým lakem. Snadno dostupná místa jsme natřeli štětcem, hůře dostupná jsme zastříkli lakem ve spreji.

2015-07-20 13.02.14

Akce 4 – Připojení elektrického rozvaděče do sítě

Od desíti hodit jsme nervózně čekali na technika z E-ONu, protože na další akce jsme potřebovali elektriku. V průběhu čekání kolem nás projelo asi 5 E-OŇáckých aut, které jsme zastavovali, že jedou k nám. Oni, že k nám nejedou, že řeší v ulici poruchu. Pak se konečně objevil “náš” technik, který rozvaděč napojil, ale bylo nám to k prdu, protože díky poruše v celé ulici nešel proud. Tak jsme se v mezičase zvesela pustili do následující akce.

Akce 5 – Vyznačení výšky vylití pasů

V této fázi nám už asistoval náš projektant za nivelákem. My s latí a sprejem běhali v pasech a vyznačovali výšku zalití betonem. Vyměřené body jsme pak spojili do přímek.

IMG_00902

Akce 6 – Dokončení prostupů na vodu a elektřinu

Proud už naskočil, a tak jsme mohli přeříznout kanalizační trubku flexou a nařezat roxory na ukotvení prostupů. Vydlabali jsme v pasech díry a do nich uložili trubky na obou koncích zaslepené igelitem. Nad ně jsme do oblouku zatloukli roxory, aby nám při zalívání nevyplavaly.

2015-07-20 12.59.19

Akce 7 – Prostupy na kanalizaci

Z polystyrenu jsme vytvořili 15×15 cm bloky, které jsme v místě kanalizačních prostupů vložili do pasů a ukotvili je roxory. Pro jistotu jsme je ještě zatížili kameny.

2015-07-20 12.59.51

Akce 8 – Vylití základových pasů

Ač se zdálo neuvěřitelné, vše jsme stihli dokonce s předstihem, a tak mohl mix s pumpou dorazit už v 1 hodinu. S pumpou práce pěkně odsýpala, technik pumpu vedl a my ho následovali s hráběmi a latí do T a beton zarovnávali. Vše šlo jak po másle, na místě vydržely všechny prostupy i polystyreny. Po hodině a půl nebylo co řešit, pumpa nás sice vyšla na 8 tisíc, ale byly to dobře investované peníze.

IMG_9481

Do pasů nakonec padlo 15 kubíků betonu namísto plánovaných 18. Naštěstí jel beton ve třech várkách, a tak obsluha pumpy mohla před objednáním poslední várky přepočítat chybějící množství. Místo 6 jsme tak nakonec objednali jen 3,2 kubíku. I tak nám ještě docela dost betonu zbylo a teď jsou z něj bobky na pozemku. Vrtalo nám hlavou, jakto, že je rozdíl mezi předpokládaným a skutečným množstvím tak velký. Odhalili jsme ho záhy, bagrista nám totiž tvrdil, že pasy kope 60cm lopatou. Když jsme ji přeměřili, zjistili jsme, že lopata je pouze 53,5 cm široká 🙂 No nic, dopadlo to dobře, ale důvěřuj, ale prověřuj 🙂

Akce 9 – Zabetonování sloupků plotu

Jelikož betonu zbylo požehnaně, aspoň malou část jsme upotřebili na zabetonování sloupků našeho provizorního plotu. Jestli před tím držely docela pevně, tak teď už se ani nehnout. Ale rozvozit ho v kolečku a rozházet lopatou i v tomto malém množství byla docela makačka. Betonovat pásy úplně ručně, to fakt můžou dělat jen totální blázni 🙂

Akce 10 – Kropení betonu

Tahle fáze už byla nejpříjemnější. Jelikož sluníčko pražilo, už zhruba po třech hodinách se v betonu začali objevovat praskliny. Dvakrát jsme ho tedy kropili vodou z hadice, nejdřív po 3 hodinách a pak jsme se na pozemku otočili ještě v 8 večer a znovu beton pokropili. Při té příležitosti jsme se dali do řeči se sousedem, který už postavil několik baráků, a ten nám řekl, že takhle pěkné pasy, jako ty naše, ještě nikdy neviděl 🙂 Což nasadilo korunu dnešnímu už tak poměrně úspěšnému dni.

A tady je video, kde je vidět, co všechno se dělo.

Pomohl Vám náš blog? Chcete nás podpořit? I málo udělá radost 😉
Become a patron at Patreon!
0 0 votes
Hodnocení články
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentáře
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radek
Guest
Radek
7 years ago

Dobrý den, děkuji za Váš článek. Z důvodu mírně svažitého pozemku (v celé ploše rozdíl, až 41cm) v současné době řeším, zda v základových pasech udělat odskok, nebo odskok nedělat. Dělal jsem si různé propočty spotřeby betonu, tvárnic apod. V případě odskoku to vychází finančně o něco lépe. Na Vašem videu jsem si všiml, že máte také mírně svažitý pozemek ale odskoky v základovém pase jste nedělali. Mohl bych se zeptat, proč jste odskok(y) nedělali? Děkuji. Radek

L
Admin
L
7 years ago
Reply to  Radek

Dobry den. Odskok byl puvodne projektantem naplanovany, ale nakonec jsme se s nim domlvili, ze dame radsi vice betonu a nebudeme si to komplikovat.

Odskoku jsme se trochu bali, protoze to jednak znamena schodovite salovani, kdy se musi vse spravne uchytit aby beton nijak nepretekl. Dalsi problem byl, ze je pak potreba presne nastavit vysku o jednu tvarnici a pokud se to nepovede, znamenalo by to spoustu dorezavani nebo vsude zvysit zakladaci maltu.

Navic uspora je defakto minimalni, protoze se musi stejne koupit o to vice ztraceneho bedneni a to se pak take vylije betonem, takze rozdil je jen cena bedneni-cena beton. Kdyz jsme k tomu pripocetli vsechny komplikace, radeji jsme si praci usnadnili 😉

Radek
Guest
Radek
7 years ago
Reply to  L

Jsme na tom stejně jako vy. Nakonec jsem vymyslel řešení, které jste aplikovali vy 🙂 Ještě bych se chtěl zeptat, jak jste postupovali… Např. hloubka základového pasu dle projektové dokumentace je 90cm.

V nejnižším bodě jste tedy vybagrovali hloubku 90cm -> zde vznikla ,,nula” základového pasu, kterou jste drželi, až do nejvyššího místa pozemku, kde mohla být nakonec vybragována hloubka, až 120cm (dle svažitosti). Poté jste si pomocí nivelačního přístroje vyměřili v pasech stejnou výšku 90cm. Je to tak? Děkuji 🙂

L
Admin
L
7 years ago

Presne jak pisete jsme to delali. Nasli jsme nejnizsi bod, podle nej pak vykopali vse ostatni, takze nekde to bylo treba tech 120cm jak pisete.

Pak pomoci nivelaku nebo laseru vyznacit pokud bude beton a pak uz jen objednat mix a bud padlovat ,nebo jeste pumpu a postupne to vsude vylit.

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x